Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ξανθιώτικο καρναβάλι 2024: «Πήγαμε καλά αλλά μπορούμε και καλύτερα»!

Ξανθιώτικο καρναβάλι 2024: «Πήγαμε καλά αλλά μπορούμε και καλύτερα»!

0

Αποτίμηση του τριημέρου – 7.000 – 8.000 καρναβαλιστές – Αναμένονται τα στοιχεία για την επισκεψιμότητα


68 περιστατικά μέθης το Σάββατο και 77 την Κυριακή – 30 διακομιδές στο νοσοκομείο – Δούλεψε η εστίαση –Τουρισμός της μίας διανυκτέρευσης


Έπεσε η αυλαία των ΘΛΕ και του Ξανθιώτικου καρναβαλιού 2024 αφήνοντας ως απόηχο μια ζωντανή, πολύχρωμη εικόνα του θεσμού όπου τα θετικά υπερκέρασαν τα αρνητικά. Η επισκεψιμότητα και η συμμετοχή των καρναβαλιστών μπορεί να μην ήταν σε επίπεδα άλλων εποχών αλλά οι Κασσάνδρες που προμήνυαν ένα φιάσκο διαψεύστηκαν. Το καρναβάλι της Ξάνθης άντεξε, παρά την μεγάλη πίεση που δέχτηκε και συνεχίζει να κατέχει την δεύτερη θέση μετά το πατρινό αλλά έγινε περισσότερο από ποτέ φανερό ότι ο θεσμός χρειάζεται αναδιοργάνωση , ανανέωση και αναβάθμιση.

 Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Μιχάλης Τσέπελης: «Πήγαμε καλά αλλά μπορούμε και καλύτερα»

Η φράση του αντιδημάρχου Πολιτισμού Μιχάλη Τσέπελη είναι η πιο εμπεριστατωμένη αποτίμηση: «Πήγαμε καλά, μπορούμε και καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Όλα κύλησαν ομαλά. Δεν υπήρξαν προβλήματα. Σίγουρα όμως μπορούμε και καλύτερα και αυτό θα επιδιώξουμε. Έχουμε το χρόνο να ακούσουμε προτάσεις, να σχεδιάσουμε, να βελτιώσουμε τον θεσμό μας και του χρόνου που θα γιορτάζουμε τα 60 χρόνια του θεσμού να έχουμε το καρναβάλι αυτό που του αξίζει. Θέλω να ευχαριστήσω την Τροχαία, τη Πυροσβεστική και τον Ερυθρό Σταυρό για τη συνδρομή τους και την άριστη συνεργασία. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συλλόγους γιατί χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχε καρναβάλι και ΘΛΕ και να διαβεβαιώσω ότι είμαστε εδώ για να συζητήσουμε, να ακούσουμε τις προτάσεις τους και να σχεδιάσουμε την ανανέωση του θεσμού μας».

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία από τους συλλόγους, οι καρναβαλιστές ανήλθαν σε 7.000 – 8.000 ενώ πουλήθηκαν κάποιες στολές τις τελευταίες μέρες.

Σ’ ότι αφορά τον αριθμό των επισκεπτών ο κ. Τσέπελης επιφυλάχθηκε σημειώνοντας ότι αναμένει τα επίσημα στοιχεία από την Τροχαία, τα διόδια και τα τελωνεία για να έχει ξεκάθαρη εικόνα αλλά ως πρώτη εκτίμηση ανέφερε ότι η επισκεψιμότητα κινήθηκε σε περσινά επίπεδα που ήταν περίπου 250.000 επισκέπτες.



Χωρίς …αστυνομικά προβλήματα – Πάνω από 50.000 επισκέπτες την μέρα της παρέλασης εκτιμά η Τροχαία

Όπως μας ενημέρωσε ο Διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης Κωνσταντίνος Ρίζος δεν υπήρξαν προβλήματα ούτε στην προσέλευση ούτε στην μεταφορά των επισκεπτών και γενικά όλα κύλησαν ομαλά χωρίς αστυνομικά συμβάντα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, την Κυριακή την ημέρα της παρέλασης ήρθαν στην πόλη πάνω από 50.000 επισκέπτες. Ο κ. Ρίζος σημείωσε ότι απέδωσε τα μέγιστα ο σχεδιασμός σε συνεργασία με τον Δήμο για τους χώρους στάθμευσης και τη μετακίνηση με τα λεωφορεία.

68 περιστατικά μέθης το Σάββατο και 77 την Κυριακή

Δεν έλειψαν, όπως κάθε χρόνο, τα περιστατικά μέθης. Όπως μας αναφέρει ο υπεύθυνος των Εθελοντών Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού Στέλιος Γεωργιάδης, στις υγειονομικές μονάδες με δύο γιατρούς που είχαν στην πλατεία αντιμετωπίστηκαν 68 περιστατικά μέθης το Σάββατο και 77 την Κυριακή ενώ απ’ αυτά διακομίστηκαν στο νοσοκομείο 7 περιστατικά το Σάββατο και 12 την Κυριακή. Επίσης εκτός από μέθη, υπήρξαν εγκαύματα από κροτίδες και προβλήματα στα μάτια από καπνογόνα, κρίσεις πανικού και θλάσεις από γυαλιά. Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, όλα τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία χάρη και στην πολύ καλή συνεργασία με το ΕΚΑΒ και τους γιατρούς της υγειονομικής μονάδας.

