Κοπή της… Κρητικής πίτας

0

«Θε μου γιατί δεν έκανες μια Κρήτη παραπάνω

Στη μια να βρίσκομαι όταν ζω

Στην άλλη όταν πεθάνω…»,

Η «Κρητική Αδελφότητα» αναπόσπαστο δημιουργικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας…με μια κρητική μαντινάδα, που αποκαλύπτει το μέγεθος της αγάπης και της νοσταλγίας του προέδρου του συλλόγου Κρητών κ. Νίκου Κατσαράκη απ’ τη Σητεία που από το 1951 ζει στην πόλη μας, και όλων των Κρητικών που ζουν και δημιουργούν και έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της, μας υποδέχτηκε η Κρητική αδελφότητα, που μετρά 70 χρόνια ζωής…στην καθιερωμένη εκδήλωση κοπής της πίτας την Κυριακή 23 Ιανουαρίου στο ξενοδοχείο «Δημόκριτος» στις 11 το πρωί.

Παρούσα σύσσωμη η Κρήτη της Ξάνθης και οι φίλοι της Ξανθιώτες που την έχουν πλαισιώσει με αγάπη: «Αν γνωρίσεις την Κρήτη δεν την ξεχνάς …Γίνεσαι Κρητικιά…Είναι ωραίοι άνθρωποι», μας λέει μια κυρία Ξανθιώτισσα που παντρεύτηκε Κρητικό – άδραξαν την ευκαιρία να τα πουν μεταξύ τους πίνοντας καφέ και απολαμβάνοντας τα εξαιρετικά κρητικά σκαλτσούνια.

Παρόντες στην εκδήλωση, ο Σεβασμιώτατος κ. κ. Παντελεήμων που ευλόγησε την πίτα και ευχήθηκε υγεία και προκοπή, ο Δήμαρχος της πόλης μας κ. Στυλιανίδης, ο βουλευτής κ. Τσαλίδης, ο βουλευτής κ. Σγουρίδης, με την παρουσία τους κατέστησαν έκδηλη την σπουδαιότητα της «Κρητικής αδελφότητας» για την πόλη μας, που με την δραστηριότητα της συμβάλλει στον πολιτιστικό παλμό της, τα δε μέλη της με την ζωντάνια και το…κρητικό ταμπεραμέντο τους που έχει «δέσει» άριστα με το Θρακιώτικο, στην αναπτυξιακή της πορεία.

Αυτό επεσήμανε και ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Κατσαράκης, στην ομιλία του μετά το μοίρασμα της πίτας, αναφερόμενος παράλληλα και στις δρομολογούμενες δραστηριότητες του συλλόγου για το 2005: «Έχουμε προγραμματίσει την Τσικνοπέμπτη μαζί με του άλλους συλλόγους να διοργανώσουμε βραδιά γευσιγνωσίας. Θα συμμετέχουμε στις Γιορτές του καρναβαλιού με το συγκρότημά μας, ενώ θα παρουσιαστούν κρητικοί χοροί από το συγκρότημά μας στο Αμφιθέατρο. Επίσης θα διοργανώσουμε στις 2 Απριλίου στην «Πολιτεία» το χορό μας φέρνοντας ότι καταξιωμένο έχει η Κρήτη, τον Γιώργο Ζερβάκη».

Ο κ. Κατσαράκης δεν παρέλειψε να μας πληροφορήσει, ότι φέτος θα γίνουν αρχαιρεσίες για την εκλογή νέου Δ.Σ. στο σύλλογο και κάλεσε προς εκδήλωση ενδιαφέροντος, ώστε να μπει νέο αίμα στο σύλλογο. Μη ξεχνώντας τις ρίζες τους οι Κρητικοί τιμούν και δραστηριοποιούνται στην Ξάνθη, που όπως λένε τους «αγκάλιασε», απαλύνοντας τη νοσταλγία τους…

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νέες αυξήσεις τα καύσιμα

Αλλαγές προβλέπονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Μιλάει στο «Ε» ο Πρόεδρος Βενζινοπωλών Ξά…