Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024

0

Υπομονή, είμαστε φιλόξενοι
Η παρέλαση των υποψηφίων ευρωβουλευτών ξεκίνησε ήδη.
Είναι κακό αυτό; Όχι βέβαια. Αντιθέτως. Θα έχουμε την τιμή να γνωρίσουμε κάποιους διότι όλοι μάλλον δεν θα έρθουν στα μέρη μας. Εξάλλου τα ταξίδια στην επαρχία κοστίζουν. Ενώ στην Αττική το κόστος είναι ελάχιστο.
Όπως διαπιστώσαμε ήδη, τις επαφές ξεκίνησαν οι σίγουροι, που εξασφάλισαν την υποψηφιότητά τους από τον αρχηγό. Κι αυτοί συνήθως είναι οι εν ενεργεία.
Τέλος πάντων, εμείς ως ευγενικοί και φιλόξενοι άνθρωποι θα τους φιλοξενήσουμε όλους χωρίς διακρίσεις. Ως προς αυτό να είναι σίγουροι οι υποψήφιοι.
Γ.Δ.


Ποια τα έργα για την Ξάνθη;
Το ερώτημα απευθύνεται και προς τους τρεις βουλευτές του νομού μας.
Ερώτηση λοιπόν καθαρή και ειλικρινή για να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει και ποιο είναι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για το νομό μας.
Ρωτάμε να πληροφορηθούμε και με τη σειρά μας να πληροφορήσουμε την κοινή γνώμη πόλης και υπαίθρου, ποια είναι ονομαστικά τα έργα που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης για το νομό Ξάνθης.
Απλή, καθαρή ερώτηση που περιμένουμε την απάντηση από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τη μεσολάβηση κάποιου από τους 3 βουλευτές μας· διότι μόνον με την μεσολάβηση κάποιου βουλευτή μπορεί να υπάρξει η απάντηση.
Ως εκ τούτου, περιμένουμε να μάθουμε ποια είναι, εάν υπάρχουν βέβαια, τα έργα που χρηματοδοτεί η κυβέρνηση και σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης.
Γ.Δ.


Ζωήρεψαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Ήταν ως ένα βαθμό αναμενόμενο· ότι το αρχικά καλό κλίμα μεταξύ των παρατάξεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο πως θα άλλαζε.
Έτσι, μετά τις πρώτες συνεδριάσεις που επικράτησε κλίμα ευγένειας, προσαρμογής, και λόγω απλών θεμάτων, ήρθε η κανονικότητα.
Καμία έκπληξη, κανένα ξάφνιασμα. Πράξεις ελληνικές και παγιωμένες που δε λένε ν’ αλλάξουν. Παραμένουν τα ίδια αρνητικά πρότυπα, οι φωνές, οι αντιδράσεις χωρίς επιχειρήματα και οι πολύωρες συνεδριάσεις που κουράζουν και απαξιώνουν το όργανο· όπου χάνεται η ουσία και η παραγωγή πραγματικού έργου.
-Εδώ είναι Βαλκάνια λοιπόν.
Γ.Δ.


Έτσι κάνουν οι σωστοί αυτοδιοικητικοί
Πως αντιδρά ένας δήμαρχος όταν η αρχαιολογική υπηρεσία καθυστερεί αδικαιολόγητα να αποφασίσει για τη συνέχιση ενός δημοτικού έργου;
Δηλώνει πως δίνει μια τελευταία ημερομηνία στην αρχαιολογία, κι αν δεν προσέλθει, τότε το έργο θα συνεχιστεί, αναλαμβάνοντας τις όποιες ευθύνες, διότι η καθυστέρησή του ζημιώνει τους περιοίκους κατοίκους-επιχειρηματίες.
Αιτία της καθυστέρησης είναι πως κατά τη διάρκεια των εργασιών του δήμου, βρέθηκε στον Άγιο Νικόλαο Καβάλας «οθωμανική αποχέτευση».
Έτσι έπρεπε, κι έτσι έπραξε ο δήμαρχος, δηλώνοντας πως η αρχαιολογία δεν είναι εκτός κοινωνίας, πόσο μάλλον εκεί που εργάζονται δεκάδες άνθρωποι.
Σημείωση: Η αναφορά στο περιστατικό έγινε διότι παρόμοια συμπεριφορά έχουμε σ’ ολόκληρη τη χώρα με την αρχαιολογία, το δασαρχείο, την υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων που καθυστερούν αδικαιολόγητα μέχρι να εκδώσουν μια απόφασή τους ή να εγκρίνουν ένα αυταπόδεικτο θέμα.
Γ.Δ.


