Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πρότυπα – Πειραματικά σχολεία: Πότε θα γίνουν οι εξετάσεις – Τι ισχύει για την κλήρωση

Πρότυπα – Πειραματικά σχολεία: Πότε θα γίνουν οι εξετάσεις – Τι ισχύει για την κλήρωση

0

Επισημαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι/ες μαθητές/τριες μπορούν να είναι υποψήφιοι/ες για έναν ή περισσότερους ή για όλους τους τύπους των ως άνω σχολείων


Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τις ημερομηνίες εισαγωγής στα Πρότυπα, Πειραματικά Σχολεία και τα Εκκλησιαστικά Σχολεία για το σχολικό έτος 2024-2025.

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκε ότι:

α) η δημόσια ηλεκτρονική κλήρωση για την εισαγωγή των μαθητών/τριών στα Πειραματικά Σχολεία (ΠΕΙ.Σ.) θα διενεργηθεί την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024.

β) η δοκιμασία δεξιοτήτων για την εισαγωγή των μαθητών/τριών στις εισαγωγικές τάξεις (Α’ Γυμνασίου/ Α΄ Λυκείου) των Πρότυπων Σχολείων (Π.Σ.) θα διενεργηθεί το Σάββατο 18 Μαΐου 2024. Οι υποψήφιοι/ιες μαθητές/τριες θα αξιολογηθούν σε δυο γνωστικά αντικείμενα, γλώσσα και μαθηματικά. Οι ερωτήσεις αξιολόγησης είναι κλειστού τύπου/ πολλαπλής επιλογής.

γ) η δοκιμασία δεξιοτήτων για την εισαγωγή μαθητών/τριών στα Εκκλησιαστικά Σχολεία αφορά αποκλειστικά και μόνο στις τάξεις Α’ Γυμνασίου/Α΄ Λυκείου και θα διενεργηθεί το Σάββατο 18 Μαΐου 2024. Οι υποψήφιοι/ιες μαθητές/τριες θα αξιολογηθούν σε τρία γνωστικά αντικείμενα, γλώσσα και μαθηματικά (σε κοινές ερωτήσεις με τους υποψηφίους για τα Πρότυπα Σχολεία, κατά τη διάρκεια ταυτόχρονης εξέτασης) και Θρησκευτικά. Οι ερωτήσεις αξιολόγησης είναι κλειστού τύπου/ πολλαπλής επιλογής.

Επισημαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι/ες μαθητές/τριες μπορούν να είναι υποψήφιοι/ες για έναν ή περισσότερους ή για όλους τους τύπους των ως άνω σχολείων.

Οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών θα κληθούν με πρόσκληση, η οποία θα αναρτηθεί στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και της Δ.Ε.Π.Π.Σ., να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση συνοδευόμενη από τα αναγκαία δικαιολογητικά σε ειδική πλατφόρμα στις αρχές Μαρτίου 2024. Με νεότερη ανακοίνωση θα γνωστοποιηθεί στους/στις ενδιαφερόμενους/ες η ακριβής προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων.

Πως γίνεται η κλήρωση για τα Πειραματικά σχολεία

Οι μαθητές/τριες εισάγονται στα Πειραματικά Σχολεία με Δημόσια Ηλεκτρονική Κλήρωση. Η συμμετοχή στην κλήρωση για την εισαγωγή σε ένα Πειραματικό Σχολείο επιτρέπεται ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής του/της μαθητή/τριας.

Όργανο διεξαγωγής της Ηλεκτρονικής Κλήρωσης

Με Υπουργική απόφαση και εισήγηση της ΔΕΠΠΣ ορίζεται η Επιτροπή Κλήρωσης των Πειραματικών Σχολείων έργο της οποίας είναι η διεξαγωγή της κλήρωσης. Η Επιτροπή Κλήρωσης είναι τριμελής και αποτελείται από

1) τον Πρόεδρο, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων.

2) εκπρόσωπο του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.)

Με την ίδια απόφαση ορίζεται η συμβολαιογράφος η οποία παρίσταται στην κλήρωση καθώς και η γραμματέας της Επιτροπής.

Η δημόσια ηλεκτρονική κλήρωση διενεργείται από την Επιτροπή Κλήρωσης των Πειραματικών Σχολείων με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων (Ι.Τ.Υ.Ε.) – Διόφαντος, το οποίο έχει αναλάβει τον σχεδιασμό, την υλοποίηση, τη διαχείριση και τη λειτουργία της εφαρμογής του λογισμικού της ηλεκτρονικής κληρωτίδας καθώς και του λογισμικού για την εξαγωγή των αποτελεσμάτων για κάθε Πειραματικό Σχολείο.

Πριν την Ηλεκτρονική Κλήρωση

Αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων οι Διευθυντές/ντριες των οικείων σχολικών μονάδων αποκτούν πρόσβαση στην πλατφόρμα των αιτήσεων προκειμένου να πραγματοποιήσουν έλεγχο των καταστάσεων των υποψηφίων, κυρίως ως προς την υπαγωγή των υποψηφίων σε μια από τις κάτωθι ειδικές κατηγορίες:

α) δίδυμα ή τρίδυμα αδέλφια ή αδέλφια (υιοθετημένα ή μη) μαθητών/τριών γεννημένα το ίδιο έτος

β) αδελφοί/ές μαθητών/τριών που ήδη φοιτούν στο συνδεδεμένο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο ή στο συνδεδεμένο Πειραματικό Γυμνάσιο ή στο συνδεδεμένο Πειραματικό Λύκειο αλλά όχι στην τάξη αποφοίτησης της εκάστοτε ανώτερης βαθμίδας διασυνδεδεμένων σχολείων και

γ) τέκνα εκπαιδευτικών που υπηρετούν με θητεία στο ΠΕΙ.Σ. ενδιαφέροντος ή σε διασυνδεδεμένο με αυτό ΠΕΙ.Σ.

Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου, με ευθύνη του οικείου ΕΠ.Ε.Σ. ή στην περίπτωση μη συγκρότησης των ΕΠ.Ε.Σ., των Διευθυντών/ντριών των οικείων σχολικών μονάδων, αναρτήθηκε στον πίνακα ανακοινώσεων και στην ιστοσελίδα του σχολείου ο τελικός πίνακας των υποψηφίων, με αναφορά στον κωδικό της ηλεκτρονικής αίτησης του υποψηφίου.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…