Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

0

Ποιος θα δώσει λύση;
Το θέμα με τα «άγρια» άλογα δεν είναι τόσο απλό και κυρίως δεν αποτελεί μια γραφική νότα συζητήσεων σε καφετέριες και άλλους χώρους αργόσχολων.
Τα ελεύθερα αυτά άλογα που ζουν στην περιοχή των Νεστοχωρίων, χρόνο τον χρόνο αυξάνονται. Λογικό είναι η αύξηση αυτή να δημιουργεί  πρόσθετες διατροφικές ανάγκες. Και ψάχνοντας και γυρίζοντας ελεύθερα εντοπίζουν την έτοιμη τροφή. Μόνον η τροφή αυτή αποτελεί κόπο, μόχθο και έξοδα για κάποιους κατοίκους. Που την καλλιεργούν, την φροντίζουν για να την πωλήσουν για ζωοτροφή.
Επομένως υπάρχει πρόβλημα και σαν τέτοιο χρειάζεται λύση. Κι εδώ ξεκινάει το άλλο θέμα. Ποιος είναι υπεύθυνος να δώσει την λύση;
Γ.Δ.


Ναι στα καινούργια, υπάρχουν όμως και παλιά
Σωστή η απόφαση της δημοτικής αρχής Ξάνθης να προμηθευτεί σάρωθρα και απορριμματοφόρα για τις ανάγκες της υπηρεσίας καθαριότητας.
Ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι πλέον απαραίτητος όπως βέβαια και ο εκσυγχρονισμός της υπηρεσίας. Οι παραδοσιακοί οδοκαθαριστές φυσικά θα συνεχίσουν να υπάρχουν, όμως βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα κι αυτό από μόνο του σηματοδοτεί νέες εφαρμογές.
Επομένως πολύ σωστά λειτουργώντας ο δήμος εκσυγχρονίζεται στον τομέα αυτόν.
Όμως, το έχω ξαναγράψει, υπάρχουν κάποια σάρωθρα στην αποθήκη τα οποία ίσως μπορούν κι αυτά να χρησιμοποιηθούν εάν συντηρηθούν. Είναι κρίμα να μένουν αναξιοποίητα επειδή είναι παλιά.
Ας το δουν το θέμα οι καθ’ ύλην αρμόδιοι.
Γ.Δ.


Επίσκεψη Καρχιμάκη στην Ξάνθη
Επισκέψεων υποψηφίων ευρωβουλευτών συνέχεια.
Το είπαμε και βέβαια ως γνωστόν η αρχή έχει γίνει εδώ και καιρό και ήδη μετράμε αρκετές αφίξεις ενώ αναμένονται αρκετές ακόμη.
Πάντως, σύμφωνα με αξιόπιστη πληροφορία, το Σάββατο 13 Απριλίου θα επισκεφθεί την πόλη μας ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λευτέρης Καρχιμάκης. Ο κ. Καρχιμάκης είναι Λέκτορας Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Λέιντεν της Ολλανδίας και στην πόλη μας θα έχει συνάντηση με τη Νομαρχιακή Επιτροπή, θα κυκλοφορήσει στην πόλη και θα συνομιλήσει με τους κατοίκους.
Γ.Δ.


Εκπροσώπηση ή συγκέντρωση ψήφων;
Ερωτηματικά, απορίες, και θλίψη γεννούν γιατί όχι, διαβάζοντας τα ονόματα των υποψηφίων των κομμάτων για τις ευρωεκλογές. Όχι για όλα βεβαίως, αλίμονο. Είναι κάποια ονόματα όμως που σε οδηγούν σε δυσάρεστες σκέψεις. Όταν σκέφτεσαι ότι δεν θα επιλεγούν αυτοί που γνωρίζουν και έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν επ’ ωφελεία της χώρας κυρίως.
Κι αυτός ο προβληματισμός ξεκινάει από δυσάρεστες προηγούμενες «δραστηριότητες» κάποιων που εξελέγησαν μεν στην ευρωβουλή αλλά το έργο τους ήταν ανύπαρκτο έως μηδενικό.
Γι’ αυτό τα ερωτηματικά και οι απορίες διότι η επιλογή θα γίνει με σταυροδοσία και είναι γνωστό ότι οι τραγουδιστές και παρόμοιοι αυτών είναι γνωστότεροι από τους ειδικούς που γνωρίζουν, που μιλούν άριστα μία και δύο γλώσσες.
Γ.Δ.


