Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 8 Μαρτίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 8 Μαρτίου 2024

0

Θα έχουμε ευρωυποψήφιο;
Έχω μια απορία. Απλή και απευθύνεται προς όλα τα κόμματα.
Ρωτώ λοιπόν μια και διαρρέουν διάφορα ονόματα υποψηφίων ευρωβουλευτών από ορισμένα κόμματα, εάν σε κάποιο κόμμα μεγάλο ή μικρό θα έχουμε την φορά αυτή κάποιον Ξανθιώτη υποψήφιο για την Ευρωβουλή. Κατά το πρόσφατο παρελθόν είχαμε τρεις γυναίκες, των Τζαμπάζη με τον ΣΥΡΙΖΑ, την Γκιούλ Καραχασάν με το ΠΑΣΟΚ και την Χουμεϊρά Αμέτογλου με τη Ν.Δ.
Η επιλογή είχε περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα, για να τιμηθούν οι γυναίκες από τους Ρομά και τη μειονότητα. Αποτελούσαν και οι τρεις επιλογές που έστελναν ένα διαφορετικό μήνυμα, παρότι ήταν γνωστό πως δύσκολα θα εκλεγόταν.
Γ.Δ.


Ονόματα υποψηφίων ευρωεκλογών
Κι αν μάλλον Ξανθιώτη ή Ξανθιώτισσα υποψήφιο ευρωβουλευτή δεν θα έχουμε μάλλον στις επερχόμενες ευρωεκλογές, θα υπάρχουν άλλοι υποψήφιοι.
Κυκλοφορούν ήδη τα ονόματα για το κυβερνητικό ευρωψηφοδέλτιο του Ιουνίου το όνομα της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου, του αναπληρωτή  καθηγητή στο Δημοκρίτειο  Πανεπιστήμιο Σωτήρη Σέρμπου, του πρώην περιφερειάρχη ΑΜΘ Μιχάλη Αγγελόπουλου, νυν προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ και το όνομα του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανασίου Εξαδάκτυλου.
Γ.Δ.


Επικεφαλής ο Μητσοτάκης
Για όσους γνωρίζουν από εκλογές, γνωρίζουν ότι ο Ιούνιος είναι σχετικά κοντά. Μάλιστα αυτό το ζουν πολύ καλά τα κόμματα και τα επιτελεία αυτών διαχρονικά.
Προφανώς το γνωρίζει και η Νέα Δημοκρατία. Κι επειδή όπως δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός θέλει να κερδίσει νίκη ικανοποιητική στις ευρωεκλογές, γι’ αυτό έθεσε σε κίνηση τον εκλογικό της μηχανισμό.
Μάλιστα, στον αγώνα αυτόν, τέθηκε επικεφαλής ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο οποίος ξεκίνησε τις περιοδείες του, τις ομιλίες, τις συγκεντρώσεις και επαφές απευθείας με τη βάση, όπως το συνηθίζει εξάλλου και το έχει υλοποιήσει σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.
Για όσους δεν το έχουν αντιληφθεί, έχουμε μπει, σιγά-σιγά σε προεκλογική περίοδο. Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φυσικά.
Γ.Δ.


Τελετή μνήμης για τους πεσόντες από τον Στρατό
Ξαφνιάστηκαν πολλοί περαστικοί  από τα νεκροταφεία της πόλης χθες όταν είδαν μεγάλη παρουσία στρατιωτών και αναρωτήθηκαν μήπως ήταν κάποια κηδεία στρατιωτικού. Όπως πληροφορηθήκαμε από την Αστυνομία όμως επρόκειτο για μια προετοιμασία για την σημερινή τελετή εις μνήμη των Πεσόντων. Η τελετή αυτή πραγματοποιείται κάθε χρόνο το πρώτο Ψυχοσάββατο. Ο Στρατός τιμά τους Πεσόντες για την πατρίδα με μια τελετή η οποία περιλαμβάνει επιμνημόσυνη δέηση.
Μ.Ξ. 


