Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Όλες οι αλλαγές στη φορολογία που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ

Όλες οι αλλαγές στη φορολογία που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ

0

Εφορία: Έλεγχοι στα τιμολόγια μέσω MyData


Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίες μπορούν να οριστικοποιηθούν αυτόματα από τη φορολογική διοίκηση, τέλος στην προσκόμιση βιβλίων από τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία, ψηφιακά η επικοινωνία των φορολογούμενων με την ΑΑΔΕ, αλλαγές στους φορολογικούς ελέγχους με συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και ταχύτερη έκδοση της φορολογικής ενημερότητας προβλέπει το σχέδιο νόμου που παρουσίασε προχθές το οικονομικό επιτελείο και το οποίο θα τεθεί έως αύριο σε δημόσια διαβούλευση.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χ. Θεοχάρης είναι ακόμα ένα βήμα για να βελτιώσουμε την επαφή των φορολογούμενων με την εφορία και να κάνουμε τις διαδικασίες αποτελεσματικότερες, γρηγορότερες και πιο φιλικές.

Τι  περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου

1 Εισάγεται καθολικά η ψηφιακή/ηλεκτρονική επικοινωνία της Φορολογικής Διοίκησης με τον Φορολογούμενο ως προς την κοινοποίηση πράξεων, λοιπών εγγράφων και αρχείων, η οποία παρέχει και το πλεονέκτημα της ακριβούς αποτύπωσης των συναλλαγών αυτών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αμφισβητηθούν δικαστικά ο χρόνος, η μορφή και το περιεχόμενο της επικοινωνίας. Ήδη πάντως μεγάλο τμήμα της επικοινωνίας των φορολογούμενων γίνεται ψηφιακά.

  1. Διαλειτουργικότητα . Όταν απαιτείται επικοινωνία με άλλους φορείς για τη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας (λ.χ. με ΟΤΑ που έχουν βεβαιώσει απαιτήσεις εις βάρος φορολογουμένων), αυτή θα γίνεται αποκλειστικά μέσω διαλειτουργικότητας. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στην ταχύτερη έκδοση της φορολογικής ενημερότητας.
  2. Οι επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία απαλλάσσονται της υποχρέωσης προσκόμισης φορολογικών αρχείων, βιβλίων και στοιχείων προς έλεγχο, καθώς εφαρμόζεται πλέον καθολικά η διαβίβαση των στοιχείων αυτών μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας myDATA.
  3. Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις. Με τη διεύρυνση της ψηφιακής λειτουργικότητας, καθίσταται πλέον δυνατή η αυτόματη σύνθεση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και η απευθείας υποβολή της, επιτυγχάνοντας ταχύτερη βεβαίωση και είσπραξη φόρων και μείωση του βάρους συμμόρφωσης των υπόχρεων. Πρακτικά μισθωτοί και συνταξιούχοι, που δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος, δεν θα απαιτείται καν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις, αφού το εισόδημά τους θα είναι γνωστό στην ΑΑΔΕ και ο προσδιορισμός της φορολογικής τους υποχρέωσης θα γίνεται αυτόματα. Από το 2025 η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μη υποβολή δηλώσεων για το σύνολο των φορολογούμενων( εκτός ελάχιστων περιπτώσεων). Ουσιαστικά απομένει η προσθήκη και του Ε2 στα προσυμπληρωμένα έντυπα.
  4. Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται οριοθετούνται οι έννοιες του μερικού, πλήρους και απομακρυσμένου ελέγχου και των αντίστοιχων εντολών και συσχετίζεται το εύρος της εντολής ελέγχου με την έκθεση ελέγχου και ορίζεται η μέγιστη διάρκεια του φορολογικού ελέγχου. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι ελεγκτές θα πρέπει να ολοκληρώνουν τον έλεγχο σε διάστημα ενός έτους και υπό προϋποθέσεις θα δίνεται παράταση έξι μηνών και σε εξαιρετικές περιπτώσεις ακόμα 6 μήνες. Με τη επιβολή μέγιστης διάρκειας επιτυγχάνεται η ταχύτερη επίλυση των φορολογικών υποθέσεων καθώς και η αύξηση των εσόδων από τους ελέγχους. Οσο πιο γρήγορα ολοκληρώνεται ένας έλεγχος τόσο περισσότερες οι πιθανότητες να εισπραχθούν χρήματα από τους ελεγχόμενους στην περίπτωση που τους καταλογισθούν παραβάσεις και πρόστιμα. Όπως ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, είναι κρίσιμο για την εμπέδωσης της εμπιστοσύνης να είναι σαφές το πλαίσιο για τον έλεγχο.
  5. Οι χρόνοι παραγραφής φορολογικών υποθέσεων δεν αλλάζουν, αλλά το διάστημα παραγραφής , μετά την ενεργοποίηση των νέων διατάξεων θα εκκινεί από την ημερομηνία κοινοποίησης της οικείας πράξης στο φορολογούμενο, αντί της – ισχύουσας- ημερομηνίας έκδοσης αυτής. Επί της ουσίας το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ εναρμονίζονται με τις αποφάσεις του ΣτΕ το οποίο με τρεις αποφάσεις έκρινε ότι η προθεσμία παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει φόρους και πρόστιμα δεν διακόπτεται πλέον με την έκδοση των σχετικών καταλογιστικών πράξεων, αλλά διακόπτεται από την κοινοποίηση της καταλογιστικής πράξης.

 

Πηγή capital

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…