Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Διαβουλεύσεις για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

Διαβουλεύσεις για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

0

Καυτό πολιτικό τριήμερο στη Βουλή – Επίθεση Μαξίμου και στο συγκρότημα Μαρινάκη


Ορυμαγδό αντιδράσεων έχει προκαλέσει η νέα αποκάλυψη για την «μονταζιέρα» που φέρνει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, η οποία επί έναν ολόκληρο χρόνο επικαλούνταν για το έγκλημα με τους 57 νεκρούς στα Τέμπη τα ψεύδη που είχαν κατασκευαστεί.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας «Βήμα» εξέθεσε ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση για το κόψε-ράψε των συνομιλιών μεταξύ του προφυλακισμένου σταθμάρχη και των μηχανοδηγών, ενώ «καρφιά» υπάρχουν και για τον μεταβατικό διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ, Π. Τερεζάκη, και τον ρόλο του στο «μπάζωμα» της υπόθεσης.

Όπως ανάφερε η «Εφ.Συν.», ο εφέτης ειδικός ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης έχει πια στα χέρια του την πραγματογνωμοσύνη του απόστρατου αξιωματικού της Πυροσβεστικής, Βασίλη Κοκοτσάκη, στην οποία αποδεικνύεται με βίντεο και φωτογραφίες η ύπαρξη επικίνδυνων χημικών, που προκάλεσαν τις εκρήξεις που οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 28 επιβάτες.

Πηγές από την Χαριλάου Τρικούπη αναφέρουν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ενημέρωσε τηλεφωνικά για το περιεχόμενο και το σκεπτικό της πρότασης, που αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, τον επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, την Πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση.

Πρόκειται για τα κόμματα που στις δημόσιες τοποθετήσεις τους έχουν εκφράσει την πρόθεση να συνυπογράψουν την πρόταση, στα οποία το ΠΑΣΟΚ δεν περιέλαβε το Κομμουνιστικό Κόμμα, αφού αυτό διευκρίνισε ότι θα στηρίξει «με το δικό του σκεπτικό».

Ο κ. Ανδρουλάκης για λόγους θεσμικής τάξης ενημέρωσε τηλεφωνικά και τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και ετοιμάζεται για το καυτό πολιτικά τριήμερο, το οποίο όμως δεν φαίνεται πως θα βλάψει την Νέα Δημοκρατία.

Κατά αντιπολίτευσης αλλά και «Βήματος» το Μαξίμου

Αναφερόμενος στο επίμαχο ρεπορτάζ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε προκλητικά ότι «μιλάμε για ένα λάθος, εδώ δεν μιλάμε για ένα δημοσίευμα το οποίο πάει λίγο παραπέρα, ενώ δεν θα έπρεπε, κατά τη γνώμη μας και κατά τα συντριπτικά στοιχεία τα οποία παρουσιάζουμε, να πάει. Μιλάμε για μία επαναφορά ενός θέματος, έναν χρόνο μετά, με απώτερο σκοπό να δημιουργηθεί άλλο ένα ζήτημα αμφισβήτησης της δικαστικής διερεύνησης και να θεωρεί ο κόσμος ότι η κυβέρνηση πάει να κάνει κάτι. Σωστά; Αυτό, λοιπόν, δεν μπορεί να πιστέψει κανένας λογικός άνθρωπος ότι έγινε άθελα, ότι το έκαναν άθελά τους. Δεν μπορεί να πιστέψει κανείς ότι αυτό τους ξέφυγε».

