Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2007 Η Ελλάδα απεργεί και στέλνει το μήνυμα

Η Ελλάδα απεργεί και στέλνει το μήνυμα

0

Ενημέρωση στους εργαζόμενους της Ξάνθης για τους λόγους της μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης που συμμετέχει η ΑΔΕΔΥ, έγινε από κλιμάκιο της Ένωσης στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης ενώ πρόσκληση για συμμετοχή στη συγκέντρωση της Τετάρτης, σε όλους απηύθυνε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Επίσκεψη στην Ξάνθη πραγματοποίησε κλιμάκιο της ΑΔΕΔΥ τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007 στα πλαίσια της ενημέρωσης και κινητοποίησης των εργαζομένων εν όψει της εικοσιτετράωρης πανελλαδικής απεργίας της Τετάρτης 12 Δεκεμβρίου.
Το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Δ. Κίτσιος με τον Γενικό Σύμβουλο της ΑΔΕΔΥ Χ. Τσιχερίδη και τον Α. Δαουτάκη Γ. Γραμματέα της ΑΔΕΔΥ στην Ξάνθη, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ενώ στη συνέχεια ενημέρωσαν τους εργαζόμενους που παραβρέθηκαν, για ζητήματα που αφορούν στο ασφαλιστικό που αποτελεί την αιχμή του δόρατος των κινητοποιήσεων.
Οι χειρισμοί της κυβέρνησης οδήγησαν στην απεργία
Όπως δήλωσε ο κ. Κίτσιος: «βρισκόμαστε στην Ξάνθη εκπροσωπώντας την εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ κι ενόψει της μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης της Τετάρτης, μαζί με τη ΓΣΣΕΕ, τα εργατικά κέντρα και τα νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ, οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα προβαίνουμε σ’ αυτή τη μορφή για τους εξής λόγους:
Είναι γεγονός ότι ο τρόπος που πραγματεύεται η κυβέρνηση το ασφαλιστικό, το εισόδημά μας μέσα απ’ τον προϋπολογισμό, ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για τα βαρέα κι ανθυγιεινά επαγγέλματα κι ένα σωρό άλλα ζητήματα οδηγούν αβίαστα, καθαρά κι ανυπόκριτα σε μια εικοσιτετράωρη απεργία που μέσα από μια ομόθυμη στήριξη των υπαρκτών παραταξιακών δυνάμεων του συνδικαλιστικού κινήματος στη χώρα μας, προβαίνουμε σ’ αυτή τη μορφή».
Συνεχίζοντας ο κ. Κίτσιος τόνισε ότι: «η κυβέρνηση δεν πρέπει να υποτιμήσει τις δυνατότητες του συνδικαλιστικού κινήματος ούτε τις δυνάμεις εργασίας στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, υπάρχει το παρελθόν και πρέπει να διδαχθεί απ’ αυτό. Είναι η απαρχή αυτή η απεργία».
Κλείνοντας το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ ανέφερε: «δια των διαρροών ή με τον τρόπο που όλοι γνωρίζουμε, ανοίγουν κομμάτι κομμάτι τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον προγραμματισμό ζωής των εργαζομένων και των πολιτών και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα ηλικιακά και τις εισφορές κι όλα αυτά. Πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός έχει πεισθεί ότι μόνο με τον αγώνα μπορούμε ν΄’ ανατρέψουμε είτε σκέψεις είτε απόψεις που η κυβέρνηση μπορεί φωναχτά να μην το εκφράζει αλλά το μεθοδεύει.
Δεν πρέπει να υποτιμήσει η κυβέρνηση την κινητοποίηση, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το μεγάλο γεγονός της πανελλαδικής εικοσιτετράωρης απεργίας που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι. Το ποσοστό θα είναι μεγάλο αν κρίνουμε απ’ όλα αυτά που λαμβάνουμε απ’ τις επισκέψεις που κάναμε σε όλη τη χώρα».
