Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης: Ξεκινά και το ’24 με δυναμική παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα

Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης: Ξεκινά και το ’24 με δυναμική παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα

0

Το Σάββατο 20 Ιανουαρίου έλαβε χώρα ο ετήσιος χορός στην αίθουσα εκδηλώσεων «Απόλλων» και στις 21 Ιανουαρίου το σεμινάριο χορών Θράκης με παραδοσιακές φορεσιές


«Ακούστηκαν παραδοσιακές μουσικές από την Κρήτη μέχρι την Θράκη, από την Ήπειρο, την Θεσσαλία, την Πελοπόννησο», τονίζει η Πέπη Στάντσιου στο «Ε»


Το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης ξεκίνησε το 2024 δυναμικά με ένα «γεμάτο» Σαββατοκύριακο. Ειδικότερα, ο ετήσιος χορός πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 20 Ιανουαρίου και την επόμενη ημέρα, Κυριακή 21 ακολούθησε ένα σεμινάριο θρακιώτικων χορών με παραδοσιακές φορεσιές με πολλούς καλεσμένους και εκπλήξεις.

Η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, Πέπη Στάντσιου μεταφέρει στο «Ε» το κλίμα των εκδηλώσεων. Επιπροσθέτως, επισημαίνει την χαρά της αναφορικά με την μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου, όπως επίσης και γειτονικών Λυκείων.



Κοντά στα 25 πολιτιστικά σωματεία στον ετήσιο χορό

«Το Σαββατοκύριακο αυτό ήταν γεμάτο δράσεις για το Λύκειο Ελληνίδων το διάστημα 20 με 21/01.Αρχικά, ο ετήσιος χορός πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Ιανουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων ‘’Απόλλων’’, η οποία ήταν κατάμεστη από φίλους, μέλη, χορευτές, μαθητές, όπως επίσης και από αντιπροσωπείες πολλών πολιτιστικών σωματείων. Είχαμε συνολικά γύρω στα 25 πολιτιστικά σωματεία. Μας τίμησαν με την παρουσία τους όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Ξάνθης αλλά επίσης ήρθαν και από Κομοτηνή, Θάσο, Γιάννενα. Η παρουσία τους μας χαροποίησε ιδιαίτερα, αφού με αυτόν τον τρόπο βλέπουμε να καλλιεργούνται δεσμοί και σχέσεις με συλλόγους και σωματεία που έχουμε κοινούς σκοπούς και στόχους. Είναι όμορφο να στηρίζει ο καθένας την προσπάθεια του άλλου.», υπογραμμίζει η κα Στάντσιου.

Παραδοσιακές μουσικές από την Κρήτη μέχρι την Θράκη, από την Ήπειρο, την Θεσσαλία, την Πελοπόννησο

«Επιπλέον, από την πλευρά των αρχών μας τίμησε με την παρουσία του ο Ιρφάν Χατζηγκενέ ως αντιπεριφερειάρχης, ο οποίος εκπροσώπησε και την χωρική αντιπεριφερειάρχη, Πολυξένη Μπρίκα. Όσον αφορά στον Δήμο παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, Ιωάννης Δρεμσίζης, ο οποίος εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Ξάνθης, Ευστράτιο Κοντό. Τέλος, έδωσαν το παρών και οι αντιδήμαρχοι, Σάκης Χατζηαντωνίου και Αναστάσιος Ταρενίδης, όπως επίσης και η Διευθύντρια του Γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων. Μπορούμε να κάνουμε λόγο για μία βραδιά με πολύ κέφι, χορό, τραγούδι που κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες, δηλαδή, οι τελευταίοι έφυγαν στις 5:30 το πρωί. Σημαντική ήταν και η συμβολή της Μπάντα Τέτοια, την οποία είχαμε ενισχύσει και με άλλα τρία όργανα ακόμη, δηλαδή, διαθέσαμε μία οχταμελή ορχήστρα που είχε τη δυνατότητα να παίζει παραδοσιακά τραγούδια από όλη την Ελλάδα. Ακούστηκαν παραδοσιακές μουσικές από την Κρήτη μέχρι την Θράκη, από την Ήπειρο, την Θεσσαλία, την Πελοπόννησο. Ο κόσμος είχε τη δυνατότητα να πάρει μέρος σε χορούς από όλη την Ελλάδα. Η αλήθεια είναι πως είχαμε δημιουργήσει δύο πίστες, με σκοπό να δώσουμε χώρο σε όλους να χορέψουν. Ήταν μία ιδιαίτερα κεφάτη βραδιά με χαμόγελα, με διάθεση και ιδιαίτερα ευχάριστη συνάμα», συμπληρώνει.

