Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

0

Άρνηση κι όπου βγει
Παρακολουθώ πολλά χρόνια την πολιτική σκηνή της χώρας. Στο διάστημα αυτό, ελάχιστες φορές έχω ακούσει την όποια αντιπολίτευση να συμφωνήσει δημόσια για ένα θέμα.
Ή εάν έγινε ήταν σπάνιο γι’ αυτό ίσως και να μην το θυμάμαι.
Με εντυπωσιάζει αυτή η ιστορία. Είναι δυνατόν τέσσερα χρόνια μια κυβέρνηση, οποιαδήποτε, να μην έχει κάνει κάτι σωστό, κάτι καλό για την κοινωνία;
Ακούω μονίμως από την αντιπολίτευση μόνον αρνητικά για την κυβέρνηση και τα ίδια από την κυβέρνηση όταν γίνεται αντιπολίτευση!
-Αλήθεια, νομίζουν ότι μας κοροϊδεύουν; Είναι γελασμένοι.
Γ.Δ.


Η άρνηση δεν ωφελεί
Η αποχή του κόσμου λοιπόν με τα τερτίπια αυτά, αυξάνεται στις εκλογές. Και απορούν οι ηγέτες των κομμάτων και ξεχνούν ότι μια από τις σοβαρές αιτίες αποχής είναι ακριβώς αυτή, η άσχημη και ισοπεδωτική συμπεριφορά που τους απαξιώνει όλους τελικά.
Υπονομεύουν δηλαδή την ίδια τη δημοκρατική λειτουργία ενεργώντας μικροπολιτικά.
Η σωστή και σοβαρή αντιπολίτευση οφείλει προφανώς να ασκεί έλεγχο, κριτική, ενίοτε σκληρή για τα πεπραγμένα και τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Οφείλει όμως με αίσθημα ευθύνης ν’ αναγνωρίζει τις θετικές αποφάσεις της κυβέρνησης και να τις στηρίζει και δημοσίως να τις αναγνωρίζει. Έτσι θεμελιώνεται ένας σοβαρός και υπεύθυνος πολιτικός λόγος και φυσικά η λειτουργία του σωστού κοινοβουλευτισμού.
Και για να μην ξεχνιόμαστε τα ίδια προφανώς ισχύουν και για την αντιπολίτευση στους δήμους.
Γ.Δ.


Κοινό μέτωπο Ι
Δεν είναι εύκολο, είναι όμως απαραίτητο να γίνει. Κι αυτό που πρέπει να γίνει είναι το σημαντικότερο όλων και υπεράνω των όποιων δυσκολιών.
Η πρότασή μας λοιπόν περιλαμβάνει την άμεση απόφαση να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο ανάπτυξης της Περιφέρειάς μας.
Με την πρωτοκαθεδρία του περιφερειάρχη Χρ.Τοψίδη και την παρουσία ΟΛΩΝ των βουλευτών, δημάρχων, επιμελητηρίων να διεκδικηθεί η ισόρροπη ανάπτυξη της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Και με την ευκαιρία ας ξεχωρίσουμε κάποια πράγματα κι ας αποδεχτούμε όλοι ότι οι πέντε νομοί είμαστε μια περιφέρεια κι έτσι θα πρέπει να σκεφτόμαστε αλλά και να λειτουργούμε.
Είμαστε μαζί, θα είμαστε και στο μέλλον και εκείνο που χρειάζεται είναι σιγά-σιγά ν’ αποκτήσουμε περιφερειακή συνείδηση. Όσο νωρίτερα το αντιληφθούμε όλοι τόσο πιο γρήγορα θα πάμε μπροστά όλοι μαζί.
Γ.Δ.


Κοινό μέτωπο ΙΙ
Αναγνωρίζω ότι αυτή η απόκτηση περιφερειακής συνείδησης χρειάζεται χρόνο, χρειάζεται και βοήθεια από την κυβέρνηση για να εμπεδωθεί σε όλη τη χώρα, σε όλες τις περιφέρειες.
Ένα βήμα μάλιστα που μπορεί να γίνει είναι αυτό της ψηφοφορίας εκλογής βουλευτών ανά νομό, αυτή να γίνεται ανά περιφέρεια.
Ως προς τους δήμους, αυτοί θα συνεχίσουν να υπάρχουν ίσως μεγαλύτεροι πληθυσμιακά, έχοντας όμως, όπως και η περιφέρεια, δικούς τους οικονομικούς πόρους προς διαχείριση.
Επανέρχομαι όμως στο θέμα της πρότασης. Ν’ αναλάβει ο περιφερειάρχης την πρωτοβουλία πρόσκλησης και σύγκλησης όλων των αιρετών (βουλευτών, δημάρχων, προέδρων ΕΒΕ, ΤΕΕ, Οικονομικού Επιμελητηρίου) και συζητήσουν για ένα και μοναδικό θέμα, την Ανάπτυξη της Περιφέρειας και την άνοδό της εκεί που πρέπει κι εκεί που της αξίζει να βρίσκεται.
Η περιφέρειά μας διαθέτει προς αξιοποίηση πόρους και ευκαιρίες. Τους ανθρώπους και τα εργαλεία χρειάζεται.
Ελπίζω και εύχομαι η πρόταση αυτή να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί. Όσοι ανταποκριθούν και μακάρι να είναι όλοι, να γνωρίζουν πως θα γράψουν ιστορία.
-Τολμήστε κύριοι!
Γ.Δ.


