Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2023

0

Όπως το είχαμε προβλέψει
Συγκερασμός παλαιών και νέων δημοτικών συμβούλων είναι ο ορισμός των αντιδημάρχων του δήμου Ξάνθης σύμφωνα με τη λίστα των ονομάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Ήταν προβλέψιμο, λογικό και το είχαμε εδώ και καιρό επισημάνει πως κάπως έτσι θα προχωρήσει ο Κοντός στη σύνθεση της νέας ομάδας του.
Παράλληλα, εάν οι παλαιοί είναι κατά κάποιο τρόπο γνωστοί όπως και οι δυνατότητές τους, άγνωστο είναι το ειδικό βάρος των νέων ηλικιακά αντιδημάρχων αλλά και φρέσκων στη διοίκηση και τη διαχείριση ατόμων και φορέων. Γι’ αυτούς όντως θα υπάρξει μια μικρή περίοδος χάριτος.
Γ.Δ.


Ποδοσφαιρικό
«Παίκτες έχουν, ομάδα δεν έχουν». Το άκουσα από συμπολίτη ποδοσφαιρόφιλο χωρίς οπαδική δέσμευση. Τόνισε δε χαρακτηριστικά την αντίληψη του Ολυμπιακού, ν’ αγοράζει συνέχεια παίκτες, να γεμίζει το ρόστερ και στο φινάλε, να έχει μεν παίκτες αλλά να μην έχει ομάδα συνόλου. Αναλογικά το ίδιο ισχύει και για τον Παναθηναϊκό. Οι δύο αυτές ομάδες δεν κατάφεραν να φτιάξουν ένα σύνολο που να παίζει ένα όμορφο ποδόσφαιρο, θεαματικό και  βέβαια με κάποιο σύστημα.
Ξεχώρισε δε ο φίλος δύο ομάδες από τις μεγάλες, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Παίζουν ομαδικά, έχουν σύστημα και συνήθως αποδίδουν όμορφο ποδόσφαιρο που το θέλει ο γνήσιος φίλαθλος και το απολαμβάνει.
Αυτή η άποψή του, σας τη μετέφερα διότι είναι γνήσια ενός ανθρώπου που αγαπά το ποδόσφαιρο πραγματικά.
Γ.Δ.


Τα πρώτα θέματα Ι
Δεν το θέλουμε εμείς μόνον. Το λένε οι περισσότεροι Ξανθιώτες. Ότι τα θέματα καθημερινότητας πρέπει ν’απασχολήσουν το νέο δήμαρχο Στράτο Κοντό άμεσα.
Καλά τα μεγάλα και ωραία λόγια και έργα, είναι μπροστά μας τα μικρά και καθημερινά.
Τα απαριθμώ όχι γιατί δεν τα γνωρίζει ο νέος δήμαρχος, αλλά για να τα αξιοποιήσει ανάλογα και τα αντιμετωπίσει.
Πεζοδρόμια που έχουν γίνει πάρκινγκ. Πεζοδρόμια με χαλασμένα πλακάκια, σπασμένα, ξεκολλημένα, γιατί τα φορτηγά τα «καβαλούν» χωρίς ντροπή και κόστος όλες τις ώρες.
Επίσης ένα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι το θέμα των σκουπιδιών και της εν γένει καθαριότητας της πόλης. Το θέμα είναι σοβαρό, χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση διότι η σημερινή εικόνα είναι απαράδεκτη και από υγειονομικής πλευράς.
Γ.Δ.


Τα πρώτα θέματα ΙΙ
Το θέμα είναι σοβαρό και συνεχίζω. Στην πόλη βλέπει κανείς κακοτεχνίες (ο κάθε εργολάβος έφτιαξε το πεζοδρόμιο μπροστά όπως τον βόλευε), αυθαίρετες κατασκευές, παρατημένα Ι.Χ.  και βάρκες, τραπεζοκαθίσματα κατά την επιθυμία του καθενός, το παρκάρισμα αυθαίρετο, σκουπίδια έξω από τους κάδους, φροντίδα για αύξηση του πράσινου και γενικώς να χτυπηθεί η παραβατικότητα του δημοτικού και δημόσιου χώρου.
Ένα άλλο θέμα το ίδιο σοβαρό είναι η αδιαφορία των ιδιοκτητών που αφήνουν τις διατηρητέες ιδιοκτησίες τους να γίνονται σκουπιδότοποι με την ελπίδα της κατάρρευσης και αλλαγής χρήσης.
Τέλος πάντων, είναι πολλά τα απλά και καθημερινά που πρέπει να γίνουν. Ας ευχηθούμε καλή χρονιά και καλή θητεία στον Στράτο Κοντό και καλή δύναμη.
Έχει μεγάλες και σοβαρές υποχρεώσεις.
Γ.Δ.


