Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Υπάρχει ενδιαφέρον για γάμο ομοφύλων στην Ξάνθη;  

Υπάρχει ενδιαφέρον για γάμο ομοφύλων στην Ξάνθη;  

0

Πληροφορίες από το αρμόδιο τμήμα του δήμου

 

Όλοι οι αντιδήμαρχοι τελούν πολιτικούς γάμους

 

Ο πολιτικός γάμος ομοφύλων ζευγαριών πλέον είναι θεσμικά κατοχυρωμένος με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα. Ήδη σε μεγάλους  δήμους, όπως των Αθηνών έχουν γίνει αρκετοί γάμοι. Πρόσφατα μάλιστα ανακοινώθηκε ένας αριθμός 78 γάμων που είναι αρκετά μεγάλος καθώς το νομοσχέδιο είναι πολύ πρόσφατο. Αυτό βέβαια είναι ενδεικτικό και της αδημονίας που διακατέχει τα ομόφυλα ζευγάρια να ασκήσουν το δικαίωμα της ισοτιμίας στο γάμο και στην τεκνοθεσία που τους παρέχει δια νόμου η ελληνική πολιτεία.

Τι γίνεται στην Ξάνθη με τον γάμο των ομοφύλων;

Όπως έχουμε πληροφορηθεί από το αρμόδιο τμήμα του δήμου Ξάνθης όπου υποβάλλονται οι αιτήσεις για την τέλεση πολιτικού γάμου, έως αυτή την στιγμή δεν έχει εκδηλωθεί κάποιο ενδιαφέρον και δεν έχει υποβληθεί κάποια αίτηση. ‘Όπως μας διευκρινίστηκε όταν υποβάλλεται αίτηση για πολιτικό γάμο ενημερώνονται οι  ενδιαφερόμενοι ότι όλοι οι αντιδήμαρχοι τελούν γάμους, ωστόσο οι  νεόνυμφοι μπορούν να εκφράσουν την προτίμησή τους. Αν δεν το πράξουν ο γάμος τελείται από όποιον είναι διαθέσιμος τη δεδομένη μέρα και ώρα. Αυτό συμβαίνει με όλους τους γάμους. Να σημειώσουμε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει αποστείλει στους δήμους Εγκύκλιο με οδηγίες για την εφαρμογή του ν.5089/2024 – ΦΕΚ Α’ 27/16.02.2024 «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις» και ειδικότερα τις τροποποιήσεις που εισήγαγε ο νόμος για τη σύναψη γάμου μεταξύ δύο προσώπων διαφορετικού ή ίδιου φύλου.

Το υπουργείο Εσωτερικών τονίζει ότι οι αυτές οι θεσμικές αλλαγές έχουν ήδη ενσωματωθεί στη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος «Μητρώο Πολιτών» εντός του οποίου, αποκλειστικά, καταχωρίζονται όλες οι ληξιαρχικές πράξεις (αρ. 115 ν. 4483/2017). Επίσης, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών στην ενότητα «Εκπαιδευτικό Υλικό Μητρώου Πολιτών», έχουν αναρτηθεί οι τεχνικές οδηγίες για τις εν λόγω αλλαγές.

Όλοι οι αντιδήμαρχοι τελούν πολιτικούς γάμους

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες μας μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν κάποιος αντιδήμαρχος, δεν επιθυμεί να τελέσει γάμο ομοφύλων κατά συνέπεια όλοι είναι σύμφωνοι μ’ αυτό. Να σημειώσουμε ότι αυτό δεν θεωρείται διόλου δεδομένο, ιδιαίτερα από τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, επειδή το απαγορεύει το Κοράνι. Αυτό  τουλάχιστον υποστήριξε ο Μπαράν Μπουρχάν, ένας από τους δύο μουσουλμάνους βουλευτές της Ξάνθης, ως αιτιολογία για να μη ψηφίσει το νομοσχέδιο διαφοροποιούμενος από τα κόμμα του το ΠΑΣΟΚ, όπως αντίστοιχα έπραξε  και ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς Χουσεΐν Ζεϊμπέκ.

Δεν υπάρχουν αιτήσεις και στους άλλους δήμους της Ξάνθης

Πληροφορίες μας από τους άλλους δήμους της Π. Ε. Ξάνθης αναφέρουν ότι δεν έχει εκδηλωθεί κάποιο ενδιαφέρον για γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει αλλά ότι δεν έχει εκφραστεί. Είναι γεγονός ότι σε μικρές κοινωνίες παραμένουν ακόμη τα ταμπού και μετά από τόσα χρόνια που οι ομοφυλόφιλοι βίωναν έναν ομοφοβικό κοινωνικό ρατσισμό και είχαν συνηθίσει να μην εκφράζονται δεν είναι εύκολο από την μια μέρα στην άλλη να εκδηλώσουν αυτή τους την ταυτότητα. Θέλουν κάποιο χρόνο να το συνειδητοποιήσουν και οι ίδιοι. Να σημειώσουμε η χώρα μας είναι η μόνη Ορθόδοξη χώρα που θεσμοθέτηση τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομοφύλων παρά τις αντιρρήσεις της Εκκλησίας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…