Οι αιτίες που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Κίτσιος αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο καθώς και στις προτάσεις που έχει η ΑΔΕΔΥ, λέγοντας μεταξύ άλλων: «οι εισφορές των εργαζομένων, διαχρονικά είναι τέτοιες στο ύψος, που μέσα στην καταλήστευση της Ελλάδος στο παρελθόν ή με το μικρό ή καθόλου επιτόκιο που υπήρχε, δημιουργήθηκε τέτοιο πλεόνασμα που ο κρατικός κουρβανάς το χρησιμοποιούσε για άλλους σκοπούς ώστε τα ταμεία μας να στερούνται την ύπαρξη αποθεματικού. Οι εισφορές μας που είναι οι υψηλότερες εισφορές στην Ευρώπη κι απ’ την άλλη το κράτος που είναι ο μεγαλύτερος κακοπληρωτής στο σκέλος των εισφορών αλλά και την χρηματοδότησης, ο νόμος Ρέππα δεν απέδωσε όσο θα έπρεπε μέχρι σήμερα. Με την εισφοροδιαφυγή γενικότερα που αφορά όλη την κοινωνία και ανθεί αφού δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί κι όλα εκείνα τα συστήματα καθαρής εισφοροκατάθεσης και η πολιτεία ως θεσμός είναι ο πιο κακοπληρωτής εργοδότης. Αν όλα αυτά συνδυαστούν κι εξορθολογιστούν, εκτιμούμε ότι οι πόροι είναι αρκετοί για ν΄αντέξει το ασφαλιστικό σύστημα» ενώ τόνισε ότι χρειάζονται αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.
Με την πεποίθησή τους ότι θα είναι μεγάλος ο όγκος των συγκεντρώσεων αλλά και την πρόσκληση που απηύθυναν στους ξανθιώτες εργαζόμενους, για συμμετοχή στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου στις 10.00΄ έκλεισαν τη συνέντευξη τύπου οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ.
Το διεκδικητικό πλαίσιο της απεργίας
– Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Νέο μισθολόγιο με 1.300€ κατώτερο εισαγωγικό μισθό και σύνδεση με τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ.
– Διασφάλιση του δημοσίου καθολικού και κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού μας συστήματος.
– Αποκρούουμε κατηγορηματικά την είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης.
– Ενίσχυση της οικονομικής βιωσιμότητας του συστήματος με επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών. Περιορισμό της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας.
– Κατάργηση των αντιασφαλιστικών διατάξεων των νόμων (2902/90 και 2084/92) καθώς και το ν 3029/2002) κυρίως όσον αφορά τη μείωση των συντάξεων, την κατηγοριοποίηση των ασφαλισμένων, τα επικουρικά ταμεία και τα εφάπαξ.
– Διατήρηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου ως προς τους φορείς χορήγησης της κυρίας σύνταξης, της επικουρικής, των μερισμάτων και του εφάπαξ.
– Υπολογισμός της σύνταξης στο 80% των εν ενεργεία συντάξιμων αποδοχών με βάση το μισθό εξόδου.
– Εγγύηση του κράτους για τα κατώτερα ποσοστά σύνταξης από το Μ.Τ.Π.Υ. και Τ.Ε.Α.Δ.Υ. για τα οποία μέχρι πρόσφατα το κράτος ως εργοδότης δεν είχε καμιά συμμετοχή.
– Υπολογισμός της σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους στα 35/35.
– Αναγνώριση επαγγελματικών ασθενειών, ατυχημάτων και ένταξη στα ΒΑΕ όλων των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν τους κινδύνους και τις αντίστοιχες συνθήκες στην εργασία τους. Αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων διαφόρων κλάδων όπως εκπαιδευτικοί κ.λ.π.
– Άμεση αύξηση δημόσιων δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ τουλάχιστον, με στόχο αυτές να φτάσουν στο 7% του ΑΕΠ ή το 15% του Προϋπολογισμού.
– Ανατροπή των πολιτικών ιδιωτικοποίησης, χρηματοδότηση και ανάπτυξη, στελέχωση και ισόρροπη κατανομή των δημοσίων υπηρεσιών και ιδιαίτερα των κοινωνικών (παιδεία, υγεία, ασφάλιση, πρόνοια) σύμφωνα με τις ανάγκες και εστίαση των δικτύων τους, στη χρησιμότητα, την πρόσβαση στη γειτονιά.
– Μονιμοποίηση των εκτάκτων που καλύπτουν πάγιες ανάγκες. Μόνιμη ενιαία σχέση εργασίας στο Δημόσιο. Όχι στην τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος που αποσκοπεί στην άρση της μονιμότητας.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2007
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όρκοι… και  υποσχέσεις από Τσακίρη – Σαλτούρο

Εναρμονισμένοι με το γιορτινό κλίμα και το πνεύμα των ημερών οι λόγοι που εκφωνήθηκαν την …