Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Οι φοιτητές της Ξάνθης αντιτίθενται στην παρέμβαση της αστυνομίας στη Νομική Κομοτηνής

Οι φοιτητές της Ξάνθης αντιτίθενται στην παρέμβαση της αστυνομίας στη Νομική Κομοτηνής

0

Πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες Τρίτη στην κεντρική πλατεία


Την Δευτέρα η παρέμβαση της αστυνομίας στη Νομική είχε ως αποτέλεσμα την προσαγωγή 18 ατόμων


Οργή επικρατεί στις τάξεις των φοιτητών ύστερα από την εισβολή των δυνάμεων ΜΑΤ στη Νομική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κατά την οποία προσήχθησαν 18 άτομα εκ των οποίων οι 12 συνελήφθησαν και αφέθηκαν ελεύθεροι όλοι χθες μέχρι τη δίκη, σύμφωνα με έγκυρες πηγές.

Ανακοινώσεις που καταδικάζουν την παραπάνω ενέργεια της Αστυνομίας εξέδωσαν το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, η Αναμέτρηση – ΟΝΚΑ αλλά και ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική λέγοντας ότι «η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων στη Νομική Σχολή Κομοτηνής δημιουργεί έντονο προβληματισμό ως προς τη σκοπιμότητά της τόσο για την επιλεκτικότητα της επέμβασης σε ένα ακριτικό Πανεπιστήμιο, όσο και για την έντασή της με τη χρήση μεγάλης αστυνομικής δύναμης έναντι μικρού αριθμού φοιτητών και υπέρμετρης εντάσεως χρήσης βίας, τη στιγμή, μάλιστα, που ο Κοσμήτορας της Σχολής είχε ανακοινώσει την αναστολή των εξετάσεων και τη δρομολόγηση διαδικτυακών εξετάσεων και οι Πανεπιστημιακές αρχές, που, κατά την Αστυνομία, ζήτησαν τη συνδρομή της δεν είχαν προβεί σε καμία ενέργεια από την προηγούμενη εβδομάδα που η Σχολή τελούσε υπό κατάληψη».

Παράλληλα, ο Θεόδωρος Μαντάς, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών δήλωσε ότι «Το κράτος Δικαίου κακοποιείται βάναυσα εκεί ψηλά στην Κομοτηνή. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών δεν έχει δικαίωμα στη σιωπή» ενώ πρόσθεσε ότι «με την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στη Νομική Σχολή, δεν μπορεί να διεξαχθεί καμία εξεταστική. Δεν μπορεί να υπάρξει, στη βία και στην καταστολή, καμία ανοχή».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης πραγματοποίησε τηλεφωνική παρέμβαση στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη «για την απαράδεκτη, πρωτοφανή εισβολή των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Κομοτηνή, αλλά και την προσαγωγή δεκάδων φοιτητών από τις αστυνομικές δυνάμεις». Ο Θ. Παφίλης καταγγέλλοντας αυτή την απαράδεκτη εισβολή, απαίτησε να αφεθούν όλοι οι προσαχθέντες φοιτητές ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία.

Το ποιος ζήτησε την επέμβαση της Αστυνομίας παραμένει ένα ερωτηματικό. Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας κάνει λόγο για έκκληση των πρυτανικών αρχών ενώ αντίθετα ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ, Μιχάλης Χρυσομάλλης,  δήλωσε ότι «ούτε ο ίδιος κάλεσε την ΕΛ.ΑΣ., καθώς δεν έχει αρμοδιότητα», και ότι φοιτητές απέστειλαν επιστολή στον υπουργό Δημοσίας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για την κατάληψη, που κατά τον ίδιο έγινε από μία «μειοψηφία φοιτητών» ενώ «την επόμενη μέρα το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών έκρινε ότι αυτή η ενέργεια είναι παράνομη».

Σύμφωνα με πηγές του «Ε», οι αστυνομικές αρχές κλήθηκαν από το Δ.Σ. του συλλόγου των φοιτητών της σχολής, στο οποίο έχει την πλειοψηφία η παράταξη της ΔΑΠ.

Η Πανσπουδαστική Νομικής καταγγέλλει ότι «την απαράδεκτη στάση της κυβερνητικής παράταξης της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, που συγκαλώντας ΔΣ το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου προσπάθησε να ακυρώσει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Παρασκευής αποκαλώντας την… παράνομη. Είχαν το θράσος δηλαδή να πουν στους πάνω από 180 φοιτητές που πραγματοποίησαν στις 2 Φεβρουαρίου Γενική Συνέλευση, παρά τις απειλές τους με ψέματα ότι θα χαθεί η εξεταστική και το κλίμα εκφοβισμού που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν, ότι είναι… παράνομοι».

Σημειώνεται ότι από την πλευρά τους οι φοιτητές, όπως δηλώνουν, φέρονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, «παρά τις διαρκείς προκλήσεις».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε απεργιακή συγκέντρωση την 1η Μάη καλεί το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης

«Η αγωνιστική στάση όλων μας θα τιμήσει με τον καλύτερο τρόπο τη θυσία των πρωτοπόρων του …