Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ολοκληρώθηκε η Ημερίδα Ενημέρωσης για τους αγρότες στην Ορεστιάδα

Ολοκληρώθηκε η Ημερίδα Ενημέρωσης για τους αγρότες στην Ορεστιάδα

0

Όπως ανέφερε ο κ. Κελέτσης σκοπός αυτής της συνάντησης ήταν να παρουσιαστούν οι δυνατότητες που έχει το υπουργείο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν μέχρι το 2027 στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ


Με μεγάλη συμμετοχή των αγροτών ολοκληρώθηκε η ημερίδα στην Ορεστιάδα «Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης Έβρου: Χρηματοδοτικά εργαλεία για την αγροτική ανάπτυξη μέσω του ΠΑΑ και του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ» που διοργάνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός δημητριακών Ορεστιάδας «η Ένωση» σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οι αγρότες του Έβρου είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν και να συζητήσουν για τα θέματα που τους απασχολούν από τον ίδιο τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Κελέτση, τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρη Παπαγιαννίδη και τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου.



Όπως ανέφερε ο κ. Κελέτσης σκοπός αυτής της συνάντησης ήταν να παρουσιαστούν οι δυνατότητες που έχει το υπουργείο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν μέχρι το 2027 στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ.

Ο κ. Κελέτσης σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή, μετά την καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο, μέλημα τόσο του πρωθυπουργού όσο και της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ήταν να μετατραπεί η κρίση σε ευκαιρία αναδιοργάνωσης και ανασυγκρότησης του αγροτικού τομέα.

Ο Υφυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων: «Ξεκινήσαμε με την εύρεση περίπου 80 εκατ. ευρώ για να εντάξουμε όλους τους νέους αγρότες στο πρόγραμμα νέων αγροτών και το καταφέραμε. Μετά τη μεγάλη πυρκαγιά και τις καταστροφικές πλημμύρες, λάβαμε τη δέσμευση να αντιμετωπιστεί ο Έβρος κατά ανάλογο τρόπο με τη Θεσσαλία.



Αυτήν την στιγμή «τρέχει» το πρόγραμμα απονιτροποίησης, Δράση 10.1.4 για τη μείωση ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα ενώ το ποσό που διατίθεται για τις παρεμβάσεις ενίσχυσης των πληγέντων ανέρχεται στα 45 εκατομμύρια ευρώ. Διπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό και εγκρίναμε το σύνολο των αιτούντων για ένταξη στα σχέδια βελτίωσης. Εξασφαλίσαμε πόρους για την αγροτική οδοποιία από το Leader 2 διαθέτοντας το ποσό των 2 εκ για το Σουφλί και την Αλεξανδρούπολη ενώ περίπου 1,2 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την Ορεστιάδα και το Διδυμότειχο. Έχουμε ενεργοποιήσει το μέτρο 5.2 για τους αγρότες και κτηνοτρόφους που υπέστησαν ζημιές στο φυτικό και ζωικό τους κεφάλαιο ενώ στο σχεδιασμό μας είναι και η δημιουργία μελισσοκομικών κτηνοτροφικών πάρκων».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης παρουσίασε αναλυτικά τις δράσεις και τα προγράμματα της νέας προγραμματικής περιόδου μέχρι το 2027.

Ακολούθησε διάλογος που διήρκησε περισσότερες από τέσσερις ώρες, κατά τον οποίο απαντήθηκαν όλα τα ερωτήματα που έθεσαν οι αγρότες.

Σημειώνεται ότι από την πλευρά του Υπουργείου συμμετείχαν ο Νίκος Μανέτας προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ, ο Δημήτρης Παππάς προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης και η Ελένη Καραμαγκιώλη προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Άμεσων Ενισχύσεων και Ειδικών Παρεμβάσεων.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…