Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η Τουρκία επαναφέρει την αποστρατικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο με Navtex

Η Τουρκία επαναφέρει την αποστρατικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο με Navtex

0

Το θέμα των αποστρατικοποιημένων νησιών στο Αιγαίο επαναφέρει η Τουρκία, μέσω νέας Navtex που εξέδωσε την Τρίτη


Πρακτικές του παρελθόντος ακολουθεί εκ νέου η Τουρκία. Η Άγκυρα εξέδωσε την Τρίτη (13/02) νέα Navtex, με την οποία επαναφέρει το θέμα των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών.

«Τα νησιά Θάσος, Άγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία, Σαμος, Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Τήλος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρoς, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως, Καστελόριζο βρίσκονται σε αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς σύμφωνα με τις αποφάσεις του 1914 των έξι μεγάλων δυνάμεων, τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, σύμφωνα με την συμφωνία των στενών της Λωζάνης του 1923 και σύμφωνα με την συνθήκη των Παρισίων του 1947.

Γι’ αυτόν τον λόγο δεν θα πρέπει να διενεργούνται στρατιωτικές δράσεις εντός των χωρικών υδάτων αυτών των νησιών. Όμως ενάντια στις διεθνείς συνθήκες, εκδίδονται από κάποιους σταθμούς εκδίδονται Navtex για στρατιωτικές δράσεις σε περιοχές που περιλαμβάνουν και τα χωρικά ύδατα αυτών των νησιών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν κίνδυνο στην ασφαλή ναυσιπλοΐα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο υδρογραφικός σταθμός Σμύρνης.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, όλα τα νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα, δεν πρέπει να διαθέτουν στρατιωτικές δυνάμεις και να μην γίνονται στρατιωτικές ασκήσεις.

Παράλληλα, η Τουρκία δεσμεύει περιοχή στο Αιγαίο από τη Σάμο μέχρι και την Τήνο για να πραγματοποιήσει δικές της ασκήσεις.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Σε ιδιώτες η διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία;

Ομαδικά πυρά εξαπέλυσε σύσσωμη η αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ Επιμέλεια: Παύλος Μ…