Π. Στάντσιου: «Είναι πολύ όμορφο να βλέπει κανείς νιάτα 16 και 17 χρονών να χορεύουν λεβέντικους χορούς»

«Στην πορεία παρουσιάστηκε ένα από τα εφηβικά μας τμήματα που διδάσκει και προγυμνάζει η δασκάλα μας, Δήμητρα Μπουναρτζή, το οποίο μάλιστα συμμετείχε σε χορούς της Μακεδονίας. Η εμφάνιση των παιδιών ήταν εξαιρετική, μας συγκίνησαν ιδιαίτερα, για την ακρίβεια, ήταν άψογοι από πλευράς εκτέλεσης των χορών με πολύ όμορφες φορεσιές και καλό συντονισμό. Όλα αυτά συνδυαστικά δικαίωσαν τη δασκάλα και ικανοποίησαν και τους θεατές. Είναι πολύ όμορφο να βλέπει κανείς 16 και 17 χρονών να χορεύουν λεβέντικους χορούς. Ακολούθως, διεξήχθη και η καθιερωμένη λαχειοφόρος αγορά με πολλά δώρα. Τα λαχεία εξαντλήθηκαν πολύ γρήγορα, ωστόσο όλοι έφυγαν με ένα αναμνηστικό. Όλα εξελίχθηκαν πολύ όμορφα, η ροή ήταν πολύ καλή και γενικά ήταν μία από τις πολύ πετυχημένες χρονιές. Βέβαια, τους ευχαριστούμε θερμά όλους. Ευχόμαστε να συνεχίσουμε έτσι και στις επόμενες δραστηριότητες», τονίζει.

Η συνάντηση της Κυριακής ως απόηχος του χορού

«Την επόμενη ημέρα φιλοξενήσαμε τους δύο Συλλόγους από τα Γιάννενα, το Λύκειο Ελληνίδων των Ιωαννίνων και την Αδελφότητα Σκλιβανιτών Ιωαννίνων ενώ επίσης τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιμένα Θάσου ‘’ο Γλαύκος’’. Ο Κυριάκος Αθανασιάδης ως χοροδιδάσκαλος τους παρουσίασε με τη βοήθεια χορευτών μας, όπως και με τη συνδρομή του άλλου δασκάλου μας, Κωνσταντίνου Ρώσσογλου. Έλαβε χώρα, λοιπόν, ένα σεμινάριο χορών Θράκης, επίδειξη φορεσιών. Εμείς ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε, να δούμε τις δυνατότητες μελλοντικών συνεργασιών και επαφών. Οι μαθητές μας ήρθαν σε επαφή και δημιούργησαν προϋποθέσεις μελλοντικών συνεργασιών. Ήταν ένα πάρα πολύ δημιουργικό πρωινό. Οι Σύλλογοι αντάλλαξαν δώρα, αποτέλεσε τον απόηχο του χορού μας, αφού όλοι αυτοί ήρθαν με σκοπό να παραστούν στον χορό και να κάνουν το σεμινάριό τους την επόμενη μέρα. Ως επισφράγισμα, αφού καταχειροκροτήθηκε ο δάσκαλός μας, κ. Αθανασιάδης, ακολούθησε συνάντηση δασκάλων των Συλλόγων, παρουσιάστηκαν συνεργασίες και γενικά  ήταν ένα εποικοδομητικό πρωινό! Επίσης, στη μία στο κέντρο ‘’Απόλλων’’ η χορευτική μας ομάδα παρευρέθηκε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας μετά από πρόσκληση των καταστημάτων Μασούτης και δόθηκε έτσι μία παραδοσιακή νότα. ‘’Έκλεισε’’, λοιπόν με αυτόν τον τρόπο το διήμερο πολιτιστικών δράσεων που αφορούσε το Λύκειο Ελληνίδων», όπως επισημαίνει καταληκτικά η Πέπη Στάντσιου στο «Ε».


Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο καφέ Ερμής θα παρουσιαστούν ποιήματα του Κώστα Ταβουλτσίδη

Σήμερα στις 19:30 – Μουσική θα παίξουν ο Αντώνης Μουσαδές και ο Γιάννης Βουλτσίδης Η…