Αρχική Αρχείο Παλαιότερων Άρθρων Αρχείο Αρθρογραφίας 2005 Δεν μπορεί να εφαρμοστεί το ενιαίο ωράριο…

Δεν μπορεί να εφαρμοστεί το ενιαίο ωράριο…

0

Που ισχύει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πληγή» για την μικρομεσαία επιχείρηση η εφαρμογή του. Μιλά στο «Ε» ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Τσιακίρογλου. Αυστρία: τα καταστήματα ανοίγουν στις πέντε το πρωί και κλείνουν στις εννέα το βράδυ…Βέλγιο, στις πέντε το πρωί με οκτώ το βράδυ…Γερμανία, έξι το πρωί με οκτώ το βράδυ…

Δεν είναι όμως μόνο οι παραπάνω χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εφαρμόζουν το συνεχόμενο ωράριο που φτάνει έως και τις δεκαέξι ώρες ημερησίως…

Στην Ελλάδα μπορεί τελικά να εφαρμοστεί το συνεχές ωράριο;

Μόνο στο άκουσμα της πρότασης του Υπουργείου Ανάπτυξης, δημιουργήθηκε μια σειρά αντιδράσεων από φορείς της αγοράς…

Σύλλογοι, Ομοσπονδίες, ιδιώτες, ξεσηκώθηκαν, θεωρώντας την εφαρμογή του ανεπιτυχή μιας και η χώρα μας, ακόμη διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην χώρα μας αυτά τα ωράρια είναι «ανεφάρμοστα» τόνισε μιλώντας στο «Ε» ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ξάνθης κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου.

Η μικρομεσαία επιχείρηση, σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, δεν θα μπορεί να λειτουργεί ανταγωνιστικά, επισήμανε ο Πρόεδρος, για να προσθέσει ότι η μεγάλη επιχείρηση με το διευρυμένο ωράριο θα δημιουργήσει μια εντελώς διαφορετική κατάσταση εις βάρος βέβαια της μικρότερης.

Ερωτηθείς για τον κύκλο εργασιών που ενδεχομένως να μεγαλώσει και για την μικρομεσαία επιχείρηση, τόνισε ότι αυτός δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί αφού είναι συγκεκριμένος.

«Οπότε θα έχουμε μια μετακίνηση του κύκλου εργασιών από την μικρή επιχείρηση προς την μεγάλη. Θα λέγαμε ότι με τα σούπερ μάρκετ που υπάρχουν στην περιφέρεια με το συνεχόμενο ωράριο, περιμέναμε μια διαφορετική κατάσταση. Δυστυχώς όμως ο ρόλος τους εξακολουθεί να παραμένει μονοπωλιακός και ολιγοπωλιακός, όταν μάλιστα και τα προϊόντα που προσφέρονται σ’ αυτά, είναι ακριβά. Οι μεγάλες επιχειρήσεις καθορίζουν πλέον τις τιμές των προϊόντων, πολύ υψηλότερα, από τις τιμές που ισχύουν στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ερωτηθείς ο κ. Τσιακίρογλου, αν μπορεί, μέσω του συνεχόμενου ωραρίου, να βρεθεί η χρυσή τομή και για τις μικρές επιχειρήσεις, τόνισε ότι ο Νομάρχης του κάθε νομού, μπορεί πλέον και σμικρύνει το ωράριο, στα μέτρα που επιθυμούν οι μικρές επιχειρήσεις στα εμπορικά κέντρα τω πόλεων.

Πέραν αυτού όμως, υπάρχουν κάποια καταστήματα που λειτουργούν ελεύθερα όπως είναι τα σούπερ μάρκετ και εφαρμόζουν το ενιαίο ωράριο.

Με την νέα διάταξή, ο Νομάρχης θα μπορεί να επιμηκύνει το ωράριο και αυτό θα είναι εις βάρος τους.

Για την μικρομεσαία επιχείρηση με το συνεχές ωράριο, δεν αναμένεται αύξηση της κίνησης, τόνισε.

Οι ώρες που τώρα λειτουργεί η αγορά, είναι ήδη πολλές.

Οι καταναλωτές όπως λέει, μπορούν τις ώρες που η αγορά είναι ανοιχτή, να βγουν στην αγορά για τα ψώνια τους.

Έπειτα, αναφερόμενος στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζει ότι οι αποστάσεις όπου βρίσκονται τα εμπορικά κέντρα, είναι πολύ μακρινές από τα κέντρα των μεγαλουπόλεων.

Δεν υπάρχει λοιπόν καμία περίπτωση να γίνει αποδεκτή η εφαρμογή του ενιαίου ωραρίου…

Και αν τελικά αυτό αποφασιστεί από το Υπουργείο, τότε αναμένουμε εξελίξεις…

ΧΡΥΣΑ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αρχείο Αρθρογραφίας 2005
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Οι ευχές των φίλων του ΕΜΠΡΟΣ, και φέτος ήταν πάρα πολλοί

Τις ευχές τους απέστειλαν στο «Ε» για «Καλή Δημιουργική χρονιά» οι: Γιώργος Α. Παπανδρέου …