Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

0

Ανοιχτός διάλογος με ανοιχτούς δρόμους
Κλιμακώνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις με μπλόκα σε διάφορες οδούς ενώ εξετάζουν και …απόβαση με τρακτέρ στην Αθήνα. Ο πρωθυπουργός διαμηνύει ότι είναι ανοιχτός ο διάλογος αλλά με ανοιχτούς τους δρόμους. Και έτσι πρέπει. Μην γυρίζουμε στις περασμένες εποχές που έκλειναν του δρόμους και ταλαιπωρούσαν τους πολίτες στρέφοντας την κοινωνία απέναντί τους. Δεν είναι λογική αυτή, δηλαδή για να διεκδικήσουμε τα αιτήματά μας να δημιουργούμε προβλήματα στους πολλούς. Έτσι χάνεις το δίκιο σου…
Ωστόσο να πούμε ότι έχουν δίκιο σε πολλά οι αγρότες και πρέπει να στηριχτεί ο κλάδος γιατί χωρίς πρωτογενή τομέα δεν μπορεί να λειτουργήσει το κράτος. Ιδιαίτερα αυτό με το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο και την μείωση της κιλοβατώρασ κατά 7 λεπτά από 17 που είναι τώρα είναι σημαντικά αιτήματα που πρέπει να γίνουν αποδεκτά.
Μ.Ξ. 


Πάνε φυλακή πλέον
Τους απατεώνες με τις τηλεφωνικές απάτες πιστεύω ότι όλοι τους γνωρίζετε πλέον. Έτσι δε νομίζω ότι θα σας ξεγελάσουν τηλεφωνώντας ότι ο γιος ή εγγονός εμπλέκεται σε σοβαρό τροχαίο ατύχημα και για να τον σώσουν χρειάζονται χρήματα, λίρες, ακόμη και κοσμήματα.
Λοιπόν, τα «λουλούδια» αυτά όταν συλλαμβάνονται και τσακώνονται από την αστυνομία συχνά, οδηγούνται στη Δικαιοσύνη και από κει στην  «ψειρού», δηλαδή στη φυλακή.
Το μουχαμπέτι άλλαξε, καιρός ήταν, και πλέον απευθείας για της φυλακής τα σίδερα. Έτσι, για να το σκεφτούν σοβαρά το να συνεχίσουν το κόλπο τους.
Γ.Δ.


Είμαι περίεργος
Η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη πως το μεγάλο πρόστιμο που θα φτάνει έως 60.000 ευρώ, θα συνετίσει όλους αυτούς που νοικιάζουν παραλίες.
Προσωπικά είμαι περίεργος να δω εάν και πώς θα εφαρμοστεί το μέτρο, αυτό το να αφήνουν ελεύθερο το 50% της έκτασης της παραλίας για το κοινό.
Για την επίβλεψη της νομιμότητας στον αιγιαλό επιστρατεύονται drones και μπαίνουν στο παιχνίδι ελέγχου οι πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν να καταγγείλουν παρανομίες από το κινητό τους μέσω ειδικής εφαρμογής.
Όσοι παρεμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με αυστηρά πρόστιμα.
Υποχρεωτικά ελεύθερο για το κοινό θα παραμένει το 50% της παραλίας που εκμεταλλεύονται ξενοδοχεία, εστιατόρια ή επιχειρήσεις μπιτς μπαρ.
Γ.Δ.


Χωρίς παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας
Θα το έχετε διαπιστώσει κι εσείς ότι εδώ κι ένα χρόνο δεν έχουμε εκ μέρους των γειτόνων μας παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.
Παράλληλα, υπάρχει μείωση και των ροών μεταναστών από τον Έβρο.
Ζούμε δηλαδή τη «νέα εποχή των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
Αυτό, όντως, έχει δεκαετίες να συμβεί στις σχέσεις μας με την Τουρκία και σωστό και ωφέλιμο και για τις δύο χώρες είναι να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια.
Πάντως, για να είμαστε ακριβείς στην προσέγγισή μας, η Τουρκία γενικώς δεν έχει αλλάξει τη στρατηγική για τη γαλάζια πατρίδα και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου κλπ.
Γ.Δ.


