Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

0

Καλή αρχή
Μου το μετέφεραν σαν ένα αξιοσημείωτο δημοτικό γεγονός και θεωρώ πως αξίζει να σας το μεταφέρω. Ο νέος αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Αδέσποτων ζώων και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού Αθανάσιος Χατζηαντωνίου, βγήκε στους δρόμους με την καλή έννοια φυσικά.
Βγήκε λοιπόν έξω από το γραφείο του και άρχισε τις επαφές με τους επαγγελματίες της αγοράς. Μπαίνει στα μαγαζιά, συζητάει μαζί τους, τους ρωτάει, ακούει τις απόψεις και παρατηρήσεις τους, τα σημειώνει όλα στο μπλοκάκι του έτσι ώστε να γνωρίζει ποια είναι τα θέματα, τα προβλήματα για να ξεκινήσει η αντιμετώπισή τους.
-Καλή αρχή διαπιστώνω κι ελπίζω να συνεχίσει έτσι ο αγαπητός αντιδήμαρχος.
Γ.Δ.


Ξεδιαντροπιά!
Στις 21 Δεκεμβρίου 2023, έγραφα το παρακάτω σχόλιο για τις μεθοδεύσεις των Καβαλιωτών σε βάρος του αρδευτικού της Ξάνθης και των συμφερόντων των αγροτών του νομού μας.
«Πρέπει να ντρέπονται πλέον
Μέρες που έρχονται γιορτινές Χριστουγεννιάτικες μεν αλλά για κάποιους πονηρά σκεπτόμενους αυτά δεν μετρούν.  Πριν λίγες ημέρες στην Χρυσούπολη πραγματοποιήθηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση ώστε να ενημερωθούν οι αγρότες της περιοχής σχετικά με το αρδευτικό ζήτημα που έχει προκύψει.
Ήταν δε κύριο θέμα της σύσκεψης το αρδευτικό έργο της Ξάνθης(!) και κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει την άρδευση της περιοχής του δήμου Νέστου.
Νάτοι λοιπόν πάλι οι Καβαλιώτες χωρίς ντροπή, να προετοι­μάζουν το έδαφος για να δημιουργήσουν προβλήματα στο έργο, όπως έκαναν πριν χρόνια και το καθυστέρησαν.
Οι ίδιοι διαχειρίζονται εδώ και πολλά χρόνια το νερό άρδευ­σης αλλά μέρος αυτού του νερού να μην επιτρέπουν να αρδεύ­σει τον κάμπο της Ξάνθης.
Αυτά όμως τα κόλπα και οι πιέσεις ανήκουν στο παρελθόν. Τώ­ρα τα πράγματα άλλαξαν, οι Ξανθιώτες είναι σε επιφυλακή και θα διεκδικήσουν το δίκιο τους με κάθε τρόπο. Και καλό είναι να το γνωρίζουν αυτό».
Η συνέχεια
Και όπως γράψαμε χθες στο σχετικό ρεπορτάζ, στην ντροπή συμμετέχει και ο Καβαλιώτης βουλευτής Ν.Παναγιωτόπουλος που ζητάει από την κυβέρνηση να μην γίνει το αρδευτικό έργο για τον κάμπο στο δυτικό τμήμα.
Και πάλι χωρίς ντροπή, χωρίς τσίπα.
Στο θέμα πάντως θα επανέλθουμε.
Γ.Δ.


Μην αδιαφορείτε
Δεν είναι στις προθέσεις μου να δίνω συμβουλές. Καθόλου μάλιστα. Απλά σχολιάζω τα δημόσια και δημοτικά πράγματα, επισημαίνω έργα αλλά και τις παραλείψεις (περισσότερο παγίως) και επικρίνω τους άρχοντες του τόπου.
Όμως, δεν μπορώ να μείνω αδιάφορος σ’ ένα γεγονός που οδηγεί ανθρώπους στην απώλεια της ζωής τους.
Εδώ, κάπου θυμώνω με την αδιαφορία των πολλών για την ίδια τη ζωή τους.
Αφορμή πήρα για να σχολιάσω την μεγάλη αδιαφορία μέρους του πληθυσμού της χώρας στο να εμβολιαστεί για τον covid και την γρίπη.
Αδυνατώ να ερμηνεύσω αυτή την στάση όταν την προηγούμενη εβδομάδα πέθαναν 93 άτομα από covid και 2 από γρίπη.
Ανεξήγητη και χωρίς λογική ερμηνεία η στάση αυτή της αδιαφορίας για την ίδια τη ζωή εκ μέρους των νεοελλήνων.
Γ.Δ.


