Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

0

Νέος πρόεδρος ΠΕΔ
Συναινετικά εκλέχθηκε νέος πρόεδρος στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕΔ ΑΜΘ) ο επί σειρά ετών δήμαρχος Νέστου (και δήμαρχος πρώην Δήμου Χρυσούπολης) Σάββας Μιχαηλίδης, όπως προέκυψε το μεσημέρι της Δευτέρας 19 Φεβρουαρίου στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, μετά τις πρόσφατες εκλογές στην Κομοτηνή. Θυμίζουμε ότι οι αυτοδιοικητικοί όλων των παρατάξεων, με εξαίρεση τη Λαϊκή Συσπείρωση, συμμετείχαν με κοινό ψηφοδέλτιο υπό το όνομα «Αυτοδιοικητική Σύνθεση», θέλοντας να δώσουν έναν υπερκομματικό χαρακτήρα στο περιφερειακό όργανο του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης, όπως είχε συμβεί και επί της προηγούμενης θητείας του Βασίλη Μαυρίδη.
Γ.Δ.


Άλλο πρόβλημα αυτό
Ένα σημαντικό πρόβλημα που καλείται ν’ αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση της Περιφέρειας είναι αυτό του Τουρισμού.
Και όταν λέμε «Τουρισμός» δεν εννοούμε μονομέρεια, αλλά πιο ολιστική προσέγγιση όλης της περιφέρειας αναλυτικά. Όχι ανόητους και μη αποδοτικούς τοπικισμούς. Συνολικά, ως Περιφέρεια. Με τις ιδιαιτερότητες, με τα υπέρ κάθε περιοχής, ανά νομό.
Παράλληλα ν’ αξιοποιηθεί ο Πολιτιστικός τουρισμός της Περιφέρειας που αποτελεί έναν άγνωστο στους πολλούς πλούτο.
Κλείνοντας το σημερινό σχόλιο σημειώνω πως με ικανοποίηση πληροφορήθηκα την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην περιφέρειά μας για την ανάπτυξη του τουρισμού.
-Σύντομα θα τα ξαναπούμε για το θέμα αυτό.
Γ.Δ.


Το αγροτικό πρόβλημα
Όσα επιδόματα κι απαλλαγές κι αν δώσει η κυβέρνηση στους αγρότες, αυτά δεν θα απαλείψουν το βασικό πρόβλημα της αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα: το πολύ μικρό μέγεθος των εκμεταλλεύσεων.
Σε αυτό υπάρχει μια και μόνο λύση, που έχει πετύχει σε άλλες χώρες: συνεταιρισμοί που να λειτουργούν πραγματικά συνεργατικά.
Εμείς έχουμε πάρα πολλούς αγροτικούς συνεταιρισμούς, που όμως υπολειτουργούν. Και για αυτό δεν φταίει καμία κυβέρνηση. Υπεύθυνοι είναι οι ίδιοι οι αγρότες, που, όπως και οι περισσότεροι Έλληνες, δεν μπορούν ή δεν θέλουν να συνεργαστούν χωρίς καταναγκασμό, για να δημιουργήσουν συλλογικό πλούτο.
Στη μεταποίηση και στις υπηρεσίες δεν είναι απαραίτητοι οι συνεταιρισμοί για να σταθούν μικρές επιχειρήσεις. Στην γεωργία όμως είναι. Οι αγρότες μας δεν το έχουν πάρει απόφαση αυτό.
Μέχρι να το πάρουν, λυπάμαι μεν για τις δυσχέρειες τους, αλλά δεν μπορώ να συμπαρασταθώ στο αίτημα για όλο και περισσότερη ενίσχυση από το κράτος.
Α.Δ.


Άλλαξε η κοινωνία
Ναι, άλλαξε η κοινωνία, άλλαξε πολύ και συνεχίζει ν’ αλλάζει. Πρόκειται, θα έλεγα για νόμο, για αναγκαιότητα διότι τίποτε δεν μπορεί να μένει στάσιμο. Πολλές φορές οι αλλαγές είναι μικρές, ανεπαίσθητες. Άλλες είναι μεγαλύτερες και τις αντιλαμβάνεται η κοινωνία. Όμως, αλλαγές στο διάβα του κόσμου υπάρχουν και θα υπάρχουν.
Αρκεί φυσικά, για λίγο, να γυρίσει κανείς τις σκέψεις του προς τα πίσω, να θυμηθεί το παρελθόν και να κάνει τις συγκρίσεις.
Προφανώς υπάρχουν πολλές τεχνολογικές αλλαγές που σήμερα προκαλούν γέλιο, όπως γέλιο και απορία θα προκαλούν στα εγγόνια μας τα σημερινά.
Παράλληλα βέβαια, μαζί με τις τεχνολογικές αλλαγές, έχουμε και τις κοινωνικές όπου επίσης οι αλλαγές είναι σημαντικές και για πολλούς μη αποδεκτές, αλλά αυτό είναι ένα άλλο κεφάλαιο το οποίο το ζήσαμε πρόσφατα με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Γ.Δ.