Η άλλη άποψη
Οι πανευρωπαϊκές αγροτικές κινητοποιήσεις αντιμετωπίζονται γενικότερα με συμπάθεια από τους λαούς, ενώ και αρκετοί ηγέτες τοποθετήθηκαν με κατανόηση για τις αντιδράσεις τους και αρνητικά για την νέα ΚΑΠ. Κυριαρχεί ακόμα η άποψη ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να έχει μία στοιχειώδη επάρκεια σε τρόφιμα και συνεπώς θα πρέπει ο αγροτικός τομέας να στηρίζεται με επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, για να συνεχίσει να υφίσταται απέναντι στον ανταγωνισμό.
Υπάρχει όμως και η άλλη άποψη, κυρίως ανάμεσα σε χώρες που δεν στηρίζονται στον πρωτογενή τομέα, μειοψηφική ακόμη πανευρωπαϊκά, ότι δηλαδή οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται όπως όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και να αναλαμβάνουν οι ίδιοι το ρίσκο της επένδυσής τους, όπως όλοι οι ιδιώτες. Την άποψη αυτή εκφράζει γλαφυρά Λετονός δημοσιογράφος ως εξής:
“Το καλοκαίρι ήταν πολύ ξηρό; Γεια σου, κράτος, δώσε μου κάποια αποζημίωση! Το καλοκαίρι είναι πολύ υγρό; Πού είναι η αποζημίωσή μου; Χαίρετε, αποζημίωση, παρακαλώ! Το κράτος απλά βγάζει το πορτοφόλι του. Στη συνέχεια, το επόμενο έτος, όταν ο καιρός είναι τέλειος και οι αγρότες έχουν ρεκόρ συγκομιδής, γιορτάζουν. … Δεν χρωστάνε τίποτα στο κράτος… Η γεωργία δεν είναι μια φιλανθρωπική οργάνωση για ολόκληρο το κράτος, που διευθύνεται από αλτρουιστές με μοναδικό στόχο τη διατροφή ενός πεινασμένου πληθυσμού. Η υπόλοιπη Λετονία δεν χρειάζεται να είναι συνεχώς και άνευ όρων ευγνώμων στους αγρότες. Είναι μια ιδιωτική επιχείρηση της οποίας ο κύριος σκοπός είναι τελικά να βγάλει χρήματα”.
Οι αγρότες στη χώρα μας έλαβαν επανειλημμένως κρατική αρωγή και συνεχίζουν να λαμβάνουν, αλλά επιμένοντας σε  μαξιμαλιστικές θέσεις και απαιτήσεις, μόνοι τους ενισχύουν αυτή τη δεύτερη άποψη…
Κ.Λ.


Προσοχή, προσοχή!
Κάποιοι  πήραν φόρα και δεν λογαριάζουν τίποτα. Και κυρίως αγνοούν ή δεν υπολογίζουν τις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα.
Αναφέρομαι στην ανεξέλεγκτη χορήγηση αδειών εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων σε εκτάσεις χορτολιβαδικές που είναι απαραίτητες για την κτηνοτροφία, ακόμη και την ίδια την γεωργία. Στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης αποδυναμώνεται περισσότερο ο πρωτογενής τομέας. Ένας τομέας που έχει σχέση με την επιβίωση του λαού και που βλέπει να μειώνονται παραγωγικές εκτάσεις για να γίνουν φωτοβολταϊκά.
Ήδη στην περιοχή της Λεκάνης Καβάλας, έχουν ξεσηκωθεί οι κάτοικοι διότι προγραμματίζεται η τοποθέτηση 142.000 πάνελ που θα αναγκάσουν αγρότες και κτηνοτρόφους να φύγουν από τη γη τους.
-Εκεί φθάσαμε. Να διώχνουμε τους αγρότες για να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά.
Μεγάλο λάθος θα κάνει η πολιτεία εάν εγκρίνει ένα τέτοιο έργο και ένα αντίστοιχο στη Δράμα.
Γ.Δ.


Εδώ Επιμελητήριο Έβρου
Επιμελητήριο Έβρου: «Δεν ιδρύεται τουρκικό πολυιατρείο στην Αλεξανδρούπολη, αλλά κέντρο αισθητικής· που θα προσφέρει μπότοξ, μασάζ και πώληση καλλυντικών».
Οι διευκρινήσεις δόθηκαν από το ΕΒΕ Αλεξανδρούπολης μετά από τις αντιδράσεις που προκάλεσε δημοσίευμα της «Εστίας», το οποίο αναπαρήχθη από τοπικά Μέσα.
Συμπέρασμα; Η γνωστή φοβία που εκδηλώνεται αμέσως άκριτα, παράλογα, με υπερβολές και ψεύδη που δημιουργούν αίσθηση στην κοινή γνώμη της περιοχής μας.
Μία διαδικασία που υποτιμά την δυναμική της περιοχής και της χώρας γενικώς.
Η Ελλάδα και η Θράκη δεν κινδυνεύει από ένα κατάστημα τουρκικών συμφερόντων. Από τα μυαλά κάποιων φανατικών κινδυνεύει, ανεγκέφαλων ακραίων, που υποτιμούν τη χώρα τους, η οποία είναι ισχυρή, Δημοκρατική και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
-Τι δεν καταλαβαίνουν κάποιοι και καλλιεργούν φοβίες και υπερβολές;.
Γ.Δ.


