Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τα τέσσερα μέτρα κατά της ακρίβειας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Τα τέσσερα μέτρα κατά της ακρίβειας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

0

Μετά τις σχετικές δηλώσεις του πρωθυπουργού από το Μαξίμου για την κατεύθυνση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας τη σκυτάλη έλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας με την εξειδίκευση τους


Στην εξειδίκευση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας προχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης (10/1) ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Η παρέμβαση της κυβέρνησης αφορά σε τέσσερις άξονες με σκοπό την μείωση τιμών βασικών προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ για τα οποία όπως ανακοινώθηκε μειώνονται οι παροχές προς όφελος των καταναλωτών.

Το πρώτο μέτρο θα αφορά άμεσες μειώσεις τιμών σε προϊόντα όπως απορρυπαντικά, αφρόλουτρα, σαμπουάν, οδοντόκρεμες και βρεφικές πάνες.  Συγκεκριμένα, περιορίζονται οι συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών στα σούπερ μάρκετ κατά 30% και μεταφέρεται το όφελος στον καταναλωτή με αντίστοιχη μείωση της τιμής στο ράφι. Το μέτρο θα εφαρμοστεί στις κατηγορίες που σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού παρατηρήθηκαν αποκλίσεις.

Κατά το δεύτερο μέτρο αποτρέπονται οι αδικαιολόγητες ανατιμήσεις. Οι προμηθευτές δεν θα μπορούν πλέον να αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων και να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα που έχουν ανατιμήσει για 3 μήνες. Το μέτρο αφορά όλα τα προϊόντα που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ.

Τρίτο μέτρο είναι οι καθαρές τιμές από το χωράφι στο ράφι. Για να διασφαλιστεί η απόλυτη διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα από το χωράφι στο ράφι, η κυβέρνηση υποχρεώνει τους προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε καθαρές τιμές. Επιτρέπεται μόνο πιστωτικό τιμολόγιο ύψους έως 3% για επιστροφές προϊόντων ή φύρας. Το μέτρο αφορά νωπά φρούτα, λαχανικά και κρέατα.

Το τέταρτο μέτρο της κυβέρνησης αφορά το πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους στο βρεφικό γάλα. Συγκεκριμένα, για τις τιμές πώλησης του βρεφικού γάλατος ορίζεται πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους των εταιρειών που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα. Το πλαφόν ορίζεται ως το άθροισμα του λειτουργικού κόστους της εταιρείας για τη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και εμπορικού κέρδους 7%.

Ο Κώστας Σκρέκας προχώρησε παράλληλα και σε έναν απολογισμό για τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στην αγορά κατά το 2023 λέγοντας ότι έγιναν συνολικά 25.000, επιβλήθηκαν 1865 πρόστιμα συνολικού ύψους 13.416.000 ευρώ «εντούτοις έχει διαπιστωθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ότι παρατηρούνται σημαντικές αποκλίσεις στην Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη, Καταδικάζουμε αυτές τις αθέμιτες πράκτικές και δεν θα τις ανεχθούμε».

Οι παρεμβάσεις συνολικά αφορούν την αντιμετώπιση χρόνιων στρεβλώσεων στην ελληνική αγορά και οι νέες παρεμβάσεις έχουν στόχο τις καθαρές τιμές των τιμοκαταλόγων, περιορίζοντας τις συνολικές εκπτώσεις των προμηθευτών κατά 30% και μεταφέροντας το όφελος στον καταναλωτή, ανέφερε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Σε ιδιώτες η διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία;

Ομαδικά πυρά εξαπέλυσε σύσσωμη η αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ Επιμέλεια: Παύλος Μ…