Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 13 Απριλίου 2024

0

Λύσεις από τον ιδιωτικό τομέα
Είναι προφανές ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι εκείνος που παράγει πλούτο, που προσφέρει θέσεις εργασίας, δίνει ευκαιρίες ανάπτυξης μιας χώρας. Κάποιοι, λίγοι, έχουν διαφορετική άποψη και ορκίζονται για τον δημόσιο τομέα. Δικαίωμά τους και συνεχίζω.
Στον γειτονικό δήμο Καβάλας αποφασίστηκε ιδιώτης να αναλάβει τον ηλεκτροφωτισμό του δήμου. Ακόμη, ιδιώτης επίσης θα αναλάβει και τμήμα της καθαριότητας των παραλιών του δήμου.
Προς το παρόν, διαπιστώνουμε μια αγαστή συνεργασία δήμων με τον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα υπάρχει η σκέψη να επεκταθεί αυτή η συνεργασία και σε άλλους τομείς αφού έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει συναντίληψη αλλά και απόδοση.
Γ.Δ.


Επισιτιστικός κίνδυνος
Δεν πρόκειται για υπερβολή ούτε για κινδυνολογία. Πρόκειται γι’ αυτό που έρχεται και το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο διότι έχει να κάνει με την επιβίωση, δηλαδή την διατροφή των ανθρώπων.
Είναι αλήθεια πως στην ευρωπαϊκή και ελληνική πολιτική σκηνή η κλιματική κρίση υπάρχει μεν στην ατζέντα τους αλλά σε μικρή κλίμακα.
Αυτό βέβαια δεν είναι αισιόδοξο και θα εμφανιστούν όλες οι χώρες ως τις μωρές παρθένες. Θα τρέχουν να περισώσουν ό,τι μπορούν, ενώ τα σημάδια υπήρχαν καιρό αλλά τα αγνοούσαν.
Η αδιαφορία αυτή εάν έστω στο παραπέντε δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, θα έχει επίδραση στον τομέα της διατροφής μας. Κι αυτό διότι λόγω έλλειψης νερού, υπερβολικών θερμοκρασιών, θα κινδυνέψουν με αφανισμό πολλές καλλιέργειες.
Γ.Δ.


Αρνητική πρωτιά
Μπορεί να θεωρηθεί απίστευτη η διαπίστωση που ακολουθεί όμως είναι πέρα για πέρα αληθινή. Πραγματοποιήθηκε λοιπόν έρευνα για τις πυρκαγιές πανευρωπαϊκά, ακολούθησε έκθεση από το κοινό κέντρο ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα και το συμπέρασμα είναι συγκλονιστικό: Στον Έβρο υπήρξε η μεγαλύτερη μεμονωμένη πυρκαγιά στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1980.
Η διαπίστωση στηρίζεται στο ότι η κλιματική αλλαγή (κρίση για μας), κάνει τις πυρκαγιές όλο και πιο συχνές και κυρίως καταστροφικές σε υψηλό επίπεδο.
Η φωτιά του Έβρου που ξέσπασε στις 19 Αυγούστου 2023, έκαψε έκταση άνω των 96.000 εκταρίων.
Γ.Δ.


Πολύ μεγάλη επιτυχία οι «Μοναδικές γεύσεις της ΑΜΘ»
Πολύ μεγάλη επιτυχία είχε η έκθεση στο Μετρό του Συντάγματος που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Επιμελητηρίων ΑΜΘ. Στην έκθεση που δίνεται για δεύτερη χρονιά και είχε ως θέμα «Μοναδικές γεύσεις της περιφέρειας ΑΜΘ» συμμετείχαν πάνω από 30 επιχειρήσεις με τα προϊόντα τους και όπως μάθαμε πραγματικά …ξεπούλησαν. Έγινε και πολύ καλή προβολή μέσα από τα αθηναϊκά κανάλια και κυρίως από το Mega την εκπομπή του Ιορδάνη Χασαπόπουλου αλλά και το Μετρό είναι ένας πολύ καλός χώρος για τέτοιες εκθέσεις. Επίσης τα προϊόντα της περιφέρειάς μας όχι που να το παινευτούμε, είναι όντως μοναδικά και πολλά απ’ αυτά αναγνωρίσιμα.
Μ.Ξ. 