Νέα τεράστια επένδυση της Sunlight στην Κοζάνη
Οι διαπραγματεύσεις κρατούν πολύ καιρό αλλά -όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως- θα έχουν αίσιο τέλος. Η διοίκηση της Sunlight, μέλος του Ομίλου Olympia του Πάνου Γερμανού, φαίνεται πως βρήκε τον τρόπο και τον χώρο για να κατασκευάσει ένα gigafactory μπαταριών λιθίου, στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης. Πρόκειται για μια επένδυση της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ που θα δημιουργήσει τουλάχιστον 2.000 νέες θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και φυσικά θα αναζωογονήσει την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας που αγωνίζεται για την ενεργειακή της μετάβαση.
Στην επένδυση ενεπλάκη και ο αν.Υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης για να εντάξει το έργο στα σχέδια του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάπτυξης, εξασφαλίζοντας κρίσιμη χρηματοδότηση της τάξης των 400 εκατ. ευρώ.
Πλην όμως, τα χρονοδιαγράμματα του RRF είναι ασφυκτικά και ένα τέτοιο εργοστάσιο (πρόκειται για τη μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση στην Ελλάδα) χρειάζεται τουλάχιστον 3 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Φαίνεται πως τελικά η κυβέρνηση βρήκε τη λύση ακολουθώντας το αμερικανικό παράδειγμα των tax credits (ο περιβόητος νόμος IRA, Inflation Reduction Act, του Μπάιντεν). Η αλήθεια είναι ότι για τη συγκεκριμένη μονάδα παραγωγής μπαταριών λιθίου, ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η Γαλλική κυβέρνηση που επιδοτεί το έργο με σοβαρά κεφάλαια. Όλα όμως δείχνουν πως η πλάστιγγα γέρνει προς την Ελληνική πλευρά και σύντομα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.
Π.Θ.


Στο άλλο άκρο
Εντάξει, το πλαστικό χρήμα, οι γνωστές χρεωστικές τραπεζικές κάρτες κυριαρχούν σιγά-σιγά στην αγορά. Κυρίως οι νέοι τις χρησιμοποιούν πάρα πολύ, σε σημείο να μην έχουν μαζί τους χρήματα καθόλου. Ήδη η κυκλοφορία χαρτονομισμάτων μειώνεται αρκετά χρόνο τον χρόνο.
Όμως, από το σημείο αυτό, μέχρι το άλλο άκρο, κατάστημα να μην δέχεται καθόλου μετρητά, κάπου η υπερβολή δημιουργεί πρόβλημα.
Βέβαια θα πει κανείς δικαίωμα της επιχείρησης να λειτουργεί με τη δική της φιλοσοφία και κανείς δεν μπορεί να φέρει αντίδραση. Ο επαγγελματίας αυτός απευθύνεται σε ηλικιακά νέους, η συναλλαγή δεν χρειάζεται ρέστα και γενικά στο συρτάρι δεν υπάρχουν χαρτονομίσματα που πάντα κινδυνεύουν από τις κλοπές.
-Ακραίο μεν αλλά σε λογική βάση και πάντα ανάλογα με το κατάστημα.
Γ.Δ.


Απαραίτητη η μείωση προμήθειας
Και μια και βρισκόμαστε στο θέμα των συναλλαγών με τις κάρτες, θα πρέπει να θίξουμε και την άλλη πλευρά του θέματος. Κι αυτή δεν είναι άλλη από το ύψος της προμήθειας των τραπεζών. Διότι ως γνωστόν, κάθε ηλεκτρονική συναλλαγή έχει κι ένα ποσοστό προμήθειας που κρατάει η τράπεζα και το οποίο ποσοστό βαρύνει τον επαγγελματία.
Έτσι, από την επέκταση της εφαρμογής υποχρεωτικά για όλους πλέον του συστήματος των POS, είναι ένα σοβαρό έσοδο για τις τράπεζες τελικά.
Γι’ αυτό, οι επαγγελματικές οργανώσεις ζητούν την μείωση της προμήθειας σε λογικό όριο, όχι όπως είναι το σημερινό ποσοστό το οποίο είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.
Γ.Δ.


