Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τις Ελληνίδες στον Πόλεμο τιμά το Δ’ Σώμα Στρατού

Τις Ελληνίδες στον Πόλεμο τιμά το Δ’ Σώμα Στρατού

0

Εγκαινιάστηκε η φωτογραφική έκθεση με ιστορικό περιεχόμενο στη Λέσχη Αξιωματικών, σε επιμέλεια του συνταγματάρχη ε.α. Βασίλειου Νικόλτσιου

Διαθέσιμη έως 19/4 για το κοινό, αλλά και για τα σχολεία

 

Η φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Η Ελληνίδα στον πόλεμο» από το Δ’ Σώμα Στρατού, σε επιμέλεια του συνταγματάρχη ε.α. Βασίλειου Νικόλτσιου, εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης 21 Μαρτίου στη Λέσχη Αξιωματικών Ξάνθης. Την τελετή αγιασμού τέλεσε ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων παρουσία τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και μετά τις σύντομες ομιλίες ακολούθησε ξενάγηση στην έκθεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία του Δ’ ΣΣ, που θα ταξιδέψει και σε άλλες Φρουρές του σχηματισμού μετά από επιθυμία του Διοικητή, εντάσσεται στις τιμητικές εκδηλώσεις για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Ανταλλαγή δώρων ανάμεσα στον κ. Νικόλτσιο και το Διοικητή του Δ’ ΣΣ

Προβάλλονται στοιχεία για τις ανώνυμες και τις επώνυμες Ελληνίδες αγωνίστριες της Επανάστασης του 1821, η συμμετοχή των γυναικών στην επανάσταση στην Κρήτη και τον πόλεμο του 1897, οι γυναίκες του Μακεδονικού Αγώνα, οι Ηπειρώτισσες στους Βαλκανικούς Πολέμους 1912-1913, και ιδίως οι νοσηλεύτριες, όπως και οι γυναίκες της βασιλικής οικογένειας, η συμβολή των γυναικών στη Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922, οι Ελληνίδες της Κατοχής, οι Ηπειρώτισσες του 1940, ενώ γίνονται ειδικές αναφορές στη Σοφία Βέμπο και η ζωγράφο των Εθνικών Αγώνων Θάλεια Φλωρά.

Εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών παραβρέθηκαν στην εκδήλωση

Η έκθεση θα παραμείνει στη ΛΑΦ Ξάνθης έως 19 Απριλίου και θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή 9.00-12.00 και 18.00-20.00 και Σάββατο 9.00-12.00 και μπορούν να την επισκέπτονται πολίτες, αλλά και σχολεία με τους μαθητές τους.

Συγχαίροντας τους επιμελητές της έκθεσης, ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων ανέδειξε τη σημασία και την προσφορά της γυναίκας στην κοινωνία και τον πόλεμο. «Εκείνη ετοιμάζει τους πολεμιστές και τους ήρωες όταν τους καθοδηγεί και τους οδηγεί στην αγάπη, την ελευθερία και τα ιδανικά της πίστεως και της πατρίδας», Με αφορμή δε, τις θυσίες των γυναικών στους πολέμους ευχήθηκε την ανάπαυση των ψυχών όλων εκείνων που θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας και μετέφερε την ευχή «ο Χριστός να μας καταστήσει άξιους να διαχειριστούμε αυτή την ελευθερία που μας εξασφάλισαν οι πρόγονοι».

Την έκθεση εγκαινίασαν ο επιμελητής κ. Νικόλτσιος, με το Διοικητή του Δ’ ΣΣ και τον Μητροπολίτη Ξάνθης

Από την πλευρά τους ο Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος, τόνισε ότι η έκθεση αυτή έρχεται ως φόρος τιμής στις γυναίκες επώνυμες και ανώνυμες. «Μάνες, σύζυγοι, αδερφές και θυγατέρες συμπαραστάθηκαν στον ανδρικό πληθυσμό που πολεμούσε», τόνισε ο κ. Παπασταθόπουλος, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η ένταξη των γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις ήρθε με καθυστέρηση, αλλά η σημερινή γυναίκα των Ένοπλων Δυνάμεων διέπεται από συνέπεια και αφοσίωση στο καθήκον. «Ευτυχώς οι διακρίσεις ανήκουν πια στο παρελθόν», τόνισε ο Διοικητής του Δ’ ΣΣ επισημαίνοντας ότι σε μια μικρή χώρα, όπως η δική μας, η ενεργός συμμετοχή των γυναικών στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι απαραίτητη.

Ως προς τη διοργάνωση της έκθεσης, υπογράμμισε την προσπάθεια διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας μας, ενώ για την εξειδικευμένη κατάρτιση του κ. Νικόλτσιου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οποτεδήποτε εγείρεται ερώτημα ή υπάρχει μια έρευνα ιστορικού-μουσειακού ενδιαφέροντος, η συνήθης κατάληξη είναι: «Ρώτα τον Νικόλτσιο!».

Ο ίδιος ο κ. Νικόλτσιος ανέδειξε τη σημασία των φωτογραφικών εκθέσεων ως τον πιο εύληπτο τρόπο κατανόησης της ιστορίας. «Η γυναίκα είναι παρούσα σε όλες τις φάσεις της ιστορίας μας, αλλά η προσφορά της ως τώρα έμενε στην αφάνεια», σχολίασε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι και η περιήγηση στην έκθεση αποτυπώνει ότι: «δεν υστέρησε πουθενά, ακόμη κι όταν έπρεπε να στοχεύσει με το καρυοφύλλι».

Ακολούθησε ξενάγηση από τον ίδιο στην έκθεση και δεξίωση στη ΛΑΦ.

 

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…