Στέφανος Καλοχαιρέτας κι ετελείωσε
Είδε ο Στέφανος Κασσελάκης ότι το ΚΚΕ πρωτοστατεί στις αγροτικές κινητοποιήσεις, είδε και τον πρωθυπουργό που πήγε να μιλήσει για τους αγρότες κι αποφάσισε να τοποθετηθεί κι αυτός  με βίντεο απ’ το Tik Tok φυσικά, όπως συνηθίζει.
Λοιπόν μέσα σε 2.36’’ μοιράζει εκατοντάδες εκατομμύρια, ενδεχομένως να φτάνει και το δισεκατομμύριο, έτσι για πλάκα.  Καταργεί τον ειδικό φόρο στα καύσιμα. Μειώνει τον ΦΠΑ στους αγρότες, στο ένα τέταρτο, βάζει πλαφόν στο ρεύμα, τους επιδοτεί λιπάσματα και ζωοτροφές, βάζει πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών που εισάγουν και εμπορεύονται αγροτικά εφόδια.
Και να ‘ταν μόνο αυτά; Αποζημιώνει στο 100% ζωικό κεφάλαιο και καλλιέργειες. Αποζημιώνει πλήρως εξοπλισμούς, έγγειο κεφάλαιο και εγκαταστάσεις που επηρεάζονται από φυσικές καταστροφές. Φτιάχνει μέσα σε μια νύχτα όλα τα αντιπλυμμυρικά και αρδευτικά έργα στη Θεσσαλία. (Γιατί μόνο στη Θεσσαλία κι όχι σ’ όλη την αγροτική Ελλάδα; Δεν κατάλαβα.) Ρυθμίζει όλες τις οφειλές και τα δάνεια των αγροτών. Αλλά πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα, ο Στέφανος Κασσελάκης επανασχεδιάζει την Κοινή Αγροτική Πολιτική, την περίφημη ΚΑΠ. Ναι, ναι, την επανασχεδιάζει μόνος του.
Κοντολογίς, παίρνει αγροτική πολιτική των κρατών-μελών της Ε.Ε. που έχει προέλθει από χιλιάδες ώρες διαπραγματεύσεων και συμβιβασμών ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, την πετάει στο καλάθι των αχρήστων και φτιάχνει μια δική του, την οποία επιβάλλει με το στανιό σ’ όλη την Ευρώπη. Με βάση την καινούρια Κασσελάκειο ΚΑΠ λοιπόν, δίνει ως αρχή στους Έλληνες αγρότες 240 εκ.ευρώ για τα πρώτα τους μικροέξοδα και βλέπουμε στη συνέχεια πόσα ακόμα θα τσεπώσουν.
Με τόσες παροχές σίγουρα ο Στέφανος θα σαρώσει στις ευρωεκλογές ως «Βουλευτής Καλοχαιρέτας. Ετελείωσε.»
Δ.Κ.


Τι συμβαίνει;
Απ’ την ΔΙΑΥΓΕΙΑ μαθαίνουμε τις εκδηλώσεις που προγραμματίζει ο δήμος Ξάνθης για τις Αποκριές. Κι αυτό γιατί η νέα δημοτική αρχή, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι είναι πολύ φειδωλοί σε δηλώσεις και σε πληροφόρηση. Το νέο μότο είναι ότι θα ανακοινωθούν όλα στην ώρα τους με δελτίο Τύπου. Με λίγα λόγια μας αρνούνται την πληροφόρηση και την ανάδειξη θεμάτων που τρέχουν στον δήμο και πρέπει εμείς οι δημοσιογράφοι να λειτουργούμε ως …ντετέκτιβ για να βγάλουμε κάποια είδηση! Απ’ την πλευρά μας λειτουργούμε θεσμικά και στο πλαίσιο της δεοντολογίας και έχουμε απέναντί μας ένα…τοίχο!
Μ.Ξ.


