Με αποδείξεις και …ονόματα!

0

Σε ισχύ τέθηκε από την 1η Αυγούστου το μέτρο των αποδείξεων. Έτσι οι καταναλωτές μπορούν να ζητούν αποδείξεις αγορών προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν για να τύχουν φορολογικής έκπτωσης από την τρέχουσα κιόλας χρήση (και συγκεκριμένα για το πεντάμηνο Αυγούστου – Δεκεμβρίου 2007) δεδομένου ότι η ισχύς του μέτρου ενεργοποιείται ταυτόχρονα με κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Το «Ε» απευθύνθηκε στα Λογιστικά Γραφεία Μπερμπέρογλου προκειμένου να γίνει κατανοητό στους αναγνώστες μας ποιοι και πόσο θα ωφεληθούν από το μέτρο που επανέρχεται σε ισχύ. Σημειώνεται ότι το μέτρο ίσχυε παλιότερα με παρόμοια μορφή και είχε καταργηθεί.
Παράδειγμα: Η έκπτωση θα υπολογίζεται στο 40% των συνολικών δαπανών, με όριο τα 8.000 ευρώ και θα αφορά τόσο το σύζυγο, όσο και τη σύζυγο και τα τυχόν τέκνα (οικογενειακό εισόδημα) κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι για να τύχει ένας φορολογούμενος το μέγιστο της έκπτωσης (για δαπάνες 8.000 ευρώ) θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει αποδείξεις αγορών, 20.000 ευρώ, το δε μέγιστο όφελος που μπορεί να καρπωθεί ισοδυναμεί με μείωση φόρου έως και 3.200 ευρώ για τα υψηλότερα εισοδήματα. Ευνόητο είναι ότι τα χαμηλότερα εισοδήματα θα έχουν χαμηλότερη έκπτωση φόρου αναλόγως με το συντελεστή φορολόγησής τους, ενώ αντίθετα ωφελούνται πολύ τα υψηλότερα εισοδήματα
Ποιες δαπάνες με αποδείξεις θα δικαιούνται έκπτωσης 40% από το εισόδημα του φορολογούμενου
1. Δεξιώσεις γάμων και βαπτίσεων.
2. Ταβέρνες και εστιατόρια (εκτός fast food και ξενοδοχείων)
3. Μεσίτες ακινήτων.
4. Ωδεία.
5. Σχολές χορού και ρυθμικής.
6. Σχολές πολεμικών τεχνών.
7. Γυμναστήρια.
8. Κολυμβητήρια.
9. Ινστιτούτα και κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής.
10. Κομμωτήρια.
11. Διαιτολόγοι, διατροφολόγοι, ομοιοπαθητικοί, λογοθεραπευτές και μασέρ.
12. Επισκευή κλιματισμού (ψύξης – θέρμανσης) και εξαερισμού.
13. Υπηρεσίες υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, ελαιοχρωματιστών και λοιπών επαγγελμάτων επισκευής και συντήρησης οικοδομών.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ειδικότερα:
1. Τη σύσταση ενός "Εθνικού Συμβουλίου για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής".
2. Κίνητρα (με μειωμένα πρόστιμα έως και 80%) για την εθελοντική συμμόρφωση των φορολογουμένων.
3. Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους νέους επιτηδευματίες, όσον αφορά στις τρεις πρώτες διαχειριστικές περιόδους καθώς δεν θα επιβάλλονται πρόσθετοι φόροι για ανακριβείς δηλώσεις εισοδήματος, εκτός των περιπτώσεων όπου είναι σαφές ότι υπάρχει δόλος (π.χ. όταν υπάρχουν πλαστά στοιχεία).
4. Κίνητρα στους φορολογούμενους για τη συνεργασία τους στην αποκάλυψη φαινομένων διαφθοράς (εκβιασμοί, δωροδοκίες,κ.λπ.) σε φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις. Ο επιτηδευματίας ή άλλος φορολογούμενος, από τον οποίο ζητήθηκε δωροδοκία, απαλλάσσεται από τα πρόστιμα, τις προσαυξήσεις και τις ποινικές κυρώσεις για τις παραβάσεις εκείνες που θα συγκαλύπτονταν. Επίσης, δεν θα διενεργείται τακτικός φορολογικός έλεγχος στον φορολογούμενο που έκανε την καταγγελία για την τρέχουσα κατά το χρόνο της δωροδοκίας χρήση καθώς και για τις επόμενες συνεχόμενες δύο χρήσεις.