Τιμή εν ζωή ή μετά θάνατον;
Είναι θέμα που ο  καθένας το βλέπει από τη δική του σκοπιά. Για την βράβευση εν ζωή ατόμων που προσέφεραν στον τόπο μας και η δεύτερη αντίληψη αυτό να γίνεται μετά τον θάνατό τους.
Η αλήθεια είναι πως και οι δύο απόψεις έχουν τα θετικά όπως και τα αρνητικά τους.
Κάποιοι υποστηρίζουν πως η εν ζωή απόδοση τιμής σε κάποια τυπική εκδήλωση μαζικής μορφής δεν έχει την ίδια βαρύτητα της μετά θάνατον όταν και το έργο της προσφοράς στον τόπο θα αξιολογηθεί συνολικά και θ’ αποτελεί όντως σοβαρή τιμητική απόφαση. Για έργο σημαντικό με προσφορά στη σύγχρονη πολιτική, πνευματική και οικονομική ιστορία του τόπου.
Θυμίζω πως χρόνια πριν είχα σχολιάσει ο δήμος ν’ αναθέσει σε κάποιον δημοτικό σύμβουλο, με γνώση της ιστορίας των ανθρώπων του τόπου μας, εντός και εκτός χώρας, να τους καταγράψει για να γνωρίζει τα τέκνα του που ζουν ή έζησαν, εργάστηκαν εκτός της Ξάνθης.
Γ.Δ.


«Αρχή άνδρα δείκνυσι»
Το λέμε συχνά, το γράφουμε επίσης και το επικαλούμαστε όταν θέλουμε να τονίσουμε ότι η εξουσία, η δύναμη και ο τρόπος άσκησης και χρήσης αυτής της δύναμης, αναδεικνύει τον πραγματικό ηγέτη, τον αληθινό Άνθρωπο που σέβεται τον εαυτό του και τους υπόλοιπους ακριβώς την περίοδο της ισχύος του.
Το ανέλυσα όσο πιο απλά το προγονικό μας αυτό γνωμικό, παμπάλαιο ως γνωστόν. Το υφίστανται όσοι κατακτούν την εξουσία με μόνο κίνητρο να ικανοποιήσουν τη φιλοδοξία τους, χωρίς να ξέρουν τι θα την κάνουν και πως θα την χειριστούν. Στις δημοκρατίες, όμως, αυτή η αδυναμία δεν κρύβεται, αργά ή γρήγορα ο κόσμος το αντιλαμβάνεται και αντιδρά.
Μπορείς να κοροϊδέψεις κάποιους ανθρώπους για κάποιο διάστημα, αλλά δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες για πάντα, που έλεγε ο Αβραάμ Λίνκολν.
-Υποθέτω ότι αυτό το καταλαβαίνουν οι διάφοροι εφήμεροι κατέχοντες την εξουσία.
Γ.Δ.


Όταν δεν έχεις ιδέες
Έμεινα με ανοιχτό το στόμα που λένε, διαβάζοντας τη δήλωση του δημάρχου Αθηναίων Χ. Δούκα.
Είπε: «Ο δήμος Αθηναίων θα φροντίσει με πράξεις ώστε τα ονόματα των θυμάτων των Τεμπών να μη σβηστούν ποτέ από τη συλλογική μας μνήμη. Σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα εισηγηθώ τη δημιουργία μνημείου για τα θύματα αυτά».
Τώρα μετά από την «περίφημη και μοναδική» αυτή ιδέα του δημάρχου, τι να προσθέσω εγώ ένας απλός σχολιαστής;
Να πω ότι όταν δεν έχεις ιδέες καταφεύγεις στον λαϊκισμό;
Ότι φτάνεις στον πάτο με την σκύλευση του δράματος του πόνου των γονιών;
Πιστεύω ότι ο δήμαρχος Αθηναίων πως στερείται σοβαρών συμβούλων αφενός και αφετέρου εκτιμώ πως δεν έχει αντιληφθεί απολύτως ποιον δήμο εκπροσωπεί και το ειδικό βάρος του ονόματος της πόλης που ψηφίστηκε και κλήθηκε να υπηρετήσει.
-Κρίμα, διότι άλλα έδειχνε ότι εκπροσωπεί ο Δούκας.
Γ.Δ.


Ο Κουτσούμπας και οι sugar daddies
Σάλος προκλήθηκε στην Βουλή κατά την διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με την επιχειρηματολογία του γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Προκειμένου να δηλώσει την αντίθεσή του με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια υποστήριξε ότι οι φοιτήτριες που δεν έχουν λεφτά να πληρώσουν θα αναγκαστούν να βρουν sugar daddies, δηλαδή προστάτες, μαστροπούς! Είναι δυνατόν να είναι αυτά τα επιχειρήματα του ΚΚΕ; Τέτοιες σεξιστικές και προσβλητικές αναφορές για τις φοιτήτριες;
Ο κ. Κουτσούμπας προκειμένου να γίνει viral στα site και στο tik tok διολισθαίνει σε έναν πολιτικό λόγο που δεν τιμά τον ίδιο και το κόμμα του.
Μ.Ξ. 