Πούτιν: Η ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι «αδύνατη»
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραχώρησε συνέντευξη σε αμερικανό δημοσιογράφο στέλνοντας μηνύματα αδιαλλαξίας στους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας με την φράση του ότι «η ήττα της Ρωσίας στον πόλεμο με την Ουκρανία είναι αδύνατη» και προάγει τώρα τον διάλογο ως μόνη λύση στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε. Ο ένοικος του Κρεμλίνου πέρα από τα μηνύματα που έστειλε στη Δύση, απέκλεισε το ενδεχόμενο να διατάξει τον στρατό του να προχωρήσει σε εισβολή στην Πολωνία ή στη Λετονία .
«Υπήρξαν αλαλαγμοί, κραυγές για να καταφερθεί στρατηγική ήττα στη Ρωσία στο πεδίο της μάχης», είπε ο ρώσος πρόεδρος, «όμως τώρα μοιάζει να συνειδητοποιείται πως αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αν όχι αδύνατο. Κατά τη γνώμη μου, είναι αδύνατο εξ ορισμού. Δεν θα γίνει ποτέ. Μου φαίνεται πως τώρα, αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία στη Δύση το συνειδητοποιούν επίσης. Αν το κατανοούν πράγματι, πρέπει να αναλογιστούν ποια θα είναι η συνέχεια. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο επ’ αυτού», συμπλήρωσε.
Ζητά λοιπόν τώρα διάλογο για να λυθεί το αδιέξοδο, κάτι που φυσικά συνεπάγεται και υποχωρήσεις για την Ουκρανία που έχει το 1/5 του εδάφους της υπό Ρωσική κατοχή. Ένας τέτοιος ανέφικτος διάλογος θυμίζει τη ρήση του πατέρα της νίκης κατά του ναζισμού, Ουίνστον Τσόρτσιλ, που όταν του ζητούσαν να κάνει διάλογο με τον Χίτλερ είπε: «Δεν γίνεται να κάνεις διάλογο με την τίγρη, όταν το κεφάλι σου είναι μέσα στο στόμα της…»
Κι όμως για έναν τέτοιο διάλογο πιέζουν και οι Δυτικοί την Ουκρανία, έχοντας κουραστεί από την συνεχή στήριξη της χώρας- υλική και πολιτική- εδώ και δύο χρόνια. Άμοιρη Ουκρανία…
Δ.Λ.


Τύμβος Καστά
Το είπε, ξεκίνησε, θα ολοκληρωθεί το 2028 και θα είναι προσιτό στον επισκέπτη το μνημείο στον Τύμβο Καστά.
«Το είχα πει και την προηγούμενη φορά που ήμουν εδώ ότι η ολοκλήρωση αυτού του έργου προκειμένου να είναι προσιτό στον κόσμο, στις καλύτερες συνθήκες, θα είναι έτοιμο το 2027 με 2028», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού κ.Λίνα Μενδώνη κατά την επίσκεψή της στο παγκοσμίου ενδιαφέροντος Μακεδονικό Μνημείο Τύμβου Καστά στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης.
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024, επισκέφτηκε και πραγματοποίησε αυτοψία στις εργασίες που γίνονται στον Τύμβο Καστά, συνοδευόμενη από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου και πολυμελές κλιμάκιο.
Χωρίς πολλά λόγια, με έργα δίδονται οι απαντήσεις κι αυτό τελικά μετρά.
Γ.Δ.


Πίτες σε ΠΑΣΟΚ, ΟΝΝΕΔ και ΑΠΟΦΚΑ
Το σχολιάσαμε το Σάββατο για τις διάφορες πίτες που κόβονται τις ημέρες αυτές από Συλλόγους, Σωματεία και κομματικές οργανώσεις.
Έτσι, για την ιστορία, αναφέρω ότι το Σάββατο κόπηκαν τρεις πίτες σε διαφορετικά σημεία φυσικά.
Η πρώτη από τη Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ στο Κυβερνείο και την ίδια ώρα σε καφέ στην Γεωργίου Σταύρου της ΟΝΝΕΔ Ξάνθης (υπάρχουν ξεχωριστά ρεπορτάζ και για τις δύο κοπές στις εσωτερικές σελίδες).
Την ίδια βραδιά όμως είχαμε και την κοπή της πίτας του ΑΠΟΦΚΑ στη Λέσχη Αξιωματικών· όπου υπήρξαν και βραβεύσεις αθλητών του Συλλόγου.
Γ.Δ.


Αυτοί είμαστε
Το ότι είμαστε ένας παράξενος, ιδιότροπος, δύστροπος, με ακραίες λειτουργίες και αντιδράσεις λαός, αυτά όλα είναι γνωστά.
Βρισκόμαστε στα άκρα πολλές φορές, αγαπάμε να μισούμε, να μη δεχόμαστε άλλον ανώτερό μας, πιο άξιο και ικανό. Όχι, θα τον υπονομεύσουμε, θα τον συκοφαντήσουμε για να τον μειώσουμε, θα του «κόψουμε» τα πόδια για να τον κοντύνουμε να μην είναι ψηλότερός μας.
Αποτελούμε μέλη ενός λαού που έφτασε να αποπειραθεί να δολοφονήσει τη σημαντικότερη πολιτική προσωπικότητα των νεότερων χρόνων της ιστορίας του, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, αφού ήδη είχε δολοφονήσει τον περασμένο αιώνα τον Ιωάννη Καποδίστρια.
Ας μην ξεχνάμε συχνά αυτές τις μαύρες σελίδες της ιστορίας μας. Δυστυχώς τις επαναλάβαμε με τον Νίκο Μπελογιάννη και τον Ίωνα Δραγούμη. Είμαστε εξάλλου ο ίδιος λαός που πότισε με κώνειο τον Σωκράτη, εξόρισε τον δίκαιο Αριστείδη, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Γιάννη Ρίτσο και τον Νίκο Καζαντζάκη.
-Ατελείωτα τα υπέρ και τα κατά. Του ύψους και του βάθους. Των ηρώων και των εφιαλτών.
Γ.Δ.


Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήπιε κρασί Βουρβουκέλη


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, επισκέφθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, την 5η Οινική Έκθεση «Μικροί Οινοποιοί 2024». Στην έκθεση λαμβάνει μέρος και το Κτήμα Βουρβουκέλη και ο κ. Ανδρουλάκης έκανε μια στάση, συνομίλησε με τον οινοποιό Οδυσσέα Βουρβουκέλη για να γευτεί το κρασί του. Μάλιστα έκανε και μια δήλωση για τους οίνους της Ξάνθης. Είπε ότι είναι εξαιρετικοί και ότι του θυμίζουν τα φοιτητικά του χρόνια. Ο κ. Βουρβουκέλης γνωρίζει τον κ. Ανδρουλάκη καθότι είναι στον ίδιο πολιτικό χώρο. Μήπως λέμε μήπως τώρα που έρχονται ευρωεκλογές έχουμε κάποια έκπληξη;
Μ.Ξ.


Το άλλαξαν το …μουχαμπέτι οι φίλοι μας της Δυτικής όχθης του Νέστου!
Είδαν και απόειδαν ότι δεν μπορούν να σταματήσουν το αρδευτικό έργο της Ξάνθης, ότι είναι δρομολογημένο να γίνει, και δεν χωρούν τα πολιτικά μέσα των δικών τους να το ακυρώσουν και τώρα άλλαξαν στάση. Να γίνει λένε της Ξάνθης και παράλληλα να γίνει και αντίστοιχο έργο στην δική τους πλευρά. Προσπάθησαν μάλιστα να το πουν και στον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη στην συνάρτηση της Κομοτηνής. Αλλά ο Αυγενάκης τους την έκοψε την φόρα ορθά κοφτά: «Αυτό είναι έργο της Ξάνθης, τα λεφτά βγήκαν για την Ξάνθη και θα γίνει»! Εμείς όμως οι Ξανθιώτες επειδή είμαστε μεγαλόψυχοι λέμε, καμία αντίρρηση. Να γίνει και από την πλευρά τους ένα παρόμοιο έργο υπόγειας άρδευσης. Έτσι θα σταματήσουν και την απώλεια νερού που έχουν με τα ανοιχτά τους κανάλια και τον αναχρονιστικό  τρόπο άρδευσης. Έτσι αντί να ξοδεύουν φαιά ουσία για το πως θα εμποδίσουν το έργο το δικό μας καλό θα είναι να πουν στους πολιτικούς τους να μεριμνήσουν όπως και οι δικοί μας, να κάνουν μελέτη και να το εντάξουν σε πρόγραμμα και ας ευχηθούμε να μην περάσει τις περιπέτειες που πέρασε το δικό μας από την προσφυγή των οικολόγων! Εμείς οι Ξανθιώτες είμαστε μεγαλόψυχοι, ας το ξέρουν αυτό οι φίλοι μας της δυτικής όχθης!
Μ.Ξ. 


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…