5. Εκπτώσεις από το φορολογητέο εισόδημα των πολιτών, εάν ζητούν και παίρνουν αποδείξεις για μια σειρά από δαπάνες που κάνουν. Ειδικότερα, θα εκπίπτει το 40% του συνολικού ετήσιου ποσού δαπανών του φορολογουμένου, της συζύγου του και των παιδιών τους. Το ποσό των εκπιπτόμενων δαπανών δεν μπορεί να υπερβεί τις 8.000 ευρώ και αφορά στις εξής δαπάνες:α) δαπάνες δεξιώσεων γάμων και βαπτίσεων, καθώς και δαπάνες σε ταβέρνες και εστιατόρια, με εξαίρεση τα εστιατόρια ταχείας εξυπηρέτησης και αυτά που είναι μέσα σε ξενοδοχεία, β) δαπάνη που καταβάλλεται σε μεσίτες ακινήτων, ωδεία, σχολές χορού και ρυθμικής, σχολές πολεμικών τεχνών, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, ινστιτούτα ή κέντρα αδυνατίσματος και αισθητικής, κομμωτήρια, διαιτολόγους, διατροφολόγους, ομοιοπαθητικούς, λογοθεραπευτές και μασέρ, γ) δαπάνη που καταβάλλεται για παροχή υπηρεσιών επισκευής κλιματισμού (ψύξης – θέρμανσης) και εξαερισμού, δ) δαπάνη που καταβάλλεται για παροχή υπηρεσιών σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και λοιπά επαγγέλματα που αφορούν επισκευή και συντήρηση οικοδομών. Το ποσό των δαπανών αυτών υπολογίζεται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους και εκπίπτει από το συνολικό τους εισόδημα, εφόσον έχει περιληφθεί στην αρχική δήλωση. Θα μερίζεται δε μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος τού καθενός που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις, όπως αυτό δηλώθηκε με την αρχική εμπρόθεσμη δήλωση. Επίσης, εκπίπτει ήδη έως το 40% του εισοδήματος από ακίνητα για ασφάλιστρα κατά του κινδύνου της πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, για δικαστικές δαπάνες, για αμοιβή δικηγόρου για δίκες σε διαφορές απόδοσης μισθίου ή καθορισμού μισθώματος και στη συνέχεια για δαπάνες επισκευής και συντήρησης για όλες γενικά τις οικοδομές. Σε περίπτωση που καταβάλλονται σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές και λοιπά επαγγέλματα που αφορούν επισκευή και συντήρηση οικοδομών δαπάνες για παροχή υπηρεσιών, οι οποίες υπερβαίνουν το ποσό που αντιστοιχεί στο 40% του εισοδήματος από ακίνητα, το επιπλέον ποσό προστίθεται στο συνολικό ποσό των 8.000 ευρώ.
Στις αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών θα αναγράφεται και το ονοματεπώνυμο του αγοραστή, όταν αφορούν πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών εκπιπτόμενη από τη φορολογία εισοδήματος. Όταν οι αποδείξεις αυτές εκδίδονται με τη χρήση φορολογικής ταμειακής μηχανής, το ονοματεπώνυμο του αγοραστή θα αναγράφεται στο πίσω μέρος των αποδείξεων, στο οποίο θα μπαίνει η υπογραφή και η σφραγίδα του πωλητή επιτηδευματία.
6. Κωδικοποιούνται σε ενιαίο κείμενο οι υπουργικές αποφάσεις με τις εκπιπτόμενες και μη εκπιπτόμενες δαπάνες και θα διανέμεται σχετικό φυλλάδιο.
7.Δημιουργείται ομάδα επιστημονικής τεκμηρίωσης (Μονάδα Φορολογικής Πολιτικής), που θα είναι θεσμικά κατοχυρωμένη (με στελέχη αυξημένων προσόντων, επιστημονικό αντικείμενο και εκπροσώπηση σε ομάδες εργασίας του ΟΟΣΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κλπ).
8. Η ένταξη των υπαλλήλων στο σώμα των ελεγκτών θα γίνεται μετά από αξιολόγηση. Η θητεία σε αυτό θα είναι έως δύο τετραετίες και με ενδιάμεση αξιολόγηση στο τέλος της πρώτης τετραετίας.
9. Συστήνεται ειδικός μηχανισμός για την παρακολούθηση των χρεών στις ΔΟΥ και των εσόδων και χρεών στα Τελωνεία.
10. Τίθενται περιορισμοί στην εργασία σε φορείς του ιδιωτικού τομέα συνταξιούχων υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, οι οποίοι κατά την τελευταία εξαετία πριν από τη συνταξι&#95

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μικρότερος» κατά 8 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2006

Το κορυφαίο θέμα, της ψήφισης του προϋπολογισμού του δήμου Ξάνθης για το έτος 2007, αποτέλ…