Όλοι ικανοποιημένοι;
Και να το κλείσουμε το θέμα ενημερώνοντας τους επαγγελματίες. Η επέκταση της υποχρεωτικότητας των POS σε 35 ακόμη επαγγελματικούς χώρους, σχεδόν στο σύνολο της οικονομίας, αποτελεί ένα ακόμη ζήτημα στο οποίο πρέπει να προσαρμοστούν οι επαγγελματίες της χώρας.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει δώσει περίοδο χάριτος- προσαρμογής μέχρι τέλη Μαρτίου. Μετά την λήξη της ημερομηνίας αυτής, οι επαγγελματίες οφείλουν να δέχονται πληρωμές με κάρτες, αλλιώς κινδυνεύουν με μεγάλα πρόστιμα.
Η όλη υπόθεση θα εξελιχθεί ως εξής επομένως: Ο καταναλωτής θα συναλλάσσεται ηλεκτρονικά, ο επαγγελματίας δεν θα μπορεί ν’ αποκρύψει έσοδα και ΦΠΑ, οι Τράπεζες θα κερδίζουν μεγάλα ποσά από τις προμήθειες και το υπουργείο Οικονομικών θα έχει έσοδα αυξημένα, δηλωμένα και φορολογημένα.
Γ.Δ.


Εγκαινιάστηκε ο δικός μας Παρθενώνας
Ιστορική μέρα η χθεσινή. Παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ανακτόρου των Αιγών που έκτισε τον 4ο αι. π.Χ. ο Φίλιππος ο Β’ ο βασιλιάς των Μακεδόνων και εκεί στέφτηκε μετά τον θάνατό του βασιλιάς ο γιος του Μέγας Αλέξανδρος το 336 π.Χ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο οικοδόμημα που έχει δει η κλασική αρχαιότητα και όπως το χαρακτήρισαν οι αρχαιολόγοι είναι ο  «Παρθενώνας της Μακεδονίας». Μάλιστα είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από το Παρθενώνα. Εκτείνεται σε 4.000 τ.μ. και χωρούσε 8.000 κόσμο! Χρειάστηκαν 16 χρόνια εργασιών αναστήλωσης, συντήρησης, στερέωσης, αποκατάστασης, ανασκαφής και τεκμηρίωσης του τεράστιου αυτού τεχνικού έργου. Τώρα πλέον και η Βόρειος Ελλάδα έχει τον Παρθενώνα της και έχουμε κάθε λόγο να νιώθουμε όλοι εμείς οι Βορειοελλαδίτες περήφανοι!
Μ.Ξ.  


Στον Κώστα Κουρτίδη πιστώνεται ο αναδασμός στο Εράσμιο είτε το θέλουν είτε όχι
Με αιχμή του δόρατος τον αναδασμό στο Εράσμιο ξέσπασε μετεκλογική πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της πρώην  και της νυν περιφερειακής αρχής. Η κόντρα «φούντωσε» εξαιτίας μιας ανάρτησης του προέδρου του ΕΒΕ Στέλιου Μωραΐτη, ο οποίος κατηγόρησε τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Κώστα Κουρτίδη για λαϊκισμό και ότι χρησιμοποίησε το θέμα του αναδασμού για ψηφοθηρία. Ο κ. Μωραΐτης βέβαια μπορεί να έχει την πικρία επειδή δεν εκλέχθηκε. Ωστόσο το θέμα του αναδασμού στο Εράσμιο είναι μια πολύπαθη, πικραμένη ιστορία. Το «Ε» ασχολήθηκε με το θέμα με πολλά ρεπορτάζ του και έχει πλούσιο αρχείο από την πορεία του. Κρίνουμε σκόπιμο όμως να αποδώσουμε τα του Καίσαρος τω Καίσαρι κι αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι όντως ο κ. Κουρτίδης ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα και το έφτασε στην τελική του ευθεία. Υπάρχει μια καθυστέρηση του αναδόχου σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα χωράφια να μείνουν άσπαρτα για δύο χρόνια αλλά οι Ερασμιώτες γνωρίζουν ότι πλέον έχει μείνει η …ουρά και όπου να’ ναι τελειώνει και θα μπουν στα νέα τους χωράφια. Εδώ περίμεναν 30 χρόνια δεν μπορούν να περιμένουν 3 μήνες έως ότου τελειώσει η διαδικασία (ελπίζοντας βέβαια να είναι η τελευταία παράταση)!.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…