Ομόθυμη αποδοκιμασία από τους ξένους
Δεν επρόκειτο να σχολιάσω το συμβάν στην Οδησσό κατά την επίσκεψη εκεί του πρωθυπουργού και τη συνάντηση με τον πρόεδρο Ζελένσκι και την βόμβα που έριξαν οι Ρώσοι σε λιγότερα από 500 μέτρα.
Απλά με οδήγησε στο να το προσεγγίσω, συμπολίτης συνδρομητής εξαιτίας της ομόθυμης αποδοκιμασίας από Ευρώπη, ΗΠΑ και άλλες χώρες και της αρχικής σιωπής των κομμάτων της χώρας μας. Ναι, ακριβώς αυτό συνέβη και είναι τραγικό. Τα ελληνικά κόμματα σιώπησαν για το γεγονός και όταν τους επισημάνθηκε η σιωπή τους, ψέλλισαν κάποιες καταδικαστικές δηλώσεις για την Ρωσία. Κάποιοι μάλιστα, ρώτησαν γιατί πήγε ο Μητσοτάκης εκεί.
Εάν αυτό δεν χωράει στο μυαλό τους, λυπάμαι, αλλά δεν κάνουν για πολιτικοί.
Όμως η μικρότητα για άλλη μία φορά εμφανίστηκε στη σκηνή. Κι αυτό δείχνει το επίπεδο των κομμάτων και της αντίληψης που διακατέχονται.
Έσκασε μια οβίδα 500μ. από τους δύο πολιτικούς, η Ευρώπη ξεσηκώθηκε και οι δικοί μας εδώ, πνιγμένοι στην μικρότητά τους αγνόησαν μια τυπική έστω δήλωση. Την οποία, πιστεύω, έκαναν με βαριά καρδιά αργότερα, αφού είδαν τις αντιδράσεις των ευρωπαϊκών χωρών.
Τι κρίμα αλήθεια…
Γ.Δ.


Οδύνη και αποτροπιασμός
Και για την ιστορία, σας παραθέτω ένα σύντομο ρεπορτάζ από την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό.
«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τις ενέργειες της Ρωσίας κατά της χώρας σας. Τον έχουμε εκφράσει πολλές φορές, αλλά δεν θα σταματήσει ποτέ να μας προκαλεί οδύνη τέτοιος βαθμός βιαιότητας και βαρβαρότητας, που οδηγεί στον θάνατο αμάχους, μικρά παιδιά, ακόμα και βρέφη». Αυτό δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Οδησσό, στη διάρκεια μιας επίσκεψης που παραλίγο να εξελιχθεί σε τραγωδία, όταν ρωσικός πύραυλος εξερράγη σε κοντινή απόσταση από την αυτοκινητοπομπή Ζελένσκι- Μητσοτάκη.
Η επίσκεψη ήταν αιφνίδια, αλλά αναμενόταν εδώ και μήνες. Ο κ.Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι και απέτισε φόρο τιμής στο σημείο όπου πριν από λίγες μέρες έχασαν τραγικά τη ζωή τους δώδεκα πολίτες (μεταξύ τους και πέντε μικρά παιδιά), ως αποτέλεσμα χτυπήματος ρωσικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Επισκέφθηκε το ιστορικό κτήριο της Φιλικής Εταιρείας, το  λιμάνι της Οδησσού και άλλα σημεία της παραθαλάσσιας πόλης, γνωστής στην Ουκρανία ως το Μαργαριτάρι της Μαύρης Θάλασσας. Ακόμα συμμετείχε σε ενημέρωση στρατιωτικών σχετικά με την κατάσταση στο μέτωπο.
Η επίσκεψη έκλεισε με κοινή συνέντευξη Τύπου Ζελένσκι -Μητσοτάκη έξω από τον βομβαρδισμένο καθεδρικό ναό Μεταμορφώσεως του  Σωτήρος στο κέντρο της Οδησσού, λίγα μέτρα από το ιστορικό κτήριο της Φιλικής Εταιρείας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συνεπή στάση της χώρας μας όσον αφορά τη στήριξη της Ουκρανίας και των ευρωπαϊκών αξιών. Μίλησε για την αξία της Οδησσού και εμπορικά και ειδικά για τους Έλληνες, ενώ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην επίθεση την ημέρα της επίσκεψής του.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…