«Όταν έρχεται ένα Μέσο και εμφανίζει με ξεκάθαρη, έμμεση αλλά ξεκάθαρη και με έναν παραπλανητικό τίτλο ένα θέμα για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, που χάθηκαν 57 άνθρωποι και θέλει να χτίσει ένα αφήγημα αμφισβήτησης του ανθρώπινου λάθους το οποίο είναι ξεκάθαρο και δεδομένο, πέραν των άλλων πτυχών που ερευνά η Δικαιοσύνη» πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Σε μία ακόμα προσπάθεια να αρνηθεί τα περί αλλοίωσης των συνομιλίων ισχυρίστηκε ότι «κατηγορούν κάποιοι την κυβέρνηση, προφανώς, φαντάζομαι, δεν ξέρω, αλλά αυτό καταλαβαίνω εμμέσως με λάσπη που πετάνε, ότι προσπαθεί να χτίσει μια μονταζιέρα επηρεασμού της κοινής γνώμης, ενώ υπάρχει ομολογία, υπάρχουν πολλές άλλες συνομιλίες, έχει στείλει η Αστυνομία στη Δικαιοσύνη το σύνολο ακέραιων των συνομιλιών και η δημόσια τηλεόραση την επόμενη μέρα ξεκαθαρίζει στο κοινό την πραγματικότητα και για αυτή τη συνομιλία. Προσέξτε: Γίνεται, λοιπόν, όλο αυτό, βγαίνει αυτό το δημοσίευμα -για να καταλάβουμε τι σημαίνει αρχή, μέση και τέλος της ιστορίας- και έρχεται λίγες ώρες μετά ο κ. Ανδρουλάκης, ως πρόθυμος θα πω εγώ κι ο νοών νοείτω και καταθέτει πρόταση δυσπιστίας».

Παράλληλα, εξαπέλυσε πυρά κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «έχει καταγγείλει την Κυβέρνηση για χίλια μύρια όσα, για όλα τα πιθανά και απίθανα ζητήματα, για αντισυνταγματικά νομοσχέδια, για εκτροπές, για ό,τι μπορείτε να φανταστείτε».

Επίσης, ο κ. Μαρινάκη κατηγόρησε συνολικά την αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι σκοπίμως μπερδεύει τις αρμοδιότητες των εξουσιών ενώ επανέλαβε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «είναι συνειδητός υπονομευτής του Πολιτεύματος. Φεύγει πλέον από την πίστα ενδεχομένως και της γελοιοποίησης και όλου αυτού, που καθόλου αστείο δεν ήταν γιατί αφορούσε τον πρόεδρο του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης».

Σε ό,τι αφορά την συγκάλυψη των ευθυνών, που αναγνωρίζει η κοινή γνώμη και εκτός από το ψήφισμα στα Τέμπη αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης απάντησε το εξής:

«Ο κ. Καραμανλής, κατ’ αρχάς, παραιτήθηκε από Υπουργός. Αυτό είναι το σκέλος της πολιτικής ευθύνης. Πάμε λίγο στα της Δικαιοσύνης. Ποιο είναι το αίτημα το οποίο υπεβλήθη από οποιονδήποτε και δεν αναφέρομαι μόνο στη Δικαιοσύνη, αλλά συγκεκριμένο αίτημα. Ξέρετε, όταν μιλάμε για ποινική διαδικασία, όταν μιλάμε για ενδεχόμενη τέλεση ποινικών αδικημάτων, εγκλημάτων, δηλαδή, για να συνεννοούμαστε, χρειάζεται διατύπωση γραπτώς αυτών των ενδεχόμενων κατηγοριών με συγκεκριμένη λογική. Δηλαδή, ποια είναι η διάταξη;

Πώς και για ποιον λόγο κάποιος υπέπεσε σε συγκεκριμένο παράπτωμα, αδίκημα, έγκλημα; Για να συνεννοούμαστε, έτσι; Και να έρθει, λοιπόν, τότε η κακιά δήθεν Κυβέρνηση που συγκαλύπτει τον οποιονδήποτε με κάποιον τρόπο σε μία διαδικασία, οπουδήποτε και να αρνηθεί οτιδήποτε. Βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο».

Στη Βουλή την νέα επιχείρηση αποποίησης ευθυνών αναμένεται να αναλάβει ο Μάκης Βορίδης, ο άτυπος «αντ’ αυτού» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Σε ιδιώτες η διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία;

Ομαδικά πυρά εξαπέλυσε σύσσωμη η αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ Επιμέλεια: Παύλος Μ…