Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2024

0

Συριζαϊκά νέα
Για να μην πούνε  οι γνωστές γλώσσες ότι ξεχάσαμε σκόπιμα τον ΣΥΡΙΖΑ και ασχολούμαστε  με το άλλο κομμάτι που αποχώρησε, ιδού ένα νέο.
Το Σαββατοκύριακο λοιπόν 13 και 14 Ιανουαρίου θα διεξαχθεί στις Σπέτσες η Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής όπου και θέμα συζήτησης θα είναι το προσυνεδριακό κείμενο το οποίο συνέταξε το τετραμελές συντονιστικό όργανο της Επιτροπής Θέσεων.
Σύντροφε Χατζηθεοδώρου, μια μικρή ερώτηση. Συνεδρίασαν οