Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Ανεκμετάλλευτες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας

Ανεκμετάλλευτες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας

0

Στην εποχή της καταδυνάστευσης της ανθρωπότητας από το πετρέλαιο, η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας ανάγεται σε πρωτεύον θέμα για όλο τον πλανήτη. Η γεωθερμία που διαθέτει η ευλογημένη θρακική γη όμως, μένει εγκλωβισμένη στη γραφειοκρατία.

Η εφημερίδα μας, σε μια προσπάθεια ανάδειξης για άλλη μια φορά, του τεράστιου θέματος της εκμετάλλευσης των γεωθερμικών πηγών που βρίσκονται στη Θράκη αλλά και στην Ξάνθη ειδικότερα, ξεκινάει σήμερα μια νέα προσέγγιση, παρουσιάζοντας τα πρώτα στοιχεία που ανέδειξε η έρευνα για την γεωθερμία που αποτελεί μια μορφή Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας.Στα επόμενα φύλλα θα αναφερθούμε στο νομοθετικό πλαίσιο που εμποδίζει την ευρεία χρήση της γεωθερμίας ως πηγή ενέργειας καθώς και στον σχεδιασμό και τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί στο Νομό Ξάνθης από ιδιώτες και φορείς.

Τι είναι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Όπως μας ενημερώνει η Ένωση Γεωθερμικών Ελλάδος  (Ε.ΓΕΩΘ.Ε.) : «η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φαίνεται ότι αυξάνεται συνεχώς και προβλέπεται να κορυφωθεί το 2010 – 2025, ενώ οι τιμές πολύ σύντομα ίσως ξεπεράσουν και τα 100 $ το βαρέλι. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το ενεργειακό κόστος θα παίξει τον κύριο λόγο και θα είναι σημαντικότερο από το κόστος εργασίας σε μερικές σύγχρονες αγροτικές, αγροτο-βιομηχανικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις και αυτό θα καθορίζει τη βιωσιμότητά τους.

Ο αγροτικός κλάδος από την φύση του είναι ενεργοβόρος και στον τομέα αυτό σημαντικό ρόλο μπορούν να παίξουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.).

Επιπλέον, η συνεχώς αυξανόμενη κάλυψη ενεργειακών αναγκών με τη χρήση φυσικού αερίου επιφέρει μεγάλη εξάρτηση της χώρας μας από το εξωτερικό, γεγονός που μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει σε μεγάλα πολιτικο-οικονομικά προβλήματα.

Συνεπώς, προβάλλεται επιτακτικά η ανάγκη ώστε παράλληλα με τις συμβατικές ενεργειακές πρώτες ύλες (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) να αξιοποιηθούν συστηματικά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.)».

Γεωθερμική ενέργεια στη Μακεδονία και τη Θράκη

Από όλες τις Α.Π.Ε. η γεωθερμική ενέργεια μπορεί να συμβάλλει περισσότερο στην ανάπτυξη της σύγχρονης γεωργίας, επειδή παρουσιάζει την υψηλότερη εγκατεστημένη ισχύ καθώς και το σημαντικό πλεονέκτημα ότι είναι διαθέσιμη όλο το 24ωρο (ημέρα και νύχτα), σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και δεν επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες, όπως η ηλιακή και η αιολική. Ιδιαίτερα στη Μακεδονία και τη Θράκη παρουσιάζει πρόσθετα πλεονεκτήματα γιατί εντοπίζεται σε περιοχές που έχουν σχέση με τις εύφορες πεδιάδες και τις παράκτιες ζώνες.

Με συντονισμένες δράσεις, η γεωθερμική ενέργεια μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία σύγχρονων αγροτικών εκμεταλλεύσεων αλλά και στην αγροτοβιομηχανία (ξήρανση – αφυδάτωση προϊόντων), στις ιχθυοκαλλιέργειες (αντιπαγετική προστασία), στον αγροτουρισμό, στον ιαματικό τουρισμό, στη θέρμανση χώρων, σε βιομηχανικές χρήσεις κ.α. Παράλληλα η προσέλευση νέων επενδυτών μπορεί να συνδράμει στη γενικότερη κοινωνική, οικονομική  και πολιτιστική ανάπτυξη απομονωμένων και αμιγώς αγροτικών περιοχών.

