Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Την μεγαλύτερη απορροφητικότητα προγραμμάτων στην χώρα κατέχει ο «Δεσμός»

Την μεγαλύτερη απορροφητικότητα προγραμμάτων στην χώρα κατέχει ο «Δεσμός»

0

Κ. Τάτσης: «Λειτουργούμε με αποτελεσματικότητα και πλήρη διαφάνεια». Την πορεία του «Δεσμού», του ενδιάμεσου φορέα για την υλοποίηση των προγραμμάτων σχολιάζει σήμερα μιλώντας στο «Ε» ο Πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας- Καβάλας- Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Τάτσης.

Αυτό που επισημαίνει ο κ. Τάτσης, είναι πως η περιφέρειά μας έχει την μεγαλύτερη απορροφητικότητα σε όλη την Ελλάδα και είναι κάτι που η ίδια το έχει ανάγκη.

«Ο «Δεσμός» πάει πάρα πολύ καλά. Είχαμε την μεγαλύτερη απορροφητικότητα σε όλη την Ελλάδα. Λειτουργούμε με αποτελεσματικότητα και πλήρη διαφάνεια. Μας εμπιστεύθηκαν τα νέα προγράμματα. Ελπίζω και το ΥΠΕΘΟ να αντιληφθεί την πορεία των ενδιάμεσων φορέων και να επανέλθει όπως το έχει κάνει το Υπουργείο Ανάπτυξης στην υλοποίηση των προγραμμάτων μέσα από τον Δεσμό. Είναι ένας φορέας, είναι ένας θεσμός ο οποίος πέρα απ’ όλα τα άλλα είναι και ένα σχολείο για το ανθρώπινο δυναμικό. Η περιφέρειά μας το έχει άμεσα ανάγκη».

Από το 2001 και μετά ο Δεσμός υπέγραψε νέα σύμβαση με το Υπουργείο Ανάπτυξης για τη διαχείριση του Επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» μέσα από το οποίο υλοποιούνται σήμερα δεκαοκτώ δράσεις στην περιφέρεια σε επάλληλους κύκλους και στοχεύει στην διαχείριση εβδομήντα έξι εκατομμυρίων ευρώ και περίπου εξακοσίων πενήντα επιχειρήσεων.

Μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί έργα εβδομήντα εκατομμυρίων ευρώ και επτακόσιες είκοσι επτά επιχειρήσεις, έχουν συμβασιοποιηθεί τετρακόσιες εξήντα τρεις επιχειρήσεις συνολικού προϋπολογισμού εξήντα τριών εκατομμυρίων ευρώ και η συνολική απορρόφησή του είναι της τάξης του 40,17%, μπροστά δηλαδή από το σύνολο του προγράμματος ενώ ο συνολικός στόχος του σύμφωνα με το Υπουργείο που είναι 45% για φέτος, θα είναι εφικτό για τον Δεσμό μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2005.

Από εκεί και μετά στόχος του είναι η μεγαλύτερη απορροφητικότητα.

Ο σχεδιασμός του σχετικά με την επιχειρηματικότητα σχετίζεται άμεσα με τις προτάσεις τις οποίες υπέβαλλε στο Υπουργείο σαν αντισυμβαλλόμενοι, από εκεί και μετά σε συνεργασία με την περιφέρεια θα υποβληθούν περαιτέρω προτάσεις των οποίων ο σχεδιασμός τώρα πραγματοποιείται.

Αυτό που τώρα τονίζει ο κ. Τάτσης, είναι η συνεργασία με την περιφέρεια η οποία γίνεται περισσότερο ουσιαστική.

«Με την συνεργασία της περιφέρειας έχουμε μπει σε πολλά πλάνα προγραμματισμού γενικού και αυτό είναι μια απόδειξη ότι η δουλειά μας έχει αναγνωριστεί και αξιοποιείται κατάλληλα και νομίζω ότι αυτό θα συνεχιστεί με εντονότερους ρυθμούς. Πλέον η παρουσία μου τόσο στην ΕΝΑΕ όσο και στην Ευρώπη αρχίζει να αποδίδει καρπούς και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Διευρυμένη».

Ο «Δεσμός» ιδρύθηκε το Οκτώβριο του 1996 και σκοπός του ήταν να διαχειριστεί τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα του Δευτέρου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης με γεωγραφική ενότητα την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Τα προγράμματα που περιελάμβανε υλοποιήθηκαν στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που υπήρχαν τότε μετά την υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ των Υπουργείων Ανάπτυξης και Εθνικής Οικονομίας και ανήλθαν σε περίπου δεκαέξι δισεκατομμύρια δραχμές.

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι ευχές των φίλων του ΕΜΠΡΟΣ, και φέτος ήταν πάρα πολλοί

Τις ευχές τους απέστειλαν στο «Ε» για «Καλή Δημιουργική χρονιά» οι: Γιώργος Α. Παπανδρέου …