Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Που οδεύει το ποινικό δίκαιο στην Ελλάδα;

Που οδεύει το ποινικό δίκαιο στην Ελλάδα;

0

Στις δυνατότητες και τα ζητήματα που θα αντιμετωπίσουν οι νέοι νομικοί, ήταν αφιερωμένη εκδήλωση της ΑΝΟΚ


Τις προκλήσεις αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρει το ποινικό δίκαιο για τους νέους νομικούς είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέλη και φίλοι της ΑΝΟΚ την Παρασκευή 15 Μαρτίου στην εκδήλωσή που διοργάνωσε η φοιτητική παράταξη, με τίτλο «Βαρύ Ποινικό & Κρατική Βία».

Ομιλητές της εκδήλωσής ήταν οι ποινικολόγοι Μιχαήλ Δημητρακόπουλος, Θεόδωρος Μαντάς και η Σοφία Κατσούλα, που παρουσίασαν την δική τους εμπειρία και απάντησαν σε ερωτήσεις των επίδοξων συναδέρφων τους.

Απομακρύνεται από το μέσο όρο της καταστολής της ΕΕ η Ελλάδα

Το παρών στην εκδήλωση έδωσε και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας των Δικηγόρων κ. Δημήτρης Βερβεσός, θέλοντας, όπως εξήγησε,  να στηρίξουν την παράταξη της ΑΝΟΚ και την εκδήλωσή της σε μια σημαντική συγκυρία, μετά την ψήφιση των νέων ποινικών δικών, που τρέχουν σημαντικές δίκες όπως η υπόθεση του Κολωνού, των Τεμπών και άλλες.

Θέλησαν όμως με την παρουσία τους να στηρίξουν και τη Νομική Κομοτηνής, η αντοχή και η συνοχή της οποίας θα δοκιμαστεί από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, και θα κριθεί αν θα μείνει τόσο μαζική και δυνατή.

Ο κ. Βερβεσός αναφέρθηκε στην αυστηροποίηση των ποινών με το νέο ποινικό κώδικα, που θεωρεί πως «αντικαθιστά το δόγμα όλοι έξω με το δόγμα όλοι μέσα». Κάτι που πιστεύει πως δε θα φέρει την πάταξη της εγκληματικότητας, και δεν πιστεύει πως η χώρα μας οδεύει προς το μέσο όρο της ΕΕ στο θέμα της καταστολής «ή θέλει να γίνει αντίγραφο του Τέξας ή της μωαμεθανικής Σαρίας», ανέφερε.

Σχολιάζοντας το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, σημείωσε πως τα ευρωπαϊκά όργανα έχουν θέσει τη χώρα σε επιτήρηση, και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να μας προβληματίσει και η ταχύτατη αντίδραση της διοικητικής ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που «δεν έχει αντιδράσει σε καθημερινές υποθέσεις των Ελλήνων πολιτών, αλλά αρέσκεται να κινείται γρήγορα σε υποθέσεις που ενδιαφέρουν την κυβέρνηση και τα μεγάλα funds, αλλά κάνει τέσσερα χρόνια για να εκδώσει δικαστική απόφαση για τους Έλληνες πολίτες».

Τέλος τόνισε πως η Ελληνική δικαιοσύνη πρέπει να σέβεται την βασική αρχή ότι η γυναίκα του Καίσαρος δεν πρέπει μόνο να είναι, αλλά και να φαίνεται τίμια, και θεωρεί πως τελευταία έχει δώσει λαβές ώστε να έχουν αυξηθεί οι γνώμες που αμφισβητούν την εμπιστοσύνη του Έλληνα πολίτη σε αυτή.

«Κανείς δεν είναι εκτός κριτικής, αλλά δεν πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο, να δικάζει ο κόσμος και όχι οι δικαστές, αλλά οι δικαστές όταν δικάζουν πρέπει να αποφασίζουν να δικάζουν με το νόμο και τη συνείδησή τους και όχι με βάση τα κελεύσματα άλλων οντοτήτων ή της κοινής γνώμης» τόνισε.

