Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πάνω από 30 καταγγελίες την ημέρα στη νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τη φοροδιαφυγή

Πάνω από 30 καταγγελίες την ημέρα στη νέα πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τη φοροδιαφυγή

0

Στο στόχαστρο των ελεγκτών πάνω από 2.000 περιπτώσεις


Περισσότερες από 2.000 καταγγελίες, επώνυμες και ανώνυμες, για φοροδιαφυγή, τελωνειακές παραβάσεις και διαφθορά υποβλήθηκαν μέσα στους δυο πρώτους μήνες λειτουργίας της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, σε διάστημα δύο μηνών από τις 30 Οκτωβρίου 2023 που λειτούργησε η πλατφόρμα μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου 2023 είχαν υποβληθεί 2.075 καταγγελίες εκ των οποίων 394 επώνυμες και 1.681 ανώνυμες. Από τις καταγγελίες που έγιναν οι 1.807 ήταν για φορολογικές παραβάσεις, οι 72 για τελωνειακές παραβάσεις και οι 196 για θέματα διαφθοράς.

Παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπεται χρηματική αμοιβή για τους πολίτες που υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις καταγγελίες τους, στην πλατφόρμα επικρατεί «συνωστισμός» αφού καθημερινά δέχεται πάνω από 30 «καρφώματα» με οκτώ στα δέκα να είναι ανώνυμες καταγγελίες και σχεδόν εννέα στις δέκα να αφορούν παραβάσεις φοροδιαφυγής.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι που αποκαλύπτουν μέσω της εφαρμογής «Appodixi» «μαϊμού» αποδείξεις στα κινητά τηλέφωνα λαμβάνουν μπόνους από 100 έως 3.000 ευρώ ανάλογα με την έκταση της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ εξετάζουν το θέμα της χρηματικής αμοιβής και σε όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφθοράς και οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο επόμενο διάστημα.

Ήδη οι καταγγελίες που έχουν υποβληθεί εξετάζονται από το φοροελεγκτικού μηχανισμού με τις πιο σοβαρές να έχουν πάρει ήδη το δρόμο του ελέγχου.

Όλες οι καταγγελίες και πληροφορίες που υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας διοχετεύονται αυτόματα, ανάλογα με το αντικείμενό τους, στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για περαιτέρω διερεύνηση, καθώς και στη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, όταν οι υποθέσεις αφορούν θέματα αρμοδιότητάς της. Με την εφαρμογή συστήματος ανάλυσης κινδύνου αξιολογείται η σοβαρότητα των καταγγελιών και οι υποθέσεις που συγκεντρώνουν υψηλή βαθμολογία μπαίνουν στο στόχαστρο των ελεγκτών.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λογαριασμοί ρεύματος: Πτώση έως 12% στα πράσινα τιμολόγια για τον Μάιο

Μετά τις αυξήσεις του Απριλίου οι πάροχοι προχώρησαν σε μειώσεις Ελάφρυνση στους λογαριασμ…