Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2006 Τυχαία η ημερομηνία εκλογής του μουφτή Ξάνθης;

Τυχαία η ημερομηνία εκλογής του μουφτή Ξάνθης;

0

Την τελευταία μέρα του χρόνου – 31η Δεκεμβρίου –  και πρώτη ημέρα του Μπραϊραμιού επέλεξε η «Συμβουλευτική Επιτροπή» της μειονότητας – σε συγκέντρωσή  της το μεσημέρι της Τρίτης 19 Δεκεμβρίου στην αίθουσα της μουσουλμανικής νεολαίας Κομοτηνής – πραγματοποιώντας εκλογές με την διαδικασία δ’ ανατάσεως χειρός, την κάλυψη του κενού του εκλεγμένου από αυτούς ψευδομουφτή Ξάνθης, μετά τον θάνατο του  Εμίν Αγγά. Παρότι το μεσοδιάστημα σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχαν κάποιες κινήσεις από μέρους της ελληνικής πολιτείας δια του υπουργείου Εξωτερικών με στελέχη της μειονότητας, όπως του βουλευτή κ. Ιλχάν Αχμέτ, στον οποίο είχε ανατεθεί ο χειρισμός του θέματος και η διαμεσολάβησή του προς την ελληνική κυβέρνηση, να εξευρεθεί μια κοινής αποδοχής «φόρμουλα», καθώς η ελληνική πολιτεία επικαλούμενη τις δικαστικές αρμοδιότητες του μουφτή τον διορίζει, όμως  αυτό δεν τελεσφόρησε.

Τυχαία η ημερομηνία εκλογής του ψευδομουφτή Ξάνθης;

Προβληματισμό προκαλεί η ημερομηνία που επιλέχτηκε η διαδικασία της εκλογής για τους εξής λόγους: Αφ’ ενός γιατί τη συγκεκριμένη ημέρα απαγορεύεται η είσοδος γυναικών στα τζαμιά καθώς οι γυναίκες επιτρέπεται να προσέρχονται για προσευχή μόνο την ημέρα του Μπαϊραμιού (1 Ιανουαρίου φέτος) και στην περίοδο της νηστείας του Ραμαζανιού και σε ειδικό χώρο (γυναικωνίτη) με επακόλουθο να αποκλείονται οι γυναίκες  από τη διαδικασία εκλογής όπως και το 1990, αφ’ ετέρου δε γιατί η εκλογή γίνεται 10 μέρες πριν την ειδική συνεδρίαση στην τουρκική Eθνοσυνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Iανουαρίου, με αντικείμενο την κατάσταση της «τουρκικής μειονότητας στη Θράκη», κατά την οποία λόγω και της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία, αναμένεται να επιδοθούν κυβέρνηση και αντιπολίτευση σε εθνικιστική πλειοδοσία. Επίσης με την όλη διαδικασία επικαιροποιείται μια «εκκρεμότητα», αυτή, της ανάδειξης της θρησκευτικής ηγεσίας της μειονότητας, η οποία θα τύχει της ανάλογης προβολής τόσο στην τουρκική Eθνοσυνέλευση όσο και κατά την επίσκεψη του υπουργού εξωτερικών  κ. Γκιουλ ο οποίος με τις «ευλογίες» της ελληνικής κυβέρνησης, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Θράκη.

Οι υποψήφιοι… 

Σαν υποψήφιοι για το θέμα του μουφτή Ξάνθης αναφέρονται οι θεολόγοι κ. Αχμέτ Χράλογλου που ήταν γραμματέας του Αγγά και ο κ. Αχμέτ Μετέ, ιμάμης στο Ωραίο, χωρίς να αποκλείεται να δηλώσουν συμμετοχή κι άλλοι κατά την εκλογική διαδικασία. Σημειώνεται ότι ο εκλεγμένος ψευδομουφτής έχει μεν αρμοδιότητα θρησκευτικού λειτουργού, ενώ σε όποιες πράξεις  (γάμοι κ.λ.π.)  προβεί για να ισχύουν πρέπει να επικυρωθούν από τον νόμιμα  διορισμένο εκ της ελληνικής πολιτείας μουφτή.     

Η αλληλουχία των γεγονότων: εκλογή ψευδομουφτή  Ξάνθης, ειδική συνεδρίαση για την μειονότητα της Θράκης στην τουρκική εθνοσυνέλευση και περιοδεία του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στη Θράκη δεν μπορεί να εκληφθεί ως τυχαία, ενώ πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι το «μειονοτικό ζήτημα» της Θράκης θα «παίξει» πολύ στις τουρκικές εκλογές και ότι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναμένεται η έγερση των θεμάτων της μειονότητας και κυρίως των θεμάτων των μουφτειών, της μειονοτικής εκπαίδευσης, της διοίκησης των βακουφίων, της επανάκτησης της ελληνικής ιθαγένειας όσων την απώλεσαν βάσει του άρθρου 19 του KώδικαIθαγενείας, αλλά και των μειονοτικών συλλόγων και γενικότερα μια διεθνή προβολή του θέματος να εμφανισθεί η Τουρκία ως η «προστάτιδα δύναμη» όλων των ελλήνων πολιτών, μουσουλμανικού θρησκεύματος.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2006
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα αποτελέσματα των Δημοτικών Εκλογών του 2002

Δήμος Ξάνθης Πληθυσμός:52.270 Εγγεγραμμένοι:40.089 Έδρες:27 Τμήματα:75 Ψήφισαν:27.240 Έγκυ…