Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Η μουσική των Πομάκων θα ακουστεί στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές

Η μουσική των Πομάκων θα ακουστεί στις Θρακικές Λαογραφικές Εορτές

0

Μία συνεργασία του ΙΘΤΠ με την ΦΕΞ


Εγκαινιάζοντας μια νέα συνεργασία στην πόλη της Ξάνθης προς την κατεύθυνση ενίσχυσης του πολιτιστικού χαρακτήρα των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, και η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, με τη σύμπραξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης, συνδιοργανώνουν εκδήλωση λόγου και μουσικής αφιερωμένη στην παράδοση των Πομάκων.

Με οδηγούς τον Δρ. Λαογραφίας, κ. Νικόλαο Κόκκα, τον μουσικό και δάσκαλο μουσικής, κ. Ηρακλή Ψωμαδόπουλο, την ερμηνεύτρια, κ. Εμινέ Μπουρουτζή, και τον μουσικό, κ. Αναστάσιο Δασκαλόπουλο, θα περιηγηθούμε μέσα από τον λόγο και τα ακούσματα στην παράδοση των Πομάκων, γνωρίζοντας τη σχέση του κύκλου του χρόνου και της ζωής με τον μουσικό πολιτισμό τους. Επίσης, θα διαβούμε γέφυρες συνάντησής του με μουσικές παραδόσεις άλλων περιοχών της Ελλάδας και των Βαλκανίων.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην «Αποθήκη της ΦΕΞ» (Πλάτωνος 27), την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, στις 19:00-20:30. Στον χώρο της εκδήλωσης, θα παρουσιαστεί αρχειακό και μουσειακό υλικό για τη μουσική παράδοση και τον πολιτισμό των Πομάκων. Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχουν ο Νίκος Κοσμίδης, υπεύθυνος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του ΙΘΤΠ, και η Δαμιανή Καραγεωργιάδου, Γραμματέας του Δ.Σ. της ΦΕΞ.

Πληροφορίες:

Γραμματεία ΦΕΞ, fexanthis@gmail.com, Τηλ.: 2541025421

Γραμματεία ΙΘΤΠ, info@fthrace.gr, Τηλ.: 25410 29282

Συμμετέχοντες:

  • Ο Νικόλαος Θ. Κόκκας εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Θράκη και ασχολείται με την καταγραφή της προφορικής παράδοσης των Πομάκων. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το θέμα της διατριβής του ήταν: «Τα δημοτικά τραγούδια των Πομάκων της Θράκης στο πλαίσιο της βαλκανικής μουσικής παράδοσης».
  • Ο Ηρακλής Ψωμαδόπουλος ασχολήθηκε από μικρή ηλικία με την θρακιώτικη γκάιντα και το καβάλι, ενώ από το 2018 διδάσκει παραδοσιακή μουσική και την τρέχουσα σχολική χρονιά διδάσκει γκάιντα στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής. Στο πλαίσιο του επιστημονικού και ερευνητικού του έργου, συμμετείχε στην επιμέλεια ενός δίσκου πομακικής μουσικής με 14 τραγούδια από τα Πομακοχώρια της Ξάνθης. Το CD εκδόθηκε από το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, το 2022.
  • Η Εμινέ Μπουρουτζή, μεγαλωμένη στο ορεινό Δημάριο, είναι καταξιωμένη ερμηνεύτρια της πομακικής μουσικής και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πομάκων Ξάνθης. Με τη φωνή της, έχει ταξιδέψει τη μουσική παράδοση και τον πολιτισμό των Πομάκων εκτός Θράκης, μέχρι την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλες, ενώ για τη δράση της έχει τιμηθεί με το Διεθνές Βραβείο «Θάρρους Γυναικών».
  • Ο Αναστάσιος Δασκαλόπουλος, ήλθε κατά τα χρόνια των σπουδών του στην Κρήτη σε επαφή με τη λαϊκή και παραδοσιακή μουσική παίζοντας ρεμπέτικα, καθώς και λαούτο. Επιστρέφοντας στην Ξάνθη, συνεργάστηκε με πλήθος μουσικών της ευρύτερης περιοχής, ενώ συνόδευσε μουσικά πολιτιστικούς συλλόγους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι εμπειροτέχνης δάσκαλος παραδοσιακών οργάνων, διαθέτει πτυχίο βυζαντινής μουσικής και συμμετείχε στα σεμινάρια Ανατολικής μουσικής της ΦΕΞ.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…