Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού στο λαογραφικό μουσείο Ιάσμου

Στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού στο λαογραφικό μουσείο Ιάσμου

0

Εκτός από το να δουν τα εκθέματα που παρουσιάζονται, οι καλεσμένοι έγιναν αποδέκτες της γνήσιας θρακιώτικης φιλοξενίας


Την ευκαιρία να δουν από κοντά τα εκθέματα που βρίσκονται στο λαογραφικό μουσείο Ιάσμου αλλά και να γίνουν αποδέκτες της γνήσιας θρακιώτικης φιλοξενίας στην κωμόπολη, είχαν πρόσφατα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού. Επικεφαλής της «αποστολής» ήταν η διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου.

Το μουσείο αυτό, το οποίο λειτουργεί ανελλιπώς για περισσότερο από μία δεκαετία ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ιάσμου με τη συνεργασία του Δήμου, αποτελεί τον πολιτιστικό «καθρέπτη» της κωμόπολης και περιλαμβάνει πλήθος λαογραφικών εκθεμάτων που «διηγούνται» τη ζωή στη Θράκη μίας άλλης, όχι όμως πολύ μακρινής, εποχής.

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ιασμιώτικο σπίτι, το οποίο με τις κατάλληλες παρεμβάσεις μετατράπηκε σε σύγχρονο και ασφαλές κτίριο, παραδοσιακό όμως στην αρχιτεκτονική του. Αυτή ήταν και η επιθυμία των ανθρώπων, οι οποίοι με μεράκι ξεκίνησαν τη συλλογή των εκθεμάτων, που βρίσκονται στο χώρο και παρουσιάζουν στοιχεία της λαογραφίας του Ιάσμου. Ο χώρος είναι οικείος και θυμίζει τις παλιές καλές στιγμές του Ιάσμου.

Το μουσείο, βρίσκεται σε χώρο ιδιοκτησίας του Πολιτιστικού Συλλόγου, αφού παραχωρήθηκε από το δήμο Ιάσμου το 2011, προκειμένου να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, για την ανακαίνισή του. Τελικώς, το μουσείο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και υλοποιήθηκε ένα όνειρο των κατοίκων της περιοχής.

Τι θα δείτε στο μουσείο

Σε δύο κεντρικούς ορόφους, αλλά και με πλήθος άλλων χώρων, στο μουσείο βρίσκονται πλήθος εκθεμάτων καθημερινότητας, όπως φορεσιές, κειμήλια, αντικείμενα της τότε καθημερινότητας, βιβλία, εικόνες και πολλά ακόμη εκθέματα. Εντός των χώρων βρίσκεται και το νυφικό κρεβάτι, το παιδικό δωμάτιο, το καθιστικό, η κουζίνα, όλοι δηλαδή οι χώροι που είχε ένα παραδοσιακό ιασμιώτικο σπίτι. Όλα αυτά δένουν αρμονικά με παλιές οικογενειακές φωτογραφίες.

Το βασικό ρόλο στη λειτουργία του μουσείου έχουν ακόμη τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ιάσμου, τα οποία – παρακινούμενα από την αγάπη για τον τόπο τους – προσφέρουν από τον ελεύθερο χρόνο τους για τη λειτουργία του λαογραφικού μουσείου.

ΠΗΓΗ: xronos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…