Το μπαλάκι στην αντιπολίτευση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη συνέντευξή του, έκοψε τη φόρα διαφόρων στο εσωτερικό της ΝΔ, οι οποίοι φιλοδοξούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα με αφορμή ζήτημα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία. Ξεκάθαρα άφησε τους βουλευτές του ελεύθερους να ψηφίσουν κατά συνείδηση ή να απέχουν, μένει να δούμε τι θα ισχύσει για τους υπουργούς και υφυπουργούς, ενώ πήρε κάποιες θέσεις που ισορροπούν μεταξύ του κοινωνικού φιλελευθερισμού και του συντηρητικού χαρακτήρα της Κεντροδεξιάς. Ο Μητσοτάκης ενθάρρυνε την αποχή, οι βουλευτές του θα πράξουν κατά συνείδηση, το εσωκομματικό παιχνίδι και νταραβέρι θα συνεχιστεί για κάποιες εβδομάδες.
Το ζήτημα όμως είναι πότε θα έρθει η πρόταση νόμου προς συζήτηση και ψήφιση και –κυρίως– τι θα κάνει η αντιπολίτευση. Είναι προφανές ότι δίχως τις δικές της ψήφους, μάλλον δεν περνάει ο νόμος.
Με αυτά τα δεδομένα και αφού ο μεν ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει μια πρόταση νόμου που έχει αρκετά ακραία χαρακτηριστικά (κι αφού ο πρόεδρός του έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας και την ξαναπήρε πίσω μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών του), το δε ΠΑΣΟΚ θέτει ήδη κάπως ακροβατικούς όρους για να ψηφίσει και δεν τοποθετείται επί της ουσίας, η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της αντιπολίτευσης. Αν ο νόμος δεν περάσει, δεν είναι ο Μητσοτάκης εκείνος που θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Ούτε εξετάσεις προοδευτισμού έχει να δώσει ούτε να απολογηθεί για κάτι. Οι υπόλοιποι όμως και ιδίως όσοι διεκδικούν τα πρωτεία στον γενικώς και αορίστως προοδευτικό χώρο, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους για ένα θέμα που ούτως ή άλλως περισσότερη συζήτηση προκάλεσε απ’ ό,τι θα έπρεπε…
-Όλα του γάμου δύσκολα λένε, και ο γάμος των ομόφυλων προκαλεί μεγάλες πολιτικές αναταράξεις στα κόμματα. Και ίσως δούμε εξαιτίας του και κάποια πολιτικά διαζύγια…
Α.Κ.


Είναι και θέμα μαγκιάς
Το τηλεφώνημα πρωινό από πρώην δημοτικό σύμβουλο με αφορμή το ρεπορτάζ του Σαββάτου για την ταλαιπωρία των ατόμων που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν στα πεζοδρόμια, τους δρόμους, να πάνε σε κτίρια για την εξυπηρέτησή τους ως άτομα με κινητικά και όχι μόνον προβλήματα.
«Στο καταθέτω» μου είπε, «ότι μια αιτία από αυτήν την έλλειψη συμπεριφοράς των αρτιμελών προς τους με πρόβλημα, είναι η αίσθηση της αρρωστημένης μαγκιάς».
Το σκέφτηκα και κατέληξα ότι ο συμπολίτης είχε δίκιο. Όντως υπάρχει μια νοοτροπία να παρκάρει το Ι.Χ. ή το φορτηγάκι του επάνω στο πεζοδρόμιο, στη διάβαση-ράμπα για ΑμΕΑ. Δείχνει ότι έτσι γουστάρει, ότι δεν λογαριάζει τους άλλους, ότι δεν θα τιμωρηθεί διότι δεν υπάρχει έλεγχος, ότι αυτός δεν υπολογίζει νόμους και παρανόμους. Αυτός, ο βλάκας και τζάμπα μάγκας, ντερμπεντέρης, του «τι έγινε μωρέ, ένα λεπτό και θα φύγω».
-Ναι είναι κι αυτοί  όπως και πολλά άλλα, όπως η έλλειψη δημοτικής αστυνομίας και Τροχαίας.
Γ.Δ.


Λάθος η κατάργηση των πεζών αστυνομικών
Να που φτάσαμε και στο κρίσιμο σημείο θέλοντας και μη.
Πρόκειται για μια άποψη που για τις μικρές πόλεις ήταν λάθος η μη συνέχιση. Για τους πεζούς αστυνομικούς ο λόγος. Αυτούς ανά δύο ή κατά μόνας, να περιπολούν το κέντρο αλλά και τις γειτονιές γιατί όχι;
Δεν ζητώ την κατάργηση των μηχανοκίνητων. Αυτές περισσότερο θα καλύπτουν τις κλήσεις για άμεση επέμβαση.
Η ταπεινή μου γνώμη (όπως και πάρα πολλών δημοτών) είναι ότι διαφορετικά, έως αποτρεπτικά λειτουργεί η παρουσία του πεζού αστυνομικού στον υποψήφιο να προχωρήσει σε μη νόμιμη ενέργεια.
Γι’ αυτό και θεωρώ ως λάθος την κατάργηση ή και τον περιορισμό των πεζών αστυνομικών.
Γ.Δ.