Το νέο περιβάλλον
Όχι, δεν θ’ αναφερθώ στο φυσικό περιβάλλον το οποίο δοκιμάζεται σκληρά εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.
Λίγα λόγια θα πω για το άλλο περιβάλλον, το μιντιακό.
Τα Μέσα Ενημέρωσης παγκοσμίως απέκτησαν συνοδοιπόρο. Εκτός από το χαρτί, εμφανίστηκε η ηλεκτρονική εποχή που δημιούργησε τα λεγόμενα ηλεκτρονικά Μέσα, τα νέα μίντια που σε κάποιες ηλικίες, κυρίως των νέων, έχουν μεγάλη απήχηση.
Αυτό το νέο περιβάλλον όμως δεν είναι και τόσο αθώο.
Γι’ αυτό απαιτείται προσοχή και σοβαρή αντιμετώπιση διότι κάποιοι δρόμοι του είναι σκοτεινοί και επικίνδυνοι.
Γ.Δ.


Ποδοσφαιρικό
Πρόσφατα (προχθές), έκλεισε η χειμερινή περίοδος μεταγραφών στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Στην περίοδο 2023-24 που διανύουμε, όλες οι ομάδες έκαναν μεταγραφές ποδοσφαιριστών. Εκείνος όμως που ξεχώρισε ήταν ο Ολυμπιακός, όπως είχε ξεχωρίσει και το καλοκαίρι.
Συνολικά, στην ποδοσφαιρόφιλη πιάτσα οι γνωρίζοντες λένε ότι ο Ολυμπιακός έκανε μεταγραφές δύο καραβιές ποδοσφαιριστών. Σε λίγες δε μέρες, την μία καραβιά θα την διώξει για ν΄απαλλαγεί από αυτούς γιατί έχουν και οικονομικό κόστος.
Ο Μαρινάκης αγόραζε, νοίκιαζε μήπως του προκύψει κάτι καλό, αλλά μάταια. Οι περισσότεροι ήταν «παλτά».
Κατηγορώ τον Μαρινάκη; Όχι βέβαια. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού αγόραζε για να φτιάξει ομάδα αλλά το πρόβλημα ήταν αλλού. Τώρα το έμαθε.
Γ.Δ.


Και άλλη επίσκεψη στον Τοψίδη
Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη πραγματοποίησε χθες ο πρώην δήμαρχος Μύκης Μουτζαχήτ Ντουκιαντζή.
Οι δύο άντρες γνωρίζονται χρόνια και κατά τη συνάντηση ο Ντουκιαντζή ευχήθηκε «καλή δύναμη στον νέο Περιφερειάρχη».
Γ.Δ.


Συνάντηση Τοψίδη -Μπρίκα
Συνάντηση Εργασίας είχαν την Τετάρτη η αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ.Μπρίκα με τον Περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν την Π.Ε. Ξάνθης και εξετάστηκε το πλαίσιο για την δρομολόγηση λύσεων.
«Η συνεργασία αποτελεί βασικό μέλημα της διοίκησης ώστε να λύνονται ζητήματα, να αναζητούνται λύσεις και να συζητιούνται προτάσεις που στοχεύουν πάντα στην αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΑΜΘ.
Γ.Δ.


Μέτρα για τους αγρότες
Μέτρα στήριξης για τους αγρότες ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ανάμεσα σ’ αυτά είναι η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο και το 2024 όπως ίσχυε για τα προηγούμενα χρόνια αλλά και πρόσθετη έκπτωση 10% από τη ΔΕΗ στο ρεύμα από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο. Είναι δύο από τα βασικά αιτήματα των αγροτών αν και για τον ΕΦΚ ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως έχουν οι ευρωπαίοι αγρότες.  Επίσης εξήγγειλε νέα φωτοβολταϊκά για αγρότες  ώστε να μειώσουν το ενεργειακό κόστος και ρύθμιση χρεών. Ειδικό πακέτο μέτρων εξήγγειλε για τους Θεσσαλούς αγρότες που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel. Ικανοποιούνται βασικά αιτήματα και θα δούμε πως θα τα αποδεχτεί ο αγροτικός κόσμος. Να θυμίσουμε ότι αυτά είναι τα ελληνικά προβλήματα γιατί έχουν και προβλήματα με την νέα ΚΑΠ όπως όλοι οι ευρωπαίοι αγρότες και γι’ αυτό βγήκαν στους δρόμους. Είναι η περικοπή των επιδοτήσεων για το πρασίνισμα και τα οικολογικά σχήματα και διάφορα άλλα για τα οποία πρέπει να επιληφθεί η Ε.Ε. με αναθεώρηση της ΚΑΠ. Ήδη έχουν εξαγγελθεί βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να τα ενσωματώσει αυτά που θα αποφασίσει η ευρωπαϊκή επιτροπή για την νέα ΚΑΠ.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…