Αποκατάσταση Τεμένους Βαγιαζήτ
Μέρες Μπαϊραμιού για τους Μουσουλμάνους συμπολίτες μας και με την ευκαιρία αναφέρω μια ενδιαφέρουσα είδηση που προέρχεται από τον δήμαρχο Διδυμοτείχου.
Δήλωσε λοιπόν ο δήμαρχος κ. Ρωμύλος Χατζηγιάνογλου πως στο τέλος του 2025 το τέμενος Βαγιατζήτ θα είναι συντηρημένο, με επισκευασμένη τη στέγη του, αλλά και επισκέψιμο.
Θυμίζω στους αναγνώστες μας ότι το τέμενος Βαγιαζήτ έπαθε σοβαρές ζημιές από  μεγάλη πυρκαγιά. Η ελληνική πολιτεία, αμέσως, προχώρησε στις απαραίτητες μελέτες ούτως ώστε το θρησκευτικό αυτό μνημείο να αποκατασταθεί στην κανονική του μορφή. Ήδη εντός των ημερών θα ξεκινήσει η αποκατάσταση των ζημιών στο μιναρέ. Με δύο λόγια, το υπουργείο Πολιτισμού απέδειξε την ευαισθησία του για ένα Μουσουλμανικό μνημείο, αναλαμβάνοντας έναντι μεγάλου οικονομικού κόστους την αποκατάστασή του.
Γ.Δ.


Το θέμα Μπουρχάν
Όντως ήταν κεραυνός εν αιθρία το θέμα που ξαφνικά βγήκε στην επικαιρότητα αυτό του βουλευτή Μπαράν Μπουρχάν. Μάλιστα ανήμερα της γιορτής του Μπαϊραμιού.
Τέλος πάντων, το θέμα είναι παλιό, από το 2016 και εκκρεμούσε και αφορά περιστατικά παράνομων συνταγογραφήσεων φαρμάκων. Για όσους δεν το γνωρίζουν ο Μπαράν Μπουρχάν είναι ψυχίατρος.
Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ίδιος ψήφισαν υπέρ της άρσης της ασυλίας του.
Έτσι, μέχρι να ξεκαθαρίσει δικαστικά η υπόθεση, το ΠΑΣΟΚ τον έθεσε εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Από την πλευρά του ο Μπουρχάν δηλώνει αθώος και θα το αποδείξει στο Δικαστήριο.
Γ.Δ.


Ανίκητα τα κουνούπια
Απρίλης μήνας και η κατάσταση είναι απελπιστική με τα κουνούπια στους παραλιακούς οικισμούς του νομού μας. Άνθρωπος δεν μπορεί να σταθεί έξω το απόγευμα που αρχίζει η μεγάλη επιδρομή! Και να σκεφτεί κανείς ότι φέτος άρχισε πιο μπροστά από κάθε άλλη φορά η προνυμφοκτονία με επίγειους ψεκασμούς από το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών. Τι προνύμφες … αυτά είναι κανονικά κουνούπια και μάλιστα …μπαμπατσάνικα που λένε στα χωριά μας! Η όχληση είναι πολύ μεγάλη! Το πρόγραμμα βοηθάει αλλά τα κουνούπια είναι ανίκητα και ο νομός μας είναι παράδεισος για τα κουνούπια. Είναι γνωστό από τα αρχαία χρόνια ότι στα Άβδηρα και στην γύρω περιοχή είχε πολλά κουνούπια και η υπ’ 1 ασθένεια ήταν η ελονοσία.
Μ.Ξ.


Έλεος πια μια τις πανξανθιώτικες συσκέψεις
Σύσκεψη έγινε την Τρίτη στο Επιμελητήριο με πρωτοβουλία της ΑΔΕΔΥ και του ΕΒΕ. Συζητήθηκαν εκ νέου τα θέματα του νοσοκομείου και στα ήδη υφιστάμενα  και χρονίζοντα προτέθηκαν και τα απογευματινά χειρουργεία. Εκφράστηκαν αρνητικές απόψεις από εργαζόμενους του νοσοκομείου για τον τρόπο λειτουργίας, τις ελλείψεις γιατρών,  για τις λίστες αναμονής και για το κόστος. Αρνητικός ήταν και ο βουλευτής Χουσεΐν Ζεϊμπέκ. Και πάλι αποφασίστηκε πανξανιώθικη συστράτευση  για να σωθεί το νοσοκομείο. Μπήκε σφήνα και το θέμα με την συγχώνευση των ΔΕΥΑ που δεν την θέλουν οι δήμοι. Λόγια λόγια, γκρίνια, λαϊκισμός και μιζέρια… Μια απ’ τα ίδια για μια ακόμη φορά. Στα ίδια συμπεράσματα και οι ίδιες προτάσεις  διανθισμένες με τις ίδιες βαρύγδουπες λέξεις «πανξανθιώτικη συστράτευση». Αποτέλεσμα μηδέν.
Μήπως να σταματήσουν όλα αυτά που δεν ωφελούν σε τίποτε και να αντιμετωπιστούν ρεαλιστικά τα ζητήματα με στοχευμένες πολιτικές παρεμβάσεις στα κέντρα αποφάσεων μπας και δούμε κάτι ν’ αλλάζει;
Μ.Ξ.