Εκπαιδεύοντας ανεύθυνους
Πώς βρίσκετε την αντίληψη Τσίπρα (ξαδέλφου) για τους  βανδαλισμούς στα σχολεία ότι «η ατομική ευθύνη δεν πρόκειται να λύσει απολύτως τίποτα»; Δηλαδή αν ένα παιδί βανδαλίσει το σχολείο του, ο γονιός δεν πρέπει να είναι υποχρεωμένος να αποκαταστήσει τις ζημιές; Ούτε να πληρώσει για τις εργασίες αποκατάστασης ούτε να υποχρεώσει το παιδί του να εργαστεί ώστε να τις αποκαταστήσει. Αν για παράδειγμα έγραψε σε έναν τοίχο, δεν πρέπει να βάλουν το ίδιο το παιδί οι γονείς να βάψει αυτόν τον τοίχο; Αν έσπαγε ένα τζάμι δεν πρέπει οι γονείς να πληρώσουν γι’ αυτό και στη συνέχεια να του επιβάλουν μία ανάλογη περικοπή χαρτζιλικιού για όσο διάστημα θα χρειαζόταν ώστε να αποπληρωθεί το κόστος της εργασίας;
Αυτά ακούγονται πολύ λογικά για τους περισσότερους όχι όμως για τον κ. Τσίπρα και τους συν αυτώ. Πιο λογικό φαντάζει για εκείνον, όταν γίνεται μία ζημιά ο γονιός να πει στο σπλάχνο του «δεν πειράζει αγόρι/κορίτσι μου. Μην στενοχωριέσαι. Σιγά μην τα πληρώσουμε εμείς».
Και κάπως έτσι, το παιδί θα πάει και στο πανεπιστήμιο, όπου προφανώς και θα έχει το απόλυτο «δικαίωμα» να εκφραστεί στους τοίχους του ιδρύματος, εννοείται ότι θα μπορεί να κάνει μία κατάληψη (δημόσιος χώρος σου λέει είναι, άρα μου ανήκει), προφανώς θα μπορεί να πετάξει μπογιές στο γραφείο του πρύτανη ή ακόμα καλύτερα να εισβάλει σε αυτό να τον προπηλακίσει στο όνομα της ελευθερίας έκφρασης και φυσικά όλα αυτά χωρίς καμία συνέπεια.
Κι αυτό διότι δεν πρέπει -κατά Γιώργο Τσίπρα- να υπάρχει ατομική ευθύνη. Μόνο μπάχαλο.
Κ.Λ.


Είκοσι ένας από επτακόσιους
Στις 9 Ιουνίου λοιπόν, κάνουμε μια εξαίρεση. Την Κυριακή εκείνη δεν πάμε για μπάνιο στη θάλασσα, δεν απαξιώνουμε την εκλογική διαδικασία μέσω της αποχής και κάνουμε το καθήκον μας ως πολίτες. Κι αυτό το καθήκον δεν είναι άλλο από τη συμμετοχή μας στην εκλογική διαδικασία. Δηλαδή πάμε και ψηφίζουμε.
Ναι, πάμε για να εκλέξουμε τους 21 Έλληνες ευρωβουλευτές, τόσοι αναλογούν για τη χώρα μας, πάντα σε σχέση με τον πληθυσμό μας. Συνολικά οι ευρωβουλευτές είναι 720 τον αριθμό και αποτελούν μέλη διαφόρων πολιτικών ομάδων με πλειοψηφούσα ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στην ίδια ομάδα ως γνωστόν ανήκει και η Νέα Δημοκρατία.
Γ.Δ.


Αγωνία ναι, τέλος όχι
Το χθεσινό ρεπορτάζ της συντάκτριας Μαριάννας Ξανθοπούλου στη σελίδα 8 για την αγωνία του λιανεμπορίου για το μέλλον του είναι όντως επίκαιρο.
Πράγματι το λιανικό εμπόριο διέρχεται μια περίοδο δύσκολη. Αυτό όλοι το γνωρίζουν και δεν έχει νόημα να το κρύβει κανείς. Τα δεδομένα στο εμπόριο αλλάζουν. Στην αγορά εδώ και χρόνια μπήκαν τα Σούπερ Μάρκετ και τα Πολυκαταστήματα. Στη συνέχεια ακολούθησε το ηλεκτρονικό εμπόριο, η από απόσταση αγορά διαφόρων ειδών.
Βέβαια το κλασικό εμπόριο, από τις αλλαγές αυτές δέχτηκε πλήγματα. Όμως άντεξε και θα συνεχίσει να αντέχει. Θα συνεχίσει την πορεία του στον χρόνο εξυπηρετώντας τους πελάτες του. Δεν θα εξαφανιστεί. Απλά θα μειωθεί.
Γ.Δ.