Εκτός από τις άμεσες χρήσεις της γεωθερμικής ενέργειας, τα γεωθερμικά ρευστά θερμοκρασίας Τ>95οC μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Με βάση τις μακροχρόνιες γεωλογικές – γεωθερμικές έρευνες, που έκανε το Ι.Γ.Μ.Ε.,  έχουν διαπιστωθεί πολύ αξιόλογα γεωθερμικά κοιτάσματα χαμηλής ενθαλπίας, τα οποία θεωρούνται τα σημαντικότερα της Ευρώπης. Στη Βόρεια Ελλάδα εντοπίστηκαν σημαντικά γεωθερμικά πεδία με θερμοκρασίες μέχρι και 95οC, στις περιοχές: (α) της Δυτικής Μακεδονίας (Φλώρινα – Πτολεμαΐδα), (β) της Λεκάνης Θεσσαλονίκης (Ν. Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσ/νίκης), (γ) της Λεκάνης Ανθεμούντα, (δ) της Λεκάνης Μυγδονίας (γεωθερμικά πεδία Λαγκαδά, Νυμφόπετρας, Νέας Απολλωνίας) Ν. Θεσ/νίκης, (ε) του Δήμου Τρίγλιας και της Χερσονήσου Κασσάνδρας Ν. Χαλκιδικής, (στ) της Λεκάνης Στρυμόνα (γεωθερμικά πεδία Νιγρίτας, Σιδηροκάστρου, Ηράκλειας, Αγκίστρου, Αχινού – Ιβήρων του Ν. Σερρών), (ζ) του Στρυμονικού Κόλπου (πεδίο Ακροποτάμου Ν. Καβάλας), (η) του Δέλτα του Ποτ. Νέστου (γεωθερμικά πεδία Ερατεινού Χρυσούπολης και Ν. Εράσμιου Ν. Ξάνθης), (θ) της Λεκάνης Ξάνθης – Κομοτηνής (γεωθερμικά πεδία Ν. Κεσσάνης, Λίμνης Μητρικού και Σαππών) καθώς (ι) στη Λεκάνη Αλεξανδρούπολης – Έβρου (γεωθερμικά πεδία Αρίστηνου και Τυχερού). Το άμεσα αξιοποιήσιμο θερμοενεργειακό δυναμικό (με έτοιμες γεωτρήσεις) στη Μακεδονία και Θράκη ξεπερνά σε ισχύ τα 200 MWt ή 160.000 Τ.Ι.Π./έτος (Τ.Ι.Π. = Τόνοι Ισοδυνάμου Πετρελαίου), ενώ το συνολικά διαθέσιμο θερμοενεργειακό δυναμικό είναι πολλαπλάσιο. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι στις σύγχρονες κοινωνίες το μεγαλύτερο μέρος των βασικών ενεργειακών αναγκών είναι χαμηλών έως μέσων θερμοκρασιών, κυρίως στο εύρος των 40-70οC.

Η γεωθερμία στο Νομό Ξάνθης

Στην Ξάνθη με το θέμα της γεωθερμίας έχει ασχοληθεί ενδελεχώς ο Πολιτικός Μηχανικός και τέως δημοτικός σύμβουλος του δήμου Τοπείρου, κ. Π. Μιχαηλίδης απ’ τον οποίο ζητήσαμε να μας παραθέσει τις εξελίξεις στο θέμα: «η γεωθερμία είναι ένας τεράστιος αναξιοποίητος πλούτος που μπορεί να συμβάλλει τόσο στην ιαματική όσο και στην τουριστική προβολή και προώθηση του νομού. Υπάρχουν πέντε γεωθερμικές πηγές στην Ποταμιά στην περιοχή της Ν. Κεσσάνης και στο Εράσμιο στην περιοχή από Μάγγανα-Μυρωδάτο έως τον οικισμό των παλιννοστούντων στο Άβατο. Ειδικά στην περιοχή Ερασμίου, τα νερά αναπτύσσονται με πυρήνα την περιοχή της Ζηλωτής. Σε κάθε γεωμετρική γεώτρηση δίνει 80 κυβικά θερμού νερού ανά ώρα με θερμοκρασία 62ο στον πυρήνα και μέχρι 42ο περιφερειακά.»

Οι έρευνες που δίνουν τα αποτελέσματα για την ύπαρξη και τα στοιχεία της γεωθερμίας στο νομό, έχουν γίνει από το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και βάσει αυτών έγιναν οι γεωλογικές μελέτες που απέδειξαν ότι υπάρχει επάρκεια θερμών νερών αφού όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδης: «αν σε μια γεωθερμική γεώτρηση αφήσουμε το νερό να τρέχει, θα εξαντληθεί σε 30 χρόνια. Όταν όμως κάνουμε επανέκχυση, δηλαδή λελογισμένη χρήση που προβλέπει την επαναχρησιμοποιήση και σε άλλους τομείς, τα θερμά ύδατα της γεώτρησης δεν θα εξαντληθούν ποτέ».

Δυο γεωθερμικές γεωτρήσεις που χρησιμοποιούνται και τρεις ανεκ&#

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Ελλάδα απεργεί και στέλνει το μήνυμα

Ενημέρωση στους ^…