Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Η μεταναστευτικη πολιτική του ΠΑΣΟΚ

Η μεταναστευτικη πολιτική του ΠΑΣΟΚ

0

Εθνικός Διάλογος ΠΑΣΟΚ για τη μετανάστευση. Ταυτόσημη με την μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ για τους μετανάστες του αύριο – ενσωμάτωση τους και συμπερίληψή τους στους βασικούς οικονομικούς (αγορά εργασίας), κοινωνικούς (κράτος πρόνοιας , υγεία, παιδεία) και πολιτικούς θεσμούς (κόμματα εκλογές) για τους νυν μετανάστες)

«Η μετανάστευση» ήταν το θέμα της δεύτερης μέρας εθνικού διαλόγου που οργάνωσε πανελλαδικά το ΠΑΣΟΚ, την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου – συνέχεια της πρώτης μέρας που ήταν αφιερωμένη στην Τρίτη ηλικία και το προβλήματά της. Με στόχο το δημοκρατικό διάλογο και την κοινωνική δραστηριοποίηση γύρω από ένα θέμα που αφορά την ελληνική κοινωνία, που διαπαιδαγωγημένη επί δεκαετίες να ζει με ομοιόμορφους αξιακούς κανόνες τα τελευταία 15 χρόνια – σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία δέχτηκε στον ιστό της την παρουσία 1.000.000 μεταναστών – αποδείχτηκε ανέτοιμη ουσιαστικά, αφού δεν υπήρχε διαμορφωμένη πολιτική για την υποδοχή μεταναστών, οι οποίοι κυρίως γύρευαν δουλειά, στέγη , περίθαλψη υγεία.

Ο διάλογος για το τόσο σημαντικό αυτό θέμα, στην Ξάνθη, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου δεν είχε όμως την αναμενόμενη απήχηση, αφού η περιορισμένη παρουσία κοινού και η παντελής απουσία μεταναστών δεν βοήθησε να επιτευχθεί ο στόχος – μια ανοιχτή συζήτηση για ένα θέμα πολύ σημαντικό για την ελληνική κοινωνία.

«Η Ελλάδα που ήταν χώρα εξαγωγής μεταναστών έχει γίνει χώρα υποδοχής μεταναστών. Στον νομό μας -σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε – υπάρχουν νόμιμα 700 αλλοδαποί μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων. Ο αριθμός αυξάνεται με τους εποχιακούς μετανάστες. Ο εθνικός διάλογος του ΠΑΣΟΚ με θέμα τη μετανάστευση έχει μεγάλη σημασία γιατί θέτει το θέμα των σχέσεων των μεταναστών με την ελληνική κοινωνία, τον ανταγωνισμό στην εξεύρεση εργασίας όπως και την ένταξή τους στον τόπο που εργάζονται . Τίθενται θέματα κράτους – πρόνοιας θέματα ασφάλισης νόμιμης εργασίας καθώς και το θέμα πολιτικής ένταξης και προσδιορισμού σε σχέση με το πολιτικό σύστημα των μεταναστών», δήλωσε ο γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Γιώργος Χουλιάρας, τονίζοντας παράλληλα ότι οι μετανάστες πρέπει να αντιμετωπιστούν στα πλαίσια της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, της οποίας η τάση είναι η ενσωμάτωση, η ένταξη στην κοινωνία, η βοήθεια από την ΕΕ και μέσω θεσμών και των χωρών προέλευσης των μεταναστών, ώστε να εξαλειφθούν οι αιτίες της μετανάστευσης. Επίσης κάτι πολύ σημαντικό είναι η είσοδος μεταναστών να γίνεται με βάση των εξειδικευμένων θέσεων εργασίες, οι οποίες πρέπει να προσδιορίζονται, για να υπάρχει δυνατότητα και εργασίας και εξασφάλισης στέγης.

Η μεταναστευτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ

Στο θέμα της μετανάστευσης τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης κ. Γιώργος Πεταλωτής, ο κ. Σάββας Μελισόπουλος εκπαιδευτικός και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Νίκος Παπαβασιλείου.

Αυτό που κυρίως τονίστηκε στο διάλογο ήταν η αναγκαιότητα να ακολουθηθεί μια συνεπής μεταναστευτική πολιτική η οποία θα έχει δύο σκέλη: Αφ’ ενός να μεριμνήσει για το αύριο όσων αποφασίσουν να μεταναστεύσουν στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια και ταυτόχρονα να δώσει έμφαση στους μετανάστες του χτες, αυτών που εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια και έχουν αποφασίσει να ζήσουν εδώ.

Για μεν τους μετανάστες του αύριο η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει την μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ – μια πολιτική ελέγχου της μετανάστευση που σέβεται το δικαίωμα του ασύλου, το δικαίωμα της ανθρωπιστικής προστασίας και το δικαίωμα της οικογενειακής επανένωσης των οικογενειών.

Για δε τους μετανάστες που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα να υπάρχει μέριμνα για την ενσωμάτωσή τους και συμπερίληψή τους στους βασικούς οικονομικούς (αγορά εργασίας), κοινωνικούς (κράτος πρόνοιας , υγεία, παιδεία) και πολιτικούς θεσμούς (κόμματα εκλογές).

Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι η μόνη ενδεδειγμένη πολιτική είναι η βαθμιαία ένταξη των μεταναστών στην Ελληνική κοινωνία, με την καταπολέμηση κάθε φοβικής μισαλλόδοξης νοοτροπίας, την κατάργηση των διακρίσεων σε βάρος τους και την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα αναγνωρίζει ίσα κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα στην παιδεία, την ασφάλιση την υγεία. Αυτό προϋποθέτει τόσο τη νομιμοποίηση αυτών που ζουν στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια όσο και τη μείωση της γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και τη διάρκεια ανανέωσης των αδειών τους στην εργασίας, τις σχέσεις τους με το σύστημα ασφάλισης και υγείας. Στοίχημα επίσης για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί και η πολιτική ένταξη των μεταναστών. Γι’ αυτό θεσμοθέτησε τη δυνατότητα να γίνονται μέλη του κινήματος και να θέτουν υποψηφιότητα στα κομματικά όργανα.

Μ’ αυτό το τρόπο η παρουσία του εθνικοπολιτικά διαφορετικού, συμβάλλει στο «άνοιγμα» και τη μετεξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας σε κοινωνία ανοχής στραμμένης προς το μέλλον και τις προκλήσεις του, μετατρέπεται σε πολυπολιτισμική κοινωνία ανοιχτή στους πολιτισμούς.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι Γιατροί του Κόσμου συνεχίζουν…

Καθοριστική η παρουσία τους στην Νοτιοανατολική Ασία. Μιλά στο «Ε» η κ. Ελευθερία Παρθενοπ…