Ευσεβείς πόθοι…
Τέλος βάζει στο ενδεχόμενο μεταστέγασης του στρατιωτικού νοσοκομείου Ξάνθης στο Γενικό νοσοκομείο Ξάνθης, ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Όπως διευκρινίζεται, «ουδέν σενάριο εξετάζεται για την υπαγωγή των Στρατιωτικών Νοσοκομείων στο ΕΣΥ. Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να είναι και θα παραμείνουν ανεξάρτητες».
Κατά συνέπεια οι δηλώσει του προέδρου του Ιατρικού συλλόγου Ξάνθης Γιάννη Σπανόπουλου στο «Ε» ότι είχε πληροφορίες ότι ο στρατός εξετάζει θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο ήταν μάλλον ευσεβείς πόθοι!
Το ρεπορτάζ του «Ε» που αναφερόταν στο θέμα είχε θετική απήχηση στην τοπική κοινωνία καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο πιθανότατα να βοηθούσε το νοσοκομείο που παρουσιάζει χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης.
Μ.Ξ.


Ένα καίριο ερώτημα
Βλακεία, απωθημένα ή κάτι άλλο;
Το ερώτημα τέθηκε προς συμπολίτες γονείς με αφορμή την συμπεριφορά των νέων μας. Τις επιθέσεις εναντίον άλλων νέων για το κλέψιμο του κινητού, την βίαιη εν γένει συμπεριφορά των εφήβων.
Κάποιος μάλιστα από την παρέα έθιξε την καταστροφική μανία των νέων στις…παιδικές χαρές. Τις οποίες κυριολεκτικά καταστρέφουν με μια πρωτόγονη μανία.
Η συζήτηση έφθασε στην ουσία της όταν αναζητήθηκαν τα αίτια αυτής της ακραίας συμπεριφοράς. Κι εκεί, υπήρξε ομοφωνία. Όλοι απέδωσαν την ευθύνη και υποχρέωση στο σπίτι και στους γονείς.
Το σχολείο δεν είναι πλέον ο διαμορφωτής και ο πλάστης του χαρακτήρα των παιδιών. Απλά παρέχει κάποιες γνώσεις, κι αυτές περιορισμένες και τίποτε άλλο.
Το σπίτι, οι γονείς, ο παππούς, η γιαγιά, όσο κι αν δεν θέλει κάποιος να το δει, είναι η βάση που χτίζεται η διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού κι αυτό διότι υπάρχει εκτός όλων των άλλων η Αγάπη. Χωρίς αυτήν, τίποτε ισχυρό δεν μπορεί να θεμελιωθεί.
Γ.Δ.


Τολμηρή τομή
Επιτάχυνση διαδικασιών για τους νόμιμους  μετανάστες αποφάσισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρόσφατα.
Το γεγονός σημαίνει ότι αντί της αναμονής τριών χρόνων για την ανανέωση της άδειας παραμονής σήμερα, ο χρόνος αυτός θα μειωθεί στους τρεις μήνες.
Έτσι, θ’ αξιοποιήσει η χώρα μας το ανθρώπινο αυτό δυναμικό που μάλιστα της χρειάζεται πάρα πολύ.
Μεταρρύθμιση-τομή προχωρά το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για την επιτάχυνση των διαδικασιών της νόμιμης μετανάστευσης, με το νομοσχέδιο να φτάνει στη Βουλή το επόμενο διάστημα.
Σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 50.000 πρόσφυγες, την ώρα που οι μετανάστες, οι οποίοι έφτασαν με νόμιμο τρόπο στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, αγγίζουν τους 700.000.
Η πλειονότητα αυτών (ποσοστό κοντά στο 60%) είναι από την Αλβανία κι ακολουθούν οι Γεωργιανοί και οι Πακιστανοί.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…