Νέες αυξήσεις τα καύσιμα

0

Αλλαγές προβλέπονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Μιλάει στο «Ε» ο Πρόεδρος Βενζινοπωλών Ξάνθης. Έως και πέντε λεπτά το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης και ένα λεπτό στην αμόλυβδη βενζίνη, είναι οι αυξήσεις που επιβαρύνουν από την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου τους καταναλωτές, λόγω των νέων καυσίμων που κυκλοφόρησαν στην αγορά.

Ο λόγος που ανεβαίνουν σε «μικρό ποσοστό» τα καύσιμα στην χώρα μας, είναι ότι τα διυλιστήρια της Ελλάδας, θα παράγουν υποχρεωτικά με βάσει την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σούπερ αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο, επισημαίνει ο Πρόεδρος των Βενζινοπωλών Ξάνθης κ. Χαραλαμπίδης.

Συνεπώς, εφόσον τα νέα καύσιμα έχουν μειωμένη περιεκτικότητα σε θείο, το κόστος αποθείωσης φέρνει και την αύξηση.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα ανέλθει στα 0,80 με 0,81 λεπτά το λίτρο και της αμόλυβδης.

Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη, οι αυξήσεις αυτές είναι ελάχιστες και «δεν θα περάσουν στον καταναλωτή».

Η βενζίνη σούπερ και η αμόλυβδη δεν έχει αλλάξει τιμή.

Μόνο το πετρέλαιο κίνησης έχει πάρει είκοσι πέντε ευρώ τον τόνο επάνω και οι υπόλοιπες βενζίνες έχουν μείνει σταθερές.

Εν τω μεταξύ, οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης υγρών καυσίμων θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφουν στην ελληνική γλώσσα τα είδη των υγρών καυσίμων που πωλούν, ενώ προαιρετικά μπορούν να τα αναγράφουν και στα αγγλικά, όπως ορίζει η αγορανομική διάταξη, με αριθμό 13, που εκδόθηκε την Δευτέρα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και με την οποία αναδιατυπώθηκαν εδάφια και παράγραφοι παλαιότερων αγορανομικών διατάξεων.

Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι τα είδη υγρών καυσίμων που αναφέρονται στις πινακίδες των πρατηρίων, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφονται στην ελληνική γλώσσα και να ακολουθούν την παρακάτω σειρά: Βενζίνη ΑΜΟΛΥΒΔΗ 95 RON, Βενζίνη ΣΟΥΠΕΡ (LRP), Βενζίνη ΑΜΟΛΥΒΔΗ 98 RON, Βενζίνη ΑΜΟΛΥΒΔΗ 100 RON, Πετρέλαιο Κίνησης και Πετρέλαιο Θέρμανσης.

Τα είδη αυτά μπορούν να αναγράφονται και στην αγγλική γλώσσα αν το επιθυμούν οι πρατηριούχοι ενώ οποιαδήποτε χαρακτηριστική του προϊόντος πρόσθετη ονομασία, θα ακολουθεί με μικρότερους χαρακτήρες.

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπίδη δεν μπορεί να γίνει από την μια μέρα στην άλλη.

Όπως μας είπε, απαιτεί μια μεγάλη προεργασία από τις Εταιρείες οι οποίες θα πρέπει να αλλάξουν τους σηματοδότες.

Βέβαια εφόσον είναι αναγκαία αυτή η αλλαγή, θα πραγματοποιηθεί από τους πρατηριούχους.

Από την άλλη, οι επιχειρήσεις λιανικής, υποχρεούνται να αναγράφουν τη λιανική τιμή κάθε είδους υγρού καυσίμου κατά μονάδα μέτρησης, τόσο στην αντλία όσο και στην πινακίδα, υπό μορφή δεκαδικού αριθμού, με ακέραιο μέρος και τρία δεκαδικά ψηφία μετά την υποδιαστολή, ενώ αποκλείεται η αναγραφή μόνο σε λεπτά.

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλοι να δώσουν το παρόν στην πρόσκληση αγάπης της Μητρόπολης Ξάνθης

Ξεκίνησε η συγκέντρωση βοήθειας για τις πληγείσες περιοχές. Η Μητρόπολη Ξάνθης βλέποντας τ…