Ώρα υποψηφίων, ώρα ψηφοφόρων
Η «έρευνα αγοράς»  από τα κόμματα για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές ολοκληρώθηκε ή ολοκληρώνεται μέχρι την Κυριακή για τα περισσότερα. Οι ειδικοί της εκλογικής κουζίνας και της παρασκευής των ανάλογων μαγειρεμάτων ολοκλήρωσαν το έργο τους.
Έμενε τώρα το σερβίρισμα με τις ανάλογες γαρνιτούρες που θα σερβιριστούν για να πείσουν την αφεντιά μας. Εμάς τους ψηφοφόρους. Για μας εξάλλου γίνονται όλα, μη το ξεχνάμε.
Είμαστε οι εκλεκτοί των υποψηφίων, μέχρι την ημέρα της ψηφοφορίας. Μετά ελάχιστα θα μας θυμηθούν.
Τέλος πάντων, τα συνηθίσαμε όλα αυτά, χρόνια πολλά τώρα τα «λουστήκαμε» όχι μόνο στις ευρωεκλογές αλλά και στις περιφερειακές, στις δημοτικές και τις εθνικές.
Γ.Δ.


Θλίψη για την κυρία Κούλα
Μεγάλη θλίψη εκφράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωση για τον τόσο άδικο χαμό της ηλικιωμένης γυναίκας που έπεσε θύμα κλοπής. Ιδιαίτερα από τότε που έγινε γνωστή η ιστορία της με ένα κείμενό γεμάτο συγκίνηση και ανθρωπιά που ανάρτησε η Αριάννα Παπαϊωάνου,  γνωστή στην τοπική κοινωνία και ως εκπαιδευτικός και ως πρώην δημοτική σύμβουλος. Η κα Παπαϊωάννου γνώριζε την άτυχη γυναίκα και έγραψε για τον αγώνα αυτής γυναίκας που ήρθε από το Σοχούμι και δούλευε καθαρίστρια σε σπίτια και γραφεία: «Η ζωή σου γεμάτη αγώνα για να καταφέρεις να απολαύσεις τους καρπούς των κόπων σου.  Μία ζωή γεμάτη με καθημερινές μάχες για ένα καλύτερο αύριο.. μία ζωή  δύσκολη.. αναμετρήθηκες με σκάλες , σπίτια, γραφεία, που έλαμπαν από τα χρυσά σου  τα χέρια  και  σου  εξασφάλιζαν το μεροκάματο… Ένα καρτέρι θανάτου που σου έστησε μία γυναίκα που δεν σεβάστηκε ούτε την ηλικία σου, ούτε την ιστορία σου! Γιατί να έχεις έναν τόσο άδικο  θάνατο
Συμμεριζόμαστε τα συναισθήματα και πράγματι είναι τόσο άδικο και εξοργιστικό αυτό που συνέβη. Μια άγνωστη που ήθελε να της κλέψει την τσάντα, με τόσο βίαιο τρόπο της έκοψε το νήμα της ζωή της.
Η ζωή έδειξε το σκληρό της πρόσωπο στην κυρία Κούλα από την αρχή ως το τέλος!
Μ.Ξ.


Έργο που ξεχωρίζει στην Ξάνθη
Στην Ξάνθη βρίσκεται το μεγαλύτερο υδροπονικό θερμοκήπιο της ΝΑ Ευρώπης, 195 συνολικά στρεμμάτων. Μια πρότυπη μονάδα στην περιοχή του Ερασμίου, όχι μόνο αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για την περιοχή, αλλά αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με μηδενικές εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. Αγγούρια, ντομάτες και μελιτζάνες διάφορων ποικιλιών φεύγουν καθημερινά από το θερμοκήπιο για τα μεγαλύτερα supermarket αλλά και για το εξωτερικό.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…