Για το αρδευτικό
Το σημερινό πρωτοσέλιδο του «Ε» αφορά στο αρδευτικό. Το πολύπαθο έργο της Ξάνθης το οποίο και βρήκαμε στην λίστα των έργων για τα οποία η χώρα μας ζήτησε τροποποίηση ή απόσυρση από το Συμβούλιο της Ε.Ε. με το αιτιολογικό ότι μειώθηκε κατά 300.ε κ. ευρώ η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Την λίστα αυτή δημοσιοποίησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Γερουλάνος και εκείνος μετά από επικοινωνία μας, μας καθοδήγησε πως θα βρούμε την απόφαση του συμβουλίου (αγγλικό κείμενο). Όπως είναι φυσικό μας έχει καταλάβει κρύος ιδρώτας…
Ο βουλευτής της ΝΔ Ξάνθης Σπύρος Τσιλιγγίρης στον οποίο απευθυνθήκαμε μας διαβεβαίωσε ότι σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση που είχε πρόκειται για τροποποίηση χρονοδιαγράμματος και όχι για απόσυρση και πως είναι θέμα υπηρεσιακό του υπουργείου. Ωστόσο το έργο είναι μεταξύ των 17 μέτρων που αποσύρονται λόγω «εναλλακτικής προσέγγισης για επίτευξη του στόχου» ή «την παράταση του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης»,  όπως αναφέρεται στην απόφαση. Σε κάθε περίπτωση προκαλεί ανησυχία. Ας ελπίσουμε να μην επιτευχθεί ο στόχος κάποιων άλλων που επιβουλεύονται το αρδευτικό της Ξάνθης γιατί θα ήταν ολέθριο.
Μ.Ξ.


Σπαράσσεται ο ΣΥΡΙΖΑ
Πλέον όσα συμβαίνουν εσχάτως στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πρωτόγνωρα για την πολιτική μας σκηνή. Ποτέ από την μεταπολίτευση και δώθε δεν εμφανίστηκε τέτοια σύγκρουση σε πολιτική παράταξη η οποία μάλιστα να διαιωνίζεται καιρό τώρα.
Αυτός ο άτυπος εμφύλιος πόλεμος είναι δεδομένο ότι υπονομεύει το κύρος της παράταξης προς τα μέλη. Εξάλλου τα μέλη και φίλοι για τον λόγο αυτόν δεν συμμετείχαν στο στήσιμο κάλπης που αφορούσε το Συνέδριο.
Χαρακτηριστικό του αρνητικού και προβληματικού κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι μόνον 40 οργανώσεις από τις 700 πανελλαδικά έστησαν κάλπη για το συνέδριο.
Είναι αυτή η αποχή, η άρνηση και η δυσφορία ενδείξεις για όσα αρνητικά συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Γ.Δ.


Εν αναμονή λύσης
Σίγουρα όλα όσα αρνητικά συμβαίνουν αυτή την περίοδο στον ΣΥΡΙΖΑ κάποιους τους συμφέρει. Δεν το λένε βέβαια, αλλά τρίβουν τα χέρια τους με ικανοποίηση γνωρίζοντας ότι θα έχουν κάποιο όφελος πολιτικό με όσα αρνητικά συμβαίνουν εκεί.
Η διαλυτική εικόνα ενός κόμματος δεν μπορεί να είναι ελκυστική. Απεναντίας είναι αρνητική και αιτία και αφορμή για αποστασιοποίηση, για αποχώρηση και προσχώρηση σε άλλη παράταξη. Και είναι οι άλλες παρατάξεις, κυρίως, το ΠΑΣΟΚ που ανεβαίνει σιγά-σιγά και η Νέα Αριστερά που ελπίζει να την προτιμήσουν οι πρώην σύντροφοι.
Πάντως, οι της Νέας Αριστεράς, απ’ όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ τελευταία, θεωρούν ότι δικαιώθηκαν για την αποχώρησή τους και την ίδρυση του νέου κόμματος.
Γεγονός είναι βέβαια ότι αυτή η ιστορία στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί με τίποτε να συνεχιστεί. Κάτι σίγουρα θα γίνει, κάτι ή θ’ αλλάξει ή θα διαλυθεί για να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο. Από ποιον επικεφαλής, είναι το ζητούμενο.
Γ.Δ.


Ραδιοφωνική λύση
Τα προβλήματα πρέπει να λύνονται και να μην διαιωνίζονται. Μια τέτοια λύση θα δοθεί για τα ραδιόφωνα του Έβρου. Τα οποία καλύπτονται από τις συχνότητες των τουρκικών ραδιοφώνων και λιγότερο από τις βουλγαρικές.
Στο ζήτημα λοιπόν αυτό, προωθεί λύση ο υπουργός Ψηφιακής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Παπαστεργίου.
Προηγήθηκε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη ο οποίος δήλωσε σχετικά: «Σε συνάντηση που είχαμε πρόσφατα στο Υπουργείο, παρουσία και ορισμένων ιδιοκτητών ραδιοφωνικών σταθμών, περιγράφηκε επακριβώς το πρόβλημα με την «επικάλυψη» ελληνικών συχνοτήτων από αντίστοιχες τουρκικές και ο Υπουργός αντιλαμβανόμενος την κρισιμότητα του ζητήματος, ανέλαβε τις σχετικές πρωτοβουλίες», γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης και πρόσθεσε: «Τον ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκρισή του στο αίτημά μας για τη συζήτηση αυτή, αλλά κυρίως για την άμεση ανάληψη πρωτοβουλίας ώστε να υπάρξει η αναγκαία διευθέτηση».
Τέλος καλό όταν υπάρχει πρόθεση να βρίσκονται λύσεις.
Γ.Δ.


Ενδιαφέρουσα δίκη
Αναβολή για τις 20 Μαρτίου 2004 έλαβε η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν τρεις εργαζόμενοι στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ξάνθης κατά αυτοδιοικητικού και μέλους της παρούσας διοίκησης του Δήμου Ξάνθης για ανάρμοστη συμπεριφορά με απειλές κατά των ιδίων και των οικογενειών τους.
Την αναβολή ζήτησε ο δικηγόρος του αιρετού την οποία και έκανε δεκτή το Μονομελές Πρωτοδικείο Ξάνθης την Τετάρτη το πρωί.
Η εκδίκαση της υπόθεσης, που είναι πρωτόγνωρη για τα χρονικά της Ξάνθης, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και εξ’ αυτού θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξή της στις 20 Μαρτίου.
Γ.Δ.


Ερωτήματα προς τον δήμαρχο Ξάνθης και τον εμπορικό σύλλογο
Σύγχυση έχει προκαλέσει στον εμπορικό κόσμο της Ξάνθης το ωράριο για την Κυριακή της Αποκριάς. Υποτίθεται ότι από φέτος θα εφαρμόζονταν το ΦΕΚ που επιτρέπει το άνοιγμα την Κυριακή της Αποκριάς. Η απόφαση αυτή βασίστηκε σε αίτημα του εμπορικού συλλόγου προς την προηγούμενη δημοτική αρχή, η οποία και κίνησε όλες τις διαδικασίες για να δοθεί αυτή η δυνατότητα, σ’ όσα εμπορικά θέλουν να ανοίξουν την Κυριακή της αποκριάς να το κάνουν . Σ΄αυτό  βέβαια ήταν αντίθετο από την αρχή το σωματείο των Ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων που επισκέφτηκε τον νέο δήμαρχο και εξέφρασε την αντίθεσή του. Σε ανακοίνωσή του μάλιστα ανέφερε ότι ο κ. Κοντός είδε θετικά το αίτημα τους να μην ανοίξουν τα καταστήματα για να μην επιβαρυνθούν με εργασία οι υπάλληλοι και να μπορέσουν και αυτοί να διασκεδάσουν και ανέθεσε στην νομική υπηρεσία να το εξετάσει.
Ερώτημα παραμένει αν ο εμπορικός σύλλογος άλλαξε γνώμη και συμφωνεί  δηλαδή να μην ανοίξουν τα καταστήματα την Κυριακή και αν ο νέος δήμαρχος έλαβε υπ’ όψιν το αίτημα του εμπορικού συλλόγου στην προηγούμενη δημοτική αρχή.
Ποιος τελικά εκφράζει τον εμπορικό κόσμο της Ξάνθης; Ο εμπορικός σύλλογος ή το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων; Γιατί το μόνιμο μότο του εμπορικού συλλόγου είναι ότι η αγορά της Ξάνθης δεν επωφελείται από τις Αποκριές γιατί τα καταστήματα είναι κλειστά και ήθελαν διακαώς να είναι ανοιχτά.
Και τελικά ο δήμαρχος Ξάνθης προτίθεται να κάνει το χατίρι του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων και όχι των εμπόρων ;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…