Αυστηρή ή χαλαρή Αστυνομία;
Και με την ευκαιρία θα πρέπει να απαντηθεί ένα ερώτημα που συχνά τίθεται τόσο σε επίσημες συζητήσεις όσο και μεταξύ των πολιτών.
«Τι είδους αστυνομία θέλουμε να έχουμε; Θέλουμε να είναι σκληρή ή χαλαρή;»
Πρόκειται για μια καίρια ερώτηση για την οποία η απάντηση δεν είναι εύκολη. Κι αυτό διότι η υπερβολική αυστηρότητα οδηγεί σε υπερβολές και κατάχρηση εξουσίας εκ μέρους κάποιων αστυνόμων. Από την άλλη, η υπερβολική επίσης ευγένεια και μαλθακότητα δίνει την εντύπωση στους παράνομους ότι μπορούν να εκμεταλλεύονται αυτή τη χαλαρή συμπεριφορά.
Η απάντηση μάλλον βρίσκεται στον μέσο όρο. Δηλαδή σοβαρότητα, ευγενική συμπεριφορά αλλά και επιβολή της πυγμής εκεί που τα πράγματα ξεφεύγουν και ως εκ τούτου απαιτείται δυναμική αντιμετώπιση.
Είναι εύκολα όλα αυτά, να υλοποιηθούν επί του πεδίου; Απαντώ πως όχι γι’ αυτό απαιτείται εκπαίδευση συνεχής.
Γ.Δ.


Όταν έχεις τέτοιους γείτονες τι να σου κάνουν οι εχθροί;
Πολλά ερωτήματα αλλά και δεύτερες σκέψεις προκαλεί η επερώτηση του Καβαλιώτη βουλευτή και πρώην υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου για το αρδευτικό της Ξάνθης.
Τώρα θυμήθηκε ο Παναγιωτόπουλος να κάνει επερωτήσεις στη Βουλή αμφισβητώντας την αναγκαιότητα του έργου και θέτοντας θέματα επάρκειας του νερού για τα χωράφια της Ξάνθης;
Γιατί δεν το έκανε όταν το εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης;  Μήπως γιατί τότε ήταν υπουργός και δεν ήθελε να του πάει κόντρα και τώρα που δεν τον έκανε ξανά υπουργό δείχνει μ’ αυτό τον τρόπο τη δυσαρέσκειά του «χαϊδεύοντας» και κινητοποιώντας τους αγρότες της Χρυσούπολης,  για να διατηρήσει την «πελατεία» του  και υποδαυλίζοντας ένα έργο δρομολογημένο; Πως είναι δυνατόν να είναι για δημοπράτηση ένα έργο χωρίς μελέτες; Και κατά πόσο είναι θεμιτό να επιχειρεί ένας πολιτικός διπλανού νομού να ακυρώσει ένα έργο που το περιμένει χρόνια ο Ξανθιώτης αγρότης, όταν είναι μάλιστα αυτός που επωφελείται λιγότερο από τον Νέστο; Να θυμίσουμε ότι οι αρδευόμενες εκτάσεις Δυτικά του Νέστου είναι 300.000 στρέμματα με το υπάρχον δίκτυο όταν στην Ξάνθη είναι 31.000 με το υπάρχον δίκτυο και άλλα 52.000 στρέμματα όταν γίνει το έργο. Παίρνουν δηλαδή την μερίδα του λέοντος και θέλουν να μπλοκάρουν και το έργο μας που όταν γίνει πάλι θα αρδεύεται ούτε το 1/3 από τις δικές τους εκτάσεις!
Όταν έχεις τέτοιους γείτονες τι να σου κάνουν οι εχθροί;
Μ.Ξ.


Αναμένουμε κ. Τοψίδη
Αναμένουμε να δούμε τι στάση θα κρατήσει ο περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης, ο οποίος όπως μάθαμε μετά στην σύσκεψη της Δευτέρας στο ΥΠΑΑΤ όπου συζητήθηκε το θέμα, συγκαλεί νέα σύσκεψη την Παρασκευή στην έδρα της περιφέρειας στην Κομοτηνή με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Κελέτση και τον Γ. Γραμματέα Ενωσιακών πόρων του ΥΠΑΑΤ Δημήτρη Παπαγιαννίδη. «Για να συζητήσουμε και να επιλύσουμε το θέμα», όπως μας ειπώθηκε από τον ίδιο. Σύσκεψη κάνεις όταν υπάρχει κάποιο θέμα. Ποιο θέμα να επιλύσουν; Ο Παπαγιανίδης το έργο το παρουσίασε τον Ιούνιο του 2023 στην Ξάνθη. Χωρίς μελέτη το παρουσίασε; Χωρίς να είναι ώριμο; Τι δηλαδή, πάνε να τα πάρουν πίσω για να κάνουν το χατίρι του Παναγιωτόπουλου; Κι εμείς οι Ξανθιώτες πάλι θα κάτσουμε και θα το φάμε χωρίς διαμαρτυρίες;
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…