Επί ποδός το νοσοκομείο – Μέθη και ξυλοδαρμοί

Η διοικήτρια του νοσοκομείου Ξάνθης Έλενα Ροφαέλα ανέφερε πως υπήρξε αυξημένη κίνηση στο νοσοκομείο το Σαββατοκύριακο με πάνω από 30 περιστατικά που διακομίστηκαν για μέθη και 2 – 3 για ξυλοδαρμό: «Είχαμε προετοιμαστεί για την περίσταση και όλα ήταν υπό έλεγχο», ανέφερε η κ. Ροφαέλα.

Να σημειώσουμε ότι η Πυροσβεστική όπως μας ανέφερε ο διοικητής Χρήστος Γκίκης δεν χρειάστηκε να παρέμβει κατά την διάρκεια του τριημέρου.

Δούλεψε η εστίαση – Για «ποιοτικό τουρισμό» κάνει λόγο η πρόεδρος ΟΕΒΕ Ξάνθης

Το οικονομικό αποτύπωμα του τριημέρου του Καρναβαλιού ήταν θετικό όπως το αποτιμά η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης Μαίρη Τσιακίρογλου: «Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι. Δουλέψαμε όλο το τριήμερο περισσότερο από πέρσι που είχε και περισσότερο κόσμο. Είχαμε περισσότερο συνεχή ροή με ποιοτικό τουρισμό. Δεν είχαμε φαινόμενα αισχροκέρδειας. Τα τελευταία χρόνια οι επαγγελματίες μας έχουν αποκτήσει μια εκλογικευμένη αντίληψη και γνωρίζουν ότι δεν συμφέρει στις επιχειρήσεις να αισχροκερδούν γιατί δυσφημίζουν την πόλη και τον θεσμό. Θεωρώ ότι ήταν μια επιτυχημένη διοργάνωση αλλά είναι βέβαιο ότι ο θεσμός χρειάζεται ανανέωση και αναβάθμιση και γι’ αυτό πρέπει όλοι μαζί άμεσα να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Κλειστή η αγορά την Κυριακή

Παρά το γεγονός ότι φέτος τα εμπορικά της αγορά είχαν την δυνατότητα να είναι ανοιχτά την Κυριακή για να επωφεληθούν από την επισκεψιμότητα, όπως μας αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγου Ξάνθης Νίκος Γρηγοριάδης: «Το 80% των καταστημάτων επίλεξε να μην ανοίξει και μόνο κάποια εποχικά και μεμονωμένα καταστήματα ένδυσης άνοιξαν τελικά.». Ο κ. Γρηγοριάδης ανέφερε πως είχε πολλούς εκδρομείς από την Τουρκία και την Βουλγαρία. Σημείωσε δε πως η βραδινή παρέλαση ήταν πολύ μεγάλη σε όγκο και όλο το διήμερο γενικά είχε μεγάλη επισκεψιμότητα.

Τουρισμός της μίας διανυκτέρευσης

Πιο φειδωλός στις εκτιμήσεις του είναι ο αντιπρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Θράκης Απόστολος Αγκόρτζας: «Παρότι έχουμε μόνο 700 κλίνες, δεν ήταν δύσκολο να βρει κάποιος δωμάτιο. Οι περισσότεροι ήθελαν μία διανυκτέρευση, όσα ξενοδοχεία είχαν πληρότητα, είχαν μόνο το Σάββατο. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς που ήρθαν ήταν για μία μέρα. Ούτε λόγος για σύγκριση με παλιότερες εποχές. Οι λόγοι είναι οικονομικοί αλλά πρέπει να δούμε και άλλα πράγματα που αφορούν τον θεσμό, να τον κάνουμε πιο ελκυστικό με στοχευμένο σχεδιασμό στην προβολή από αρμόδιους τεχνοκράτες. Να αντλήσουμε τεχνογνωσία και καλές πρακτικές από άλλες πόλεις».

Καθάρισε την πόλη σε χρόνο dt η Υπηρεσία Καθαριότητας

To καρναβάλι δεν αφήνει μόνο οικονομικό αποτύπωμα αλλά και βουνά από σκουπίδια, σερπαντίνες και κομφετί μέσα στην πόλη. Συνηθισμένη και καλά συντονισμένη όμως η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ξάνθης το αντιμετώπισε άμεσα και αποτελεσματικά καθαρίζοντας την πόλη σε ελάχιστο χρόνο, σε βαθμό μάλιστα που προκάλεσε τον θαυμασμό και τα εύσημα του κόσμου. Όπως ανέφερε στο «Ε» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Αθανάσιος Χατζηαντωνίου: «Τα εύσημα ανήκουν στον προϊστάμενο και στους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Καθαριότητας που ξεπέρασαν τον εαυτό τους ώστε να δούμε μια πόλη καθαρή. Μια δύσκολη δουλειά που έφεραν με επιτυχία εις πέρας πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά. Εμείς είμαστε δίπλα τους».

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η Γυναίκα στο μουσικό σύμπαν του Χατζιδάκι

Μια συναυλία με την διεθνή σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου στις 10 Μαΐου στον Πολυχώρο Τέχνης και…