Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Η ζωή του νου» της Χάνα Άρεντ

Βιβλιοπρόταση της Παρασκευής: «Η ζωή του νου» της Χάνα Άρεντ

0

Το συναρπαστικότερο και προκλητικότερο βιβλίο από όσα έγραψε η Άρεντ – Διδάσκει εμφυτεύοντας στον αναγνώστη τις απορίες που η ίδια βίωσε τόσο βαθιά


Το «Ε» προτείνει το βιβλίο της Χάνα Άρεντ με τίτλο «Η Ζωή του Νου» από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Η «Ζωή του Νου», αποτελούμενη από δύο τόμους που εξετάζουν τη «Σκέψη» και τη «Βούληση», είναι το τελευταίο και ίσως το κορυφαίο έργο της Χάνα Άρεντ. Μετατοπίζοντας το ενδιαφέρον της από τον κόσμο της πολιτικής πράξης, τη Vita Activa, με τον οποίο είχε ασχοληθεί δημιουργικότατα, με το έργο αυτό διεισδύει βαθιά στις νοητικές διαδικασίες, στη Vita Contemplativa. Πρόκειται για εμπεριστατωμένη και προκλητική ανάλυση του ανθρώπινου νου μέσω της κριτικής προσέγγισης του έργου των μεγάλων φιλοσόφων, από τους Προσωκρατικούς ως τους σύγχρονους. Κύκνειο άσμα της Χάνα Άρεντ, γεναιόδωρη φιλοσοφική παρακαταθήκη για τη σημερινή και τις επόμενες γενιές. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

«Μια παθιασμένη διάνοια καταπιάνεται με το θεμελιώδες πρόβλημα της λειτουργίας του νου.» (Newsweek)

«Το συναρπαστικότερο και προκλητικότερο βιβλίο από όσα έγραψε η Άρεντ. Διδάσκει εμφυτεύοντας στον αναγνώστη τις απορίες που η ίδια βίωσε τόσο βαθιά.» (The New York Times Book Review)

«Το σπουδαιότερο έργο της Άρεντ… νέες ιδέες που μας διαφωτίζουν και για τις δικές μας προσωπικές νοητικές εμπειρίες» (James M. Altman, New Republic)

«Ένα από τα φωτεινά μυαλά του 20ού αιώνα» (The Boston Globe)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Γυναίκα στο μουσικό σύμπαν του Χατζιδάκι

Μια συναυλία με την διεθνή σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου στις 10 Μαΐου στον Πολυχώρο Τέχνης και…