Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δεν «ξεκολλάει» από την τελευταία θέση η Ξάνθη στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ

Δεν «ξεκολλάει» από την τελευταία θέση η Ξάνθη στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ

0

Σε δεινή θέση και η ΑΜΘ – Τρίτη από το τέλος πάνω από Ήπειρο και Βόρειο Αιγαίο


Οι περιοχές με πρωτογενή τομέα έχουν χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από τις περιοχές με ανεπτυγμένο τριτογενή τομέα


«Τελευταία και καταϊδρωμένη» η Ξάνθη όσον αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2021. Συνολικά βέβαια η περιφέρεια της ΑΜΘ δεν τα καταφέρνει καλύτερα καθώς είναι τρίτη από το τέλος αφήνοντας πίσω της την Ήπειρο και το Βόρειο Αιγαίο με μικρή διαφορά.

Πρώτη η Καβάλα στην ΑΜΘ – Τελευταία η Ξάνθη

Στις περιφερειακές ενότητες της ΑΜΘ υπήρξε μία μικρή αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2021, αν συμπεριλάβουμε και την πτώση του 2020 λόγω COVID-19, αλλά όχι ικανή ώστε να αλλάξει τις ισορροπίες σε σχέση με άλλες πιο ανταγωνιστικές περιφέρειες ανά την Ελλάδα.

Ειδικότερα την πρωτιά καταλαμβάνει η Καβάλα (σ.σ. τα στοιχεία συμπεριλαμβάνουν την Θάσο) με 13.854 από 12.325 το 2020, δεύτερη η Αλεξανδρούπολη με 12.645 από 11.555, τρίτη η Ροδόπη με 11.870 αφού παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με το 2020, τέταρτη η Δράμα 11.050 και τελευταία η Ξάνθη με 9.924.

Η ΑΜΘ ανέβηκε δύο θέσεις στην κατάταξη

Τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα από το 2015 ως το 2017 η ΑΜΘ είχε το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας, ενώ ευρωπαϊκές μελέτες την κατέτασσαν και στις φτωχότερες της Ευρώπης.

Για το 2021, η ΑΜΘ ανέβηκε στην τρίτη θέση από το τέλος με 12.006 αφήνοντας στις τελευταίες θέσεις την Ήπειρο και το Βόρειο Αιγαίο με 11.981 και 10.658 αντίστοιχα.

Η συγκεκριμένη άνοδος μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως. Από τη μία η ΑΜΘ για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια αφήνει την τελευταία θέση αλλά από την άλλη απέχει ακόμα πολύ από τις περιφέρειες που έχουν το ίδιο γεωγραφικό ανάγλυφο και παραγωγή με ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά με αυτήν.

Οι περιφέρειες με ανεπτυγμένο τριτογενή τομέα οι μεγάλες κερδισμένες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, συνολικά οι περιφέρειες που βασίζονται στον πρωτογενή τομέα βρίσκονται από την μέση και κάτω της κατάταξης δείχνοντας ότι ο πρωτογενής τομέας της Ελλάδας βρίσκεται σε «μόνιμη κρίση» δείχνοντας ανίκανος αυτή τη στιγμή να ανεβάσει το κατά κεφαλήν εισόδημα στις περιφέρειες οι οποίες βασίζονται σε αυτόν για την επιβίωσή τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η Κεντρική Μακεδονία με 13.453, η Δυτική Ελλάδα με 12.429, η Θεσσαλία με 13.390 και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 12.006.

Στον αντίποδα οι περιφέρειες οι οποίες έχουν ανεπτυγμένο τριτογενή τομέα φαίνεται ότι τα πάνε πολύ καλύτερα από τις υπόλοιπες. Η Αττική βρίσκεται στην πρώτη θέση με 23.335 και ακολουθούν τα νησιά του Νότιου Αιγαίου με 16.639, η Στερεά Ελλάδα με 16.834, τα Ιόνια Νησιά με 14.520 και η Πελοπόννησος με 14.407.

Από τα δοθέντα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ φαίνεται καθαρά και η μεγάλη διαφορά της πρωτεύουσας από την υπόλοιπη Ελλάδα με απόλυτους αριθμούς καθώς δημιουργούνται περιοχές δύο ταχυτήτων όπου η ανάπτυξη είναι μοιρασμένη δυσανάλογα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…