Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Λειτουργεί για να πληρώνει τους υπαλλήλους της η ΔΕΥΑΞ

Λειτουργεί για να πληρώνει τους υπαλλήλους της η ΔΕΥΑΞ

0

Αν και ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός του 2008 για τη ΔΕΥΑΞ όπως παρουσιάστηκε στο διοικητικό συμβούλιο, αποδεικνύει ότι συνεχίζεται η ζημιογόνος λειτουργία της ενώ στο 73,5% των οργανικών της εσόδων ανέρχονται οι δαπάνες μισθοδοσίας και προβλέπονται αυξήσεις 3% στα τιμολόγια και 15% αύξηση παγίου.
Την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2007 στις 13.30΄ πραγματοποιήθηκε όπως προβλέπεται απ’ τον κανονισμό λειτουργίας της ΔΕΥΑΞ, η τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας για την ψήφιση του Προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2008.
Απών ο Δήμαρχος
Στη συνεδρίαση, εκτός απ’ τα τακτικά μέλη όπως έχουν ορισθεί, συμμετείχε όπως συνηθίζει αν και δεν υποχρεούται, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ξάνθης, Χ. Πούλιος. Όπως μας δήλωσε ο κ. Πούλιος: «η συμμετοχή μου στα διοικητικά συμβούλια της ΔΕΥΑΞ που αποτελεί την μεγαλύτερη επιχείρηση του Δήμου, σηματοδοτεί τόσο το ενδιαφέρον μας όσο και την ανησυχία μας για τη λειτουργία της. Περίμενα ότι αυτή την κορυφαία στιγμή κάθε χρόνο, στην πορεία της επιχείρησης, την κατάθεση του προϋπολογισμού, θα παρευρισκόταν και ο Δήμαρχος κ. Στυλιανίδης που όμως δυστυχώς, για άλλη μια φορά απουσίαζε. Το έκανε και στο παρελθόν και συνεχίζει να απουσιάζει αφήνοντας τη ΔΕΥΑΞ στην τύχη της, γεγονός που ανέφερα και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Η παρουσία του είναι επιβεβλημένη όπως και η προσωπική παρακολούθηση της πορείας της εταιρίας που μάλιστα συνεχίζει να είναι ζημιογόνα και σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν, οδεύει προς τα χείρω».
Κατά πλειοψηφία πέρασε ο προϋπολογισμός
Ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2008 για τη ΔΕΥΑΞ, παρουσιάστηκε ισοσκελισμένος και η συζήτηση στη συνεδρίαση περιστράφηκε γύρω απ’ τις επιμέρους παρατηρήσεις που έκανε η αντιπολίτευση. Τελικά πέρασε με πλειοψηφία αφού καταψηφίστηκε απ’ την αντιπολίτευση.
Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Πούλιος: «πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που προδιαγράφει τη ζημιογόνα πορεία της εταιρίας. Τα στοιχεία που είναι ενδεικτικά όσο και ανησυχητικά για το μέλλον της μεγαλύτερης επιχείρησης του Δήμου Ξάνθης αφορούν στην αύξηση των δαπανών μισθοδοσίας στο 73,5% των οργανικών εσόδων, την αύξηση του δανεισμού στο 48,5% για το 2008 και στην πρόβλεψη των οφειλών προς τη ΔΕΥΑΞ περί το 1,5 εκατομμύρια ευρώ που θα εκτινάξει το συνολικό ποσό των οφειλών στα 10 εκατομμύρια περίπου».
Αλλά και αυξήσεις προβλέπει ο προϋπολογισμός όπως μας ανέφερε ο κ. Πούλιος: «προβλέπονται αυξήσεις 3% στα τιμολόγια της ΔΕΥΑΞ ενώ το πάγιο αυξάνεται από 7 σε 8 ευρώ, 15% περίπου συνολικά. Όπως διαπιστώνει κανείς μελετώντας και τον ισολογισμό του 2007, η εταιρία συνεχίζει να είναι ζημιογόνος και όπως έχουμε τονίσει, αποτελεί πλέον βρόγχο για το Δήμο Ξάνθης».
Κλείνοντας ο κ. Πούλιος ανέφερε ότι: «το θετικό στον προϋπολογισμό είναι ότι πολλά έργα της ΔΕΥΑΞ έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ‘Θησέας’».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Μικρότερος» κατά 8 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2006

Το κορυφαίο θέμα, της ψήφισης του προϋπολογισμού του δήμου Ξάνθης για το έτος 2007, αποτέλ…