Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νέο «μπλόκο» από το ΣτΕ στην εκτός σχεδίου δόμηση

Νέο «μπλόκο» από το ΣτΕ στην εκτός σχεδίου δόμηση

0

Με νέα απόφασή του ανατρέπει τις μεταβατικές διατάξεις και τις άδειες που έχουν ήδη εκδοθεί

Σύγχυση στους μηχανικούς και τους ιδιοκτήτες

 

Νέο «μπλόκο», στην εκτός σχεδίου δόμηση φέρνει νέα απόφαση του ΣτΕ. Αυτή την φορά η απόφαση με την οποία ακυρώνει οικοδομική άδεια σε οικόπεδο εντός ζώνης οικισμού, φέρνει ανατροπές στις μεταβατικές διατάξεις που έχει καταθέσει η κυβέρνηση, «παγώνοντας» τις οικοδομικές άδειες που βγήκαν και προκαλώντας σύγχυση στους μηχανικούς και νέα ταλαιπωρία με καθυστερήσεις στους πολίτες.

Ρωγμές στις μεταβατικές διατάξεις – Σε αναμονή για τις άδειες που εκδόθηκαν

Συγκεκριμένα η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει: «Αβασίμως προβάλλεται ότι διαφοροποιείται, το επίμαχο γήπεδο, διότι, ευρισκόμενο εντός ζώνης οικισμού, προσομοιάζει με τα εντός οικισμού οικόπεδα λόγω της εγγύτητάς του σ’ αυτόν, γεγονός που δημιουργεί πιο έντονη προσδοκία του ιδιοκτήτη για οικιστική αξιοποίηση και δικαιολογεί διαφορετικούς όρους δόμησης από τα λοιπά εκτός σχεδίου ακίνητα. Και αυτό όπως αιτιολογείται, καθώς αφενός η ζώνη των 500 μέτρων από τα όρια οικισμού είναι έκταση εκτός σχεδίου πόλης, αφετέρου γιατί σε κάθε περίπτωση, και τα εντός σχεδίου ή τα εξομοιούμενα με αυτά εντός οικισμού ακίνητα απαιτείται να έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο προκειμένου να είναι οικοδομήσιμα».

Η επίμαχη απόφαση έρχεται λίγο πριν την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΝ, στο οποίο περιλαμβανόταν και η διάταξη για την δόμηση σε εκτός σχεδίου οικόπεδα, η οποία όπως όλα δείχνουν αναστέλλεται μέχρι να καθαρογραφεί και να «ζυγιστεί» η απόφαση του ΣτΕ.

Αναστολή έως ότου «ζυγιστεί» η απόφαση του ΣτΕ – Διευκρινήσεις από το ΥΠΕΝ

Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕN διευκρινίζει ότι: «Μετά από ερωτήσεις πολιτών, φορέων του τεχνικού κόσμου, ιδιοκτητών ακινήτων, αυτοδιοικητικών στελεχών κ.ά, σχετικά με πρόσφατη απόφαση του πενταμελούς Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας για περίπτωση ακινήτου σε εκτός σχεδίου περιοχή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διευκρινίζει ότι:

Αναμένεται να καθαρογραφεί η σχετική απόφαση, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν προκύπτει κάποια νεότερη νομολογία και εάν από τα δεδομένα που διατυπώνονται από το Δικαστήριο επηρεάζονται οι μεταβατικές διατάξεις που σχεδιάζονται από το Υπουργείο για να αντιμετωπιστεί το μείζον θέμα της εκτός σχεδίου δόμησης μέχρι τη θεσμοθέτηση των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων και του χαρακτηρισμού του συνόλου του Οδικού Δικτύου της χώρας.

Το Υπουργείο λειτουργεί με γνώμονα τον σεβασμό στο ελληνικό Σύνταγμα, την προστασία του Περιβάλλοντος και την προάσπιση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας με όρους, κανόνες και ασφάλεια Δικαίου».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …