Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πρόσβαση για όλους στη στοματική υγεία με επίκεντρο την Παγκόσμια Ημέρα της 20ης Μαρτίου

Πρόσβαση για όλους στη στοματική υγεία με επίκεντρο την Παγκόσμια Ημέρα της 20ης Μαρτίου

0

Πρωταγωνιστής της φετινής καμπάνιας είναι ο κάστορας «Τούθη» και η ιστορία του… «Ένα χαρούμενο στόμα είναι… ένα χαρούμενο σώμα»


Ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Ανδρέας Πανταζόπουλος εξηγεί στο «Ε» την πολύπλευρη σημασία της ημέρας αυτής


Η Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία έχει ορίσει την 20ή Μαρτίου ως ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας (World Oral Health Day).Η καθιέρωση της ημέρας έχει ως στόχο την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων του υγιούς στόματος και την προαγωγή της γνώσης για τα ζητήματα γύρω από τη στοματική υγεία και για τη σπουδαιότητα της στοματικής υγιεινής. Μάλιστα σύμφωνα με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία πολλές ασθένειες εκδηλώνονται εντός της στοματικής κοιλότητας . Για αυτό το λόγο οφείλουμε να παρακολουθούμε και να εξετάζουμε συχνά το στόμα μας.


«Αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της καλής υγείας μας η στοματική υγεία και αυτό το νόημα έχει και το φετινό σλόγκαν, όπως και τα σχετικά μηνύματα της καμπάνιας»
Ανδρέας Πανταζόπουλος
Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ξάνθης

Το μήνυμα της φετινής εκστρατείας: «Ένα χαρούμενο στόμα είναι… ένα χαρούμενο σώμα»

«Το κεντρικό σλόγκαν της φετινής εκστρατείας είναι ‘’Ένα χαρούμενο στόμα είναι… ένα χαρούμενο σώμα’’ και αφορά τη διασύνδεση της στοματικής με την γενική υγεία του οργανισμού. Επίσης, υπάρχουν κάποια θέματα που απαντούν στο ’’γιατί η στοματική μας υγεία είναι πολύ σημαντική’’», όπως επισημαίνει στο «Ε» ο Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Ανδρέας Πανταζόπουλος.


Το κεντρικό σλόγκαν της φετινής εκστρατείας είναι ‘’Ένα χαρούμενο στόμα είναι… ένα χαρούμενο σώμα’’ με πρωταγωνιστή της ιστορίας… τον κάστορα «Τούθη»

Ο κάστορας «Τούθη» εγκαινιάζει τις δράσεις σε όλη την Ελλάδα

Επιπλέον, τονίζει πως αναφορικά με την φετινή καμπάνια η μασκότ είναι ο κάστορας «Τούθη».

«Η χρήση του είναι συμβολική, όχι μόνο γιατί έχει πολύ γερά δόντια και μπορεί να κόβει τα ξύλα, αλλά και χάρη της αποφασιστικότητάς του, της σκληρής δουλειάς και της προσαρμοστικότητας που έχει και πρέπει να χαρακτηρίζει και εμάς, μιας και είμαστε επαγγελματίες της στοματικής υγείας. Επομένως, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας ναι μεν έχουμε την ευελιξία να μπορούμε να τονίζουμε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά το βασικό μήνυμα είναι αυτό που εκπέμπει η μασκότ. Με την έναρξη της γιορτής της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας θα ξεκινήσουν και δράσεις σε όλη την Ελλάδα για να τονίσουμε τη σημασία της καλής στοματικής υγείας»», όπως επισημαίνει.

Ο κ. Πανταζόπουλος γνωστοποιεί πως δράσεις θα πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς οι οποίες μάλιστα θα συνεχίσουν και τοπικά.

Πανταζόπουλος: «Δικό μας μέλημα είναι να προσπαθήσουμε να εργαστούμε ασταμάτητα για να εξαλείψουμε αυτές τις ανισότητες, ώστε η στοματική υγεία να αποτελεί δικαίωμα προσιτό σε όλους»

Επιπροσθέτως, υπογραμμίζει εμφαντικά το πραγματικό έρεισμα αυτής της καμπάνιας και αυτής της γιορτής αποκαλύπτοντας πως προκύπτει από το γεγονός σύμφωνα με το οποίο, τόσο μέσα στην ίδια την χώρα, όσο και μεταξύ των χωρών της Ευρώπης υπάρχει ανισότητα στην πρόσβαση των πολιτών στην οδοντιατρική περίθαλψη.

Προτεραιότητα η πρόσβαση για όλους στην στοματική υγεία

Αναφερόμενος στο κύριο-πρωταρχικό μέλημα όσον αφορά την στοματική υγεία, απαντά:

«Προσωπικά, με ενδιαφέρει η προσπάθεια να υπάρχει πρόσβαση για όλους στην στοματική υγεία την στιγμή που οι φτωχοί και οι μειονεκτούντες στην κοινωνία υποφέρουν σε όλες τις χώρες σε δυσανάλογα υψηλά επίπεδα ασθενειών. Συνεπώς, τόσο η ίδια η πολιτεία, όσο και εμείς οι γιατροί πρέπει να προσπαθήσουμε και να εργαστούμε από κοινού, ώστε να γίνει πράξη αυτό ανεξαρτήτως κοινωνικής θέσης, εισοδήματος, αφού αποτελεί δικαίωμα. Αναντίρρητα, κρίνεται σημαντική η συσχέτιση της καλής κατάστασης του σώματος με την καλή κατάσταση του στόματός μας».

Ο κ. Πανταζόπουλος διαπιστώνει βέβαια πως τα τελευταία χρόνια έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συσχέτισε την στοματική υγεία με τη γενική υγεία του οργανισμού. Καταλήγει, λοιπόν, «η στοματική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της καλής υγείας και αυτό το νόημα έχει και το φετινό σλόγκαν, όπως και τα σχετικά μηνύματα της καμπάνιας».


Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία: Έτος στοματικής υγείας το 2024

Επιπροσθέτως, στις 13 Μαρτίου 2024 η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ανακήρυξε το έτος 2024 έτος στοματικής υγείας. Λόγος γίνεται για μία συμβολική κίνηση, τριάντα χρόνια μετά από την προηγούμενη φορά που είχε ανακηρυχθεί το 1994.Επιλέχθηκε αυτή η ημερομηνία, γιατί στις 13 Μαρτίου 1834 με βασιλικό διάταγμα ο Όθων καθόριζε τα πρώτα επαγγελματικά δικαιώματα των οδοντιάτρων. Με λίγα λόγια, αυτοί που θα θεραπεύουν νόσους του στόματος και των δοντιών, θα πρέπει να έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και αποδεικτικά. Έτσι βέβαια θεσμοθετούνταν το επάγγελμα του οδοντιάτρου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …