Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 5 Απριλίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 5 Απριλίου 2024

0

Περί της Αστυνομίας Ι
Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης θα θυμούνται ότι συχνά κάνω αναφορές για τα καλά και στραβά της Αστυνομίας. Πρόσφατα λοιπόν σχολίαζα για τον μεγάλο αριθμό αστυνομικών που έχουμε στη χώρα μας. Πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός αυτός σήμερα  φτάνει τις 58.000 άνδρες και γυναίκες.
Έτσι, στατιστικά, η Ελλαδίτσα μας έχει τον 2ο υψηλότερο αριθμό αστυνομικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε αναλογία πληθυσμού. Για την ακρίβεια 517,5 αστυνομικούς ανά 100.000 κατοίκους, μετά την Κύπρο, πάντα σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Είμαι σίγουρος πως αμέσως θα διερωτηθείτε πού είναι, πού βρίσκονται αυτοί οι αστυνομικοί;
Γιατί δεν τους βλέπουμε στους δρόμους;
Γ.Δ.


Περί της Αστυνομίας ΙΙ
Κι ενώ λοιπόν στον αριθμό αστυνομικών είμαστε σε υψηλό επίπεδο, πλέον εξέλειπε το αίσθημα ασφάλειας. Δε νιώθει ασφαλής κανείς. Κυριαρχούν η παραβατικότητα, η εγκληματικότητα κυρίως στις μεγάλες πόλεις χωρίς να εξαιρούνται και οι μικρές σε άλλου επιπέδου εγκλήματα.
Τα γεγονότα με τη στάση και τη συμπεριφορά της Αστυνομίας διακρίνονται από γραφειοκρατία και τυπολατρία, όπως σε όλο το δημόσιο. Πρόκειται για πληγές ανοιχτές. Ισχύει, δυστυχώς, το «δεν είναι δική μου αρμοδιότητα». Κι έτσι, το δημόσιο νίπτει τα χέρια του κι η υποχρέωση γίνεται αγγαρεία. Παράλληλα, το ακούσαμε πάλι χωρίς ντροπή από τους συνδικαλιστές των Αθηνών, μετά το συμβάν με την δολοφονία της 28χρονης Κυριακής, ότι είναι υποστελεχωμένες οι υπηρεσίες και χρειάζονται προσλήψεις κατά 50-60%!!
-Ναι, το είπαν, χωρίς ΝΤΡΟΠΗ…
Γ.Δ.


Περί Τροχαίας
Διαβάζουμε δηλώσεις υπουργών και Αστυνομικών Διευθυντών με αρμοδιότητα τον τομέα της Τροχαίας για σκέψεις τους για την πρόληψη των Τροχαίων Ατυχημάτων εντός και εκτός πόλεων.
Κατ’αρχάς ποια είναι αυτή η Τροχαία, πού είναι, πού βρίσκεται, πού την συναντά κανείς εκτός από το «στήσιμό» της με τα ραντάρ;
Τέλος πάντων, ας συμφωνήσουμε ότι υπάρχει για να προχωρήσουμε.
Η Τροχαία λοιπόν εισηγείται να ισχύσει όριο ταχύτητας εντός των πόλεων 20-30 χιλιομέτρων. Η πρόταση ξάφνιασε τους πάντες εκτός των Τροχονόμων. Κι αυτό διότι με ταχύτητα 20-30 χιλ. εντός πόλης θα δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα τέτοιο που θα βλαστημήσουν όλοι την «φαεινή» ιδέα της Τροχαίας. Ευτυχώς οι συγκοινωνιολόγοι του υπουργείου τους εξέφρασαν την αντίθεσή τους.
Θα το πω δεν αντέχω. Πώς σκέφτονται τέτοιες προτάσεις αλήθεια; Μήπως ζητήσουν στο τέλος να μην κυκλοφορούν αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά;
Είναι δυνατόν να θεωρούν λύση το σημειωτόν. Το ότι οι πολίτες δεν βλέπουν πεζό αστυνομικό, αυτό τους απασχολεί καθόλου;
Γ.Δ.


«Δοξάστε τον»
Κάποιοι σ’ αυτή την πόλη διακατέχονται από έναν μεγαλοϊδεατισμό και έναν εγωκεντρισμό που καταντούν γραφικοί! Την έχουν δει σωτήρες και λαμπρά φωτισμένα μυαλά και προβάλλουν με τρόπο εκκωφαντικό και γεμάτο έπαρση το εγώ τους που καταντούν γελοίοι!  Αυτοί μόνο ξέρουν, αυτοί μόνο πράττουν το σωστό, αυτοί πρέπει να προβάλλονται, γύρω απ’ αυτούς περιστρέφεται το σύμπαν και όλοι πρέπει να ενδιαφέρονται μόνο γι’ αυτούς και τα μεγαλεπήβολα σχέδια τους. Άσχετα αν κάνουν μια τρύπα στο νερό χρόνια τώρα!
Κάθε ομοιότητα με υπαρκτά πρόσωπα δεν είναι καθόλου τυχαία!
Μ.Ξ.