Να σταματήσει η ανοχή
Το περιστατικό με λίγα λόγια. Κυρία ώριμης ηλικίας, περπατούσε στην οδό Βενιζέλου. Εκεί δέχτηκε επίθεση από γυναίκα η οποία άρπαξε την τσάντα της και τράπηκε σε φυγή.
Η γυναίκα έπεσε στο έδαφος, χτύπησε το κεφάλι της και καθώς μεταφερόταν στο Νοσοκομείο με ασθενοφόρο, κατέληξε.
Από την πλευρά της η Αστυνομία κινητοποιήθηκε άμεσα, εντόπισε τη δράστιδα και την συνέλαβε, ενώ βρέθηκε στην κατοχή της και η κλεμμένη τσάντα.
Προφανώς καταδικάζω την ενέργεια της δράστιδας και σίγουρα δεν δίνω δικαιολογίες για την πράξη της του τύπου «η καημένη, η φτωχή, είχε ανάγκες, απλά την τσάντα ήθελε να κλέψει» και άλλες τέτοιες μπούρδες στο δικαστήριο.
Εδώ προκλήθηκε θάνατος, χάθηκε μια ζωή αναίτια. Αλίμονο εάν εξισώσουμε το αθώο θύμα με τον θύτη. Μη φτάσουμε στο άλλο άκρο διότι το θράσος θα επικρατήσει της λογικής.
Επιτέλους να εφαρμοστεί ο νόμος χωρίς αστερίσκους και συναισθηματικές μονόπλευρες αντιμετωπίσεις. Η ανοχή που υπάρχει καλλιεργεί την θρασύτητα. Κι αυτό πρέπει να σταματήσει.
Γ.Δ.


Νοσταλγικές σκέψεις
Αγαπητός φίλος συζητώντας σε σύγχρονο καφέ της πόλης, βρήκε την ευκαιρία να μας θυμίσει τα «παραδοσιακά» καφενεία με τα μαρμάρινα τραπεζάκια και τον καφέ στη χόβολη, μερακλήδικο  καϊμάκι σε πορσελάνινο φλυτζάνι. Σήμερα υπάρχουν εταιρείες που λειτουργούν μαζικά, οι  καφετέριες, αρκετές δε σερβίρουν τους καφέδες σε πλαστικά ή χάρτινα ποτήρια.
Η τεχνολογία και η ταχύτητα άλλαξε πολλές συνήθειες, επαγγέλματα εξαφανίστηκαν οριστικά και δεν θα τα συναντήσουμε τουλάχιστον στις σύγχρονες χώρες.
Παλιά, κάθε σπίτι είχε τον αργαλειό του κι έφτιαχνε τα πάντα. Σήμερα όλα γίνονται από τις μηχανές. Xτίζονται συνέχεια νέες οικοδομές. Ελάχιστες έχουν δουλειά από αρχιτέκτονα και ξεχωρίζουν. Ενώ τα παλιά κτήρια είχαν αρχιτεκτονική γραμμή γι’ αυτό και κρίνονται διατηρητέα.
Σήμερα ζούμε πιο…πολιτισμένα. Οι ξερολιθιές αντικαταστάθηκαν με μπετόν, οι μονοκατοικίες με θεόρατες πολυκατοικίες, τα λουλούδια από τις αυλές τα φέραμε στις βεράντες, τα σκυλιά τα φυλακίσαμε κι αυτά.
Συμπέρασμα; Η σύγχρονη ζωή έφερε πολλά καινούργια που κάνουν την ζωή πιο εύκολη, πιο ξεκούραστη κυρίως για τις νοικοκυρές. Τα παλιά ξεχνιούνται, γι’ αυτό κάπου- κάπου απλά τα νοσταλγούμε.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…