Ένας απαιτητικός δρόμος

Ο κ. Δημητρακόπουλος θέλησε να κάνει μια συζήτηση με τους μελλοντικούς συναδέρφους του για να μεταφέρει την εμπειρία του από 35 χρόνια πορείας στις αίθουσες των δικαστηρίων, τονίζοντας τι πρέπει να προσέξουν και να αποφύγουν για να έχουν μια αξιοπρεπή πορεία στο χώρο. «Είναι ένα δρόμος δύσκολος, κακοτράχαλος, με πολλούς κίνδυνους και πρέπει να ισορροπείς σε ένα τεντωμένο σχοινί, για να μπορέσεις να περάσεις με επιτυχία τις καθημερινές δοκιμασίες που θα έχει στα ποινικά ακροατήρια» σημείωσε.

Όπως εξήγησε το 90% των δικηγόρων έχει το ποινικό δίκαιο ως επιλογή, γιατί είναι πολύ κοντά στην ανθρώπινη φύση, στις αγωνίες που έχει κάθε πολίτης, και το πιο διαδραστικό γιατί προστατεύει τα σοβαρότερα έννομα αγαθά, και στερεί ένα από τα πολυτιμότερα, την ελευθερία. Αυτή η διττή προστασία του, κάνει ελκυστικό το Ποινικό δίκαιο, και αυτό φιλοδοξούσε να εξηγήσει στους συναδέρφους του.

Ο κ. Δημητρακόπουλος τόνισε πως αν η Ελληνική Δικαιοσύνη δεν ήταν ανεξάρτητη, ο ίδιος δεν θα ήταν εδώ, και δεν θα υπήρχε κανένα ενδιαφέρον να σπουδάσουν νομική, και να ασχολούνται με την επιστήμη τους, γιατί όλα θα ήταν αποτέλεσμα μιας συνδιαλλαγής. Ρεαλιστικά δεν αποκλείει τις παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, αυτοί που όμως υπακούουν σε αυτές είναι πολύ λίγοι, και η εμπειρία του λέει πως ελάχιστοι είναι οι δικαστές που θα παραβιάσουν την δικαστική τους συνείδηση για να υπακούσουν πολιτικές εντολές.

Αισιοδοξία για το αύριο της δικηγορίας

Ο Θεόδωρος Μαντάς, που έχει εκπροσωπήσει τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών ενώπιον τους Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης και έχει παρασταθεί ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Saarbrücken, εξέφρασε τη χαρά του για την πρόσκληση της ΑΝΟΚ για να είναι μαζί με τα νέα παιδιά για να μοιραστούν σκέψεις αγωνίες και εμπειρίες από την εξαιρετικά δύσκολη αλλά ταυτόχρονα ελκυστική διαδρομή της ποινικής δικηγορίας.

Άλλωστε η νομική Κομοτηνής έχει βγάλει σπουδαίους επιστήμονες στο ποινικό δίκαιο, και οι φοιτητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση πιστεύει πως αποτελούν την πιο αισιόδοξη προσδοκία για την αυριανή μέρα στην ποινική δικηγορία. «Μάλλον είμαστε εμείς που πρέπει να ακούσουμε τα παιδιά, και λιγότερο αυτά που πρέπει να ακούσουν εμάς» κατέληξε.

Εξελίσσεται συνέχεια το ποινικό δίκαιο στο θέμα του διαδικτύου

Τέλος, η ποινικολόγος Σοφία Κατσούλα, ως νέα δικηγόρος, μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να εισέλθει στον κλάδο μια νέα δικηγόρος, και πώς αυτή αντιμετωπίζεται, ενώ ανέπτυξε τον δικό της κλάδο εξειδίκευσης, το ηλεκτρονικό έγκλημα και πώς ένας νέος δικηγόρος μπορεί, λόγω της εμπειρίας του με το διαδίκτυο να μπορέσει να ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα.

«Πρέπει όλες οι γυναίκες να γνωρίζουμε πως είμαστε πολύ σημαντικές, δίνοντας χρώμα και τη δύναμή μας στο χώρο για να διανθίσουμε τον κλάδο της ποινικής δικηγορίας» ανέφερε.

Συνήθως βέβαια η νομοθεσία τρέχει πίσω από τα αδικήματα μέσω διαδικτύου, τόνισε, φέρνοντας το παράδειγμα την πρόσφατη τροποποίηση του αδικήματος της εκδικητικής πορνογραφίας από την προηγούμενη πλημμεληματική του μορφή, μετά από υποθέσεις που ήρθαν στη δημοσιότητα, σε κακουργηματικής.

ΠΗΓΗ: Κώστας Μαρκενδούδης/Παρατηρητής της Θράκης

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…