Αρχική ΓΝΩΜΕΣ 44α γενέθλια για την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

44α γενέθλια για την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

0

Τα 44α γενέθλιά της γιόρτασε χθες η εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ. Την 1η Ιουνίου 1977 κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας με αριθμό 1. Σήμερα, η εφημερίδα μας κυκλοφορεί την έκδοση με αριθμό φύλλου 10.659.

Σε αυτή την πορεία μεσολάβησαν πολλές, εκπληκτικές αλλαγές. Πρώτα η εξέλιξη στην τεχνολογία της εκτύπωσης. Έπειτα η είσοδος του διαδικτύου και η ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφορία. Και μετά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η μετάδοση ήχου, εικόνας, βίντεο, με δυνατότητες επιλογής σε κανάλια επικοινωνίας και εφαρμογές, η διαδικτυακή πληροφόρηση, η δημοσιογραφία των πολιτών.

Τα Μέσα Ενημέρωσης κλήθηκαν και καλούνται ακόμη να επιτελέσουν το ρόλο τους και να απαντήσουν στην πρόκληση των καιρών με μετεξέλιξη που θα μετουσιώνει τις νέες τεχνολογίες, τους σύγχρονους τρόπους επικοινωνίας και παράλληλα θα διατηρεί την αξιοπιστία, την εγκυρότητα, τη νηφαλιότητα, την αντικειμενικότητα, την προσήλωση στη μεταφορά των ειδήσεων που έχει ανάγκη να μάθει ο πολίτης και παράλληλα στη δημιουργία ενός βήματος ανοιχτού διαλόγου και προβληματισμού, με «ασπίδα» απέναντι στα fake news, οχύρωση στη συκοφάντηση και παραπληροφόρηση και παράλληλα με προστασία για θεμελιώδεις αρχές σεβασμού της ζωής, της αξιοπρέπειας, της διαφορετικότητας.

Αυτό λοιπόν, είναι το στοίχημα που καλείται καθημερινά να αντιμετωπίσει η εφημερίδα μας. 44χρόνια τώρα. Ασφαλώς με προτεραιότητα και επίκεντρο την τοπική επικαιρότητα, τις ειδήσεις της Ξάνθης, τα κακά και καλά της νέα, τις ιστορίες επιτυχίας, τις μνήμες, τα πρόσωπα που ένα ένα και όλα μαζί δημιουργούν το στίγμα του παρελθόντος, τις συνθήκες του παρόντος και την προοπτική του μέλλοντός της. Ασφαλώς, όσοι γνωρίζουν την εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ ξέρουν ότι το ζήτημα και η κορυφαία αποστολή της συνδρομής στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής δεν έχει χαρακτηριστικά τοπικισμού, αλλά γνήσιο ενδιαφέρον για νέες ευκαιρίες. Για έναν τόπο με αναβαθμισμένο βιοτικό και πολιτιστικό επίπεδο, με κοινωνική ισότητα, με αποδοχή, με όραμα και αγάπη για τις εικόνες και τους ανθρώπους που καθημερινά αντικρύζουμε.

Η πρωτοφανής εμπειρία της πανδημίας του κορωνοϊού ανέδειξε με καθαρό, θεωρούμε, τρόπο την ανάγκη για έγκυρη και νηφάλια ενημέρωση μέσα από τον περιφερειακό Τύπο, με ειδήσεις, επιπτώσεις και ανάλυση που βασίζεται στα τοπικά δεδομένα, χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες. Αναγνωρίσαμε δηλαδή, ότι η δική μας ζωή είναι συνυφασμένη με την τύχη του τόπου και των ανθρώπων της. Γιατί μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η προσπάθεια των γιατρών, νοσηλευτών και όλων όσων κλήθηκαν να βρεθούν στο «μέτωπο», η ψυχραιμία που με επιμονή επιχείρησαν να διατηρήσουν οι ιθύνοντες, η ατομική ευθύνη που διατηρήθηκε, η αλληλεγγύη και ο εθελοντισμός που αναδείχθηκαν από μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας, είχαν ξεχωριστή σημασία γιατί αφορούσαν εμάς και τους ανθρώπους γύρω μας, σαν παρηγοριά, υποστήριξη και δύναμη. Και σε αυτή τη διαπίστωση, επιχειρήσαμε να είμαστε κι εμείς παρόντες και συνεπείς, προκειμένου να συμβάλουμε ως φορέας «δεύτερη γραμμής» στην αντιμετώπισης της πρωτόγνωρης απειλής και εμπειρίας.

Με αυτές τις σκέψεις, κλείνουμε άλλον ένα χρόνο ζωής της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ, με πίστη ότι το μέλλον μας επιφυλάσσει πολλές ακόμη καλές ειδήσεις για να μοιραστούμε και αναπόφευκτα, προκλήσεις για να αντιμετωπίσουμε μαζί.

Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Ελένη Διαφωνίδου
  • Θερμοπύλες

    Φαντάσου ότι είσαι ένας πολίτης του Ισραήλ. Εβραίος στο θρήσκευμα πλην κοσμικός, γαλουχημέ…
  • Για να τιμηθεί ο Λόρδος Βύρων

    Από τον Κώστα Μαυρομάτη Επιστολή προς τον Στρατηγό Διοικητή του Δ΄Σώματος Στρατού Παπασταθ…
  • Βυρώνεια…

    Στο φύλλο της Τετάρτης 3 Απριλίου ο αγαπητός συλλέκτης-ερευνητής ο Κώστας Μαυρομάτης, μας …
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Θερμοπύλες

Φαντάσου ότι είσαι ένας πολίτης του Ισραήλ. Εβραίος στο θρήσκευμα πλην κοσμικός, γαλουχημέ…