Εν αναμονή αποδοχής

Οι κληρονόμοι της οικογένειας Κυριάκου Γιάντσιου και Αγαθής Καρδάμη-Γιάντσιου, απογόνων του Κερκυραίου Μαρμαρογλύπτη Στέφανου Καρδάμη, ο οποίος έζησε, δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά, τελεύτησε και θάφτηκε στην πόλη μας, προχώρησαν στην δωρεά μια μαρμάρινης προτομής του Ελευθερίου Βενιζέλου, έργο του προαναφερθέντος Μαρμαρογλύπτη, ώστε να προστεθεί στη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Ξάνθης.

Μετά και τη μεταφορά του γλυπτού της “Μαϊμούς” στον προαύλιο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Ξάνθης, έργο επίσης του Στέφανου Καρδάμη, οι απόγονοι του καταξιωμένου Μαρμαρογλύπτη, αισθάνθηκαν την ανάγκη να προβούν σε αυτή την ευγενική κίνηση υψηλού συμβολισμού, της εν λόγω δωρεάς, εις ανάμνηση του εκλεκτού Προγόνου τους!

Αναμένεται η απάντηση του Δήμου Ξάνθης και του αρμόδιου Αντιδημάρχου Πολιτισμού, κ.Τσέπελη Μιχαήλ, στο καλοπροαίρετο αίτημα της Οικογένειας, προς αποδοχή ή όχι της δωρεάς, στην ήδη από 29-2-2024 κατάθεση του αιτήματος, με αριθμό πρωτοκόλλου.

Γ.Διαφωνιδης.

Κ.Μαυροματης.


Περιστέρια εν δράση
Ο αείμνηστος δήμαρχος Ξάνθης Κ.Μπένης, ήταν αυτός που έφερε τα περιστέρια στην πόλη μας.  «Περιστεράς» ο ίδιος είχε μια αδυναμία σ’ αυτά. Έτσι, σκέφτηκε ότι θ’ αποτελούσε μια ομορφιά να βρίσκονται στην κεντρική πλατεία. Δηλαδή είχε καλές προθέσεις.
Η εξέλιξη των πραγμάτων έδειξε ότι η παρουσία των περιστεριών για πολλές οικοδομές, σπίτια, πολυκατοικίες, παλιά σπίτια πως έχουν γίνει μάστιγα.
Ναι, μάστιγα των νοικοκυρών εξαιτίας των κουτσουλιών.
Δεν προλαβαίνουν να καθαρίζουν οι γυναίκες, οι επαγγελματίες μπαλκόνια και άλλα σημεία γεμίζουν κουτσουλιές όπως και η πλατεία φυσικά.
Έτσι, η ιδέα Μπένη έχει γίνει ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο χρειάζεται λύση. Η κατάσταση ήδη έχει ξεφύγει πλέον με την μεγάλη αύξηση του αριθμού τους.
Γ.Δ.


Πολιτικός πολιτισμός
Στην Ελλάδα από παλιά, υπήρχε μια άτυπη συμφωνία στην αντιπαράθεση των πολιτικών παρατάξεων να μην εμπλέκονται οι οικογένειες, γυναίκες και παιδιά. Γυναίκες και παιδιά ήταν έξω και πέρα από τα σχόλια της πολιτικής κριτικής. Αυτός ο πολιτικός πολιτισμός υπήρξε και τηρήθηκε για δεκάδες χρόνια.
Η περίοδος μετά την μεταπολίτευση, η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και ο άκρατος λαϊκισμός, ανέτρεψε κι αυτό το άβατο. Έτσι, στοχοποιήθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου και η Μιμή μέσω χυδαίων κειμένων και φωτογραφιών που δημιούργησαν αηδία για τον ξεπεσμό των αντιπάλων.  Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα δυστυχώς με τη σύζυγο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη Μαρέβα Γκραμπόφσκι.
Έχει στοχοποιηθεί εδώ και χρόνια εξαιτίας της προηγούμενης επιτυχούς επιχειρηματικής δραστηριότητάς της. Χρόνια τώρα η ίδια επίθεση, τα ίδια δήθεν στοιχεία, μονότονη και απαράδεκτη επίθεση στη σύζυγο του πρωθυπουργού με στόχο προφανώς τον ίδιο.
Στα χρόνια μας λοιπόν, καταρρακώθηκε ο πολιτικός πολιτισμός κι αυτό αποτελεί αρνητικό πρόσημο και καθόλου τιμητικό.
Γ.Δ.


Αλλού 1% ΦΠΑ, εδώ 24%
Η επισήμανση οφείλεται σε συμπολίτη φίλο ο οποίος φιλοξενούσε τον μικρό εγγονό του.
Λόγω του Μπαϊραμιού, πήγαν με τη σύζυγό του να ψωνίσουν ρούχα, παπούτσια και παιγνίδια για τον μικρό. Εκεί λοιπόν, για αγορά αξίας 200 ευρώ πλήρωσε συν ΦΠΑ 24%! Μου είπε πως ξαφνιάστηκε δυσάρεστα διότι στα είδη αυτά, παντού στην Ευρώπη ο ΦΠΑ είναι από μικρό έως 1%, όπως στην Αγγλία αλλά και τη γειτονική Τουρκία.
Σκέφτηκα μετά την ψυχρολουσία αυτή πόσο μεγάλο λάθος κάνει το υπουργείο Οικονομικών. Μειώνει τον ΦΠΑ στους καφέδες των συνταξιούχων και δημιουργεί προβλήματα στα νέα ζευγάρια. Τα οποία ακριβοπληρώνουν ό,τι αγοράζουν για τα παιδιά τους.
Είμαι βέβαιος πως οι οικονομικοί φωστήρες ούτε καν σκέφτηκαν την υπογεννητικότητα της χώρας μας. Όμως με τέτοιες αποφάσεις δεν βοηθούν, εμποδίζουν από τη δική τους πλευρά με τη διατήρηση στο 24% το ΦΠΑ στα παιδικά είδη. Ντροπή.
Γ.Δ.


Η δική μας αγαπημένη Πρόεδρος
Την Πέμπτη το βράδυ παρακολούθησα την εκπομπή «Πρωταγωνιστές» που επιμελείται και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης στον ΑΛΦΑ. Θέμα της εκπομπής η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Δεν το κρύβω ότι στιγμές συγκινήθηκα με όσα με απλότητα η πρόεδρος ανέφερε για την Ξάνθη, την Σταυρούπολη, τη Θράκη και βέβαια τις μνήμες της από την πατρίδα της μητέρας της. Παρακολουθήσαμε τη δική μας πρόεδρο, την αγαπημένη μας Κατερίνα, στη διαδρομή της, μάθαμε για τα χρόνια της νιότης της, για το πόσο αγαπούσε τη Σταυρούπολη, τον παππού της, τους γονείς της.
Συζητώντας με τον Θεοδωράκη ξεδιπλώθηκε μπροστά μας ο άνθρωπος, η επιστήμονας, η Πρόεδρος, οι ευαισθησίες της, για τον ρόλο και την σημαντική της αποστολή σήμερα και την καθολική αποδοχή που απολαμβάνει από τους πολίτες της χώρας.
Είναι σίγουρο ότι το συναίσθημα, η συγκίνηση, η χαρά, η ικανοποίηση, η αγάπη δεν μπορούν, είναι δύσκολο να μεταφερθούν στο χαρτί και κλείνω με μια φράση: Τιμούμε και αγαπούμε τη δική μας Κατερίνα, την Πρόεδρό μας.
Γ.Δ.


Υποψήφιος ευρωβουλευτής ο Φίλιππος Σαχινίδης
Υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ θα είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου Φίλιππος Σαχινίδης. Επέλεξε μάλιστα να ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία από την Ξάνθη όπου έχει καλούς φίλους, όπως ο Σωκράτης Ξυνίδης που ήταν την ίδια περίοδο υπουργός και παρευρίσκονταν στην ομιλία του κ. Σαχινίδη μαζί με πολλούς άλλους από το πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ. Βασικά ήταν εκεί «Το Όλον ΠΑΣΟΚ»! Ο δε κ. Σαχινίδης ήταν εξαιρετικός. Δεν είναι πολλές οι φορές που έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε μια πολιτική ομιλία με σοβαρά επιχειρήματα και όχι με λαϊκίστικες κορώνες. Λόγος μεστός, συγκροτημένος, ολιστική προσέγγιση, με βαθιά γνώση των ευρωπαϊκών θεμάτων και αποφάσεων, και πως αυτές επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Τέτοιους πολιτικούς εκπροσώπους χρειαζόμαστε στην Ευρώπη. Που έχουν γνώση των προβλημάτων και επίγνωση του ρόλου τους  και μπορούν να είναι διεκδικητικοί και όχι διακοσμητικοί.
Μ.Ξ.  


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…