Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις «Ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση – Ανακαλύπτοντας την Ξάνθη της ύστερης οθωμανικής εποχής»

«Ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση – Ανακαλύπτοντας την Ξάνθη της ύστερης οθωμανικής εποχής»

0

Ένας ιστορικός περίπατος την Κυριακή 21 Απριλίου


Ο 19ος αιώνας είναι μια ιδιαίτερα κομβική περίοδος για την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι ευρύτερες διεθνείς εξελίξεις και οι μεγάλες εκσυγχρονιστικές μεταρρυθμίσεις αυτής της περιόδου αναμόρφωσαν τις οθωμανικές πόλεις και επηρέασαν τις τοπικές κοινωνίες, καθώς βελτίωσαν αισθητά τη θέση των διαφόρων Εθνοθρησκευτικών Κοινοτήτων, οι οποίες ανέπτυξαν σε σημαντικό βαθμό την κοινωνική και πολιτιστική τους ζωή.

Στο πλαίσιο αυτής της περιήγησης θα περπατήσουμε σε διάφορα σημεία της πόλης και ιδιαίτερα του παραδοσιακού οικισμού και θα ανακαλύψουμε ορισμένες πτυχές από την ιστορία αυτής της περιόδου. Με τον ιδιαίτερο αυτό τρόπο θα μας δοθεί η δυνατότητα να γνωρίσουμε τα σημαντικότερα γεγονότα αυτής της περιόδου και να κατανοήσουμε τις συνθήκες που συνέβαλαν στην εξέλιξη της πόλης στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ού. Επιπλέον, θα ανασυστήσουμε όψεις της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής των κατοίκων της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας, θα δούμε τον τρόπο με τον οποίο εκδηλώθηκαν οι εθνικοί ανταγωνισμοί αυτής της περιόδου στην περιοχή και θα κατανοήσουμε τους παράγοντες που συνέβαλαν στην ανάδειξη της Ξάνθης σε ένα δυναμικό αστικό κέντρο εκείνης της εποχής.

Ο ιστορικός περίπατος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 21 Απριλίου στις 18:00 ξεκινώντας από την Πλατεία Διοικητηρίου.

Κόστος συμμετοχής: 7 ευρώ

Υπεύθυνος περιήγησης/δηλώσεις συμμετοχής: Δημήτρης Καλογιαννίδης, ιστορικός – διδάσκων Πανεπιστημίου Πατρών (6976266393)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μια Ξανθιώτικη ιστορία….για την Γιορτή του Λαζάρου

Η μικρή Πηνελόπη γεννήθηκε στην Ξάνθη ανήμερα το Σάββατο του Λαζάρου. Οι γονείς όλο χαρά, …