Ολοταχώς προς …άρδευση

0

Φαίνεται ότι εντατικοποιούνται οι ρυθμοί των προαιτούμενων διαδικασιών ώστε να μπει σε τροχιά υλοποίησης το μεγαλύτερο έργο στον νομό Ξάνθης που ακούει στο όνομα: «Άρδευση της πεδιάδας της Ξάνθης». Ένα μεγάλο έργο προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να επιφέρει τεράστιες αλλαγές στον  αγροτικό τομέα του νομού, αυξάνοντας το αγροτικό εισόδημα σε μια εποχή που αυτό έχει καθοδική πορεία. Η άρδευση της πεδιάδας της Ξάνθης , η αξιοποίηση δηλαδή, του υδάτινου πλούτου του Νέστου έχει πολλαπλά αναπτυξιακά οφέλη, αποτελεί δε προσωπικό όραμα του  νομάρχη Ξάνθης κ. Παυλίδη και προσωπική επιδίωξη προς τελεσφόρησιν του Ξανθιώτη υφυπουργού  κ. Κοντού.

Τέλος του 2007 η δημοπράτηση του έργου

Τα καλά νέα που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω έρχονται από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες μέρες του 2006  στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, παρουσία του υφυπουργού κ. Φώλια ο οποίος έχει την ευθύνη του Δ’ ΚΠΣ και του κ. Μουσουρούλη, του αντίστοιχου γεν. γραμματέα, του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κοντού μαζί με τον ειδικό γραμματέα του υπουργείου του τον κ. Παπαγιαννίδη, τον αντίστοιχο διευθυντή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιαννίδη και συνεργατών του. Σημειώνεται ότι η παρουσία του κ. Ε. Στυλιανίδη «δικαιολογείται» από το προσωπικό του ενδιαφέρον κυρίως για το φράγμα Ιάσμου, ένα επίσης μεγάλο έργο. Μάλιστα αρχικά δημιουργήθηκε κάποια κινητικότητα, μετά το 2004, η οποία είχε σαν στόχο να εντάξει τα δύο έργα μαζί,  την υπόγεια άρδευση της Ξάνθης με νερό από το Νέστο και το φράγμα του Ιάσμου σε ένα ολοκληρωμένο μελετητικό πρόγραμμα, ώστε έχοντας  τα υλικά τεκμηρίωσης να ενταχθούν στο Δ’ ΚΠΣ. Όμως στην πορεία «διαχωρίστηκαν» τα έργα καθώς δεν έχουν τους ίδιους ρυθμούς ωριμότητας  – το project του Ιάσμου έχει γίνει μία μόνο προμελέτη από το ίδιο μελετητικό γραφείο, η οποία δεν είναι επαρκής για να διεκδικήσει ένταξη, ενώ προχωρά κανονικά το θέμα της υπόγειας άρδευσης της Ξάνθης, αλλά το νερό του Νέστου επαρκεί μόνο για την Ξάνθη. Συνεπώς το φράγμα του Ιάσμου είναι ένα άλλο αυτοτελές έργο.

Το δια ταύτα της σύσκεψης

Όπως μας πληροφόρησε ο υφυπουργός κ. Κοντός για το έργο «άρδευση της πεδιάδας της Ξάνθης» είναι στο τελικό στάδιο η προμελέτη την οποία έχουν αναλάβει 13 εταιρείες. Έτσι:  

Α) Χρειάζεται οπωσδήποτε να εξελιχθεί η προμελέτη σε μελέτη εφαρμογής μέχρι τα τεύχη δημοπράτησης και για να γίνει αυτό χρειάζονται παραπάνω κονδύλια. Σημειώνεται ότι υπάρχουν διαθέσιμα από τον κρατικό προϋπολογισμό 3,5 εκ. ευρώ

Β)Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύτηκε να δώσει τα κονδύλια αυτά με την έγκριση βεβαίως της Κομισιόν και του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Γ)Με αυτά τα κονδύλια θα γίνει η προκήρυξη της σχετικής μελέτης εφαρμογής τους πρώτους δύο μήνες του 2007. Δηλαδή αν τα πράγματα πάνε καλά μέχρι το τέλος του 2007 θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη εφαρμογής και θα ακολουθήσει δημοπράτηση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ένας δήμος ανθρωποκεντρικός

Έργα που γίνοντα_…