Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ανδρουλάκης: «Φαρμάκι» για χιλιάδες νέους της χώρας η Golden Visa

Ανδρουλάκης: «Φαρμάκι» για χιλιάδες νέους της χώρας η Golden Visa

0

Επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη προς τον πρωθυπουργό σχετικά με τα σχέδια της κυβέρνησης «για να αντιμετωπίσει τη διαρκώς εντεινόμενη στεγαστική κρίση» – Τι απάντησε ο κ. Μητσοτάκης


Στην πρωτοφανή στεγαστική κρίση που βιώνει η χώρα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Βουλής όπου συζητείται επίκαιρη ερώτησή του με θέμα: «Πώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη διαρκώς εντεινόμενη στεγαστική κρίση;», στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού».

«Η πατρίδα μας βρίσκεται σε πρωτοφανή στεγαστική κρίση», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντας τη golden visa «φαρμάκι» για χιλιάδες νέους της χώρας.

«Σήμερα έχουμε χρέος να έρθουμε στη θέση χιλιάδων Ελλήνων που δυσκολεύονται να βρουν σπίτι», είπε ο κ. Ανδρουλάκης στην αρχή της ομιλίας του. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι «περιφρονείτε τις ανάγκες του ελληνικού λαού» σύμφωνα με την ΕΡΤ., τονίζοντας «τον κίνδυνο να κάνουμε απλησίαστες λαϊκές γειτονιές» «Δεν είναι δυνατόν ολόκληρες περιοχές να κατοικούνται μόνο από τουρίστες» υπογράμμισε.

«Πρέπει από αύριο να υπάρχει ρητή απαγόρευση για τα ακίνητα που αποκτήθηκαν μέσω golden visa να χρησιμοποιούνται για βραχυχρόνια μίσθωση» πρότεινε.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι λόγω του κόστους της στέγασης αναγκάζονται να μετακομίσουν κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας ενώ αναφέρθηκε και σε πολυκατοικίες που διατίθενται για βραχυχρόνιες μισθώσεις και για τις «golden visa που οδηγούν στον αφελληνισμό ολόκληρων περιοχών». Αναφέρθηκε ακόμα στη δύσκολη θέση των φοιτητών που κάνουν μηχανογραφικά όχι με βάση τις φιλοδοξίες τους αλλά με βάση τις οικονομικές δυνατότητες των οικογενειών τους.

«Το αποτέλεσμα της έλλειψης πολιτικής βούλησης οδήγησε σε γιγάντωση της στεγαστικής κρίσης» τόνισε και πρόσθεσε ότι «τα μέτρα που φέρατε δεν αντιμετώπισαν τη ρίζα του προβλήματος».

«Η αδιαφορία σας καταγράφεται με εμβληματικό τρόπο στο Ταμείο Ανάκαμψης με 100 κατοικίες σε όλη την Ελλάδα», σημείωσε ενώ για το μέτρο “Σπίτι μου” ανέφερε ότι «αφορά την επιδότηση 1.800 δικαιούχων».

Αναφερόμενος στα μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ μίλησε για τη δημιουργία μιας δεξαμενής κοινωνικών κατοικιών που θα δίνονται για ενοικίαση με χαμηλό αντίτιμο και κοινωνικά κριτήρια, ενώ μίλησε μεταξύ άλλων και για φορολογικά κίνητρα προκειμένου να ανοίξουν κλειστά σπίτια.

Μητσοτάκης: Έρχονται αλλαγές στην Golden Visa

Με μία προαναγγελία για αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης της Golden Visa και απολογία για τα Airbnb απάντησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για τη στεγαστική πολιτική.

«Πράγματι σήμερα η χώρα μας αντιμετωπίζει για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες ένα μεγάλο πρόβλημα στέγασης, το οποίο αναγκάζει πολλούς νέους να συγκατοικούν με τους γονείς τους μέχρι τα 35 εμποδίζοντας έτσι να γίνουν νέες οικογένειες», παραδέχθηκε καταρχήν ο κ. Μητσοτάκης.

Παραδέχθηκε επίσης ότι το Airbnb περιορίζει την προσφορά για μακροχρόνια μίσθωση. Καθώς και ότι το ύψος των μισθωμάτων έχει αυξηθεί κατά 40% σε σχέση με 2018. Παρόλα αυτά υποστήριξε ότι οι τιμές των ακινήτων ακόμη δεν έχουν φτάσει στο σημείο που ήταν το 2007 -2008.

«Δύσκολα μπορούμε να διαφωνήσουμε στις διαπιστώσεις όμως η αντιμετώπιση ενός σύνθετου προβλήματος δεν είναι απλή», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης. Έκανε λόγο για ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό, που όμως στην Ελλάδα διαμορφώνεται με διαφορετικό τρόπο, καθώς 7 στους 10 Έλληνες μένουν στο δικό τους σπίτι.

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε πάντως τη βραχυχρόνια μίσθωση, λέγοντας ότι σε αυτή στράφηκαν πολλά μικρά και μεσαία εισοδήματα. Υποστήριξε επομένως ότι υπάρχει όφελος και για μικρούς ιδιοκτήτες που επιλέγουν βραχυχρόνια και όχι μακροχρόνια μίσθωση.

Υπερασπίστηκε επίσης τη Golden Visa, λέγοντας ότι έχει φέρει στη χώρα μας πολλά κεφάλαια και πως όταν υλοποιήθηκε ήταν απαραίτητη πολιτική.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε επίσης ότι “είναι βολικό σε κάθε σύνθετο πρόβλημα να υπάρχει ένας κακός”. Επικαλέστηκε ότι μόνο το 7% των αγοραπωλησιών ακινήτων τα τελευταία χρόνια αφορούσαν τη Golden Visa.

«Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν προκαλεί αυτή την αύξηση στις τιμές των ακινήτων και ταυτόχρονα έχει φέρει χρήματα στην πατρίδα», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Παραδέχθηκε πάντως ότι η αύξηση του ορίου για επενδύσεις Golden Visa στις 500.000 σε περιοχές υψηλής ζήτησης είχε τελικά τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

«Θεωρώ ότι ο διαχωρισμός των περιοχών στην Αττική έχει δημιουργήσει μεγάλη πίεση προς τη δυτική Αθήνα, σε περιοχές που δεν θα ήταν σε στόχαστρο αγοραστών», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Αυτό που συζητούμε και πιστεύω ότι σύντομα θα ανακοινώσουμε είναι περαιτέρω αύξηση, σημαντική, του ορίου για επενδύσεις Golden Visa, που θα αφορά όλες τις περιοχές όπου υπάρχει σημαντική πίεση, δηλαδή τα μεγάλα αστικά κέντρα και νησιά».

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι εκεί το όριο θα πάει στις 800.000 και θα παραμείνει το χαμηλότερο όριο των 250.000 ευρώ για περιοχές που δεν υπάρχει οικιστική πίεση.

Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο όσοι αγοράζουν ακίνητα για Golden Visa να πρέπει να τα μισθώνουν μακροχρόνια, αν και εκτίμησε ότι δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση όπως το πρόγραμμα «Σπίτι μου», το στεγαστικό επίδομα σε φοιτητές, το επίδομα ενοικίου, τις πολιτικές αποκλειστικά για αστέγους ειδικά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

«Αυτή η κυβέρνηση στέκεται δίπλα στους πιο ευάλωτους» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε ότι συνολικά 300.000 πολίτες ωφελούνται σήμερα με κάποιο τρόπο για τις ανάγκες στέγασης. «Δεν είναι μικρός ο αριθμός αυτός. Δεν είναι λίγα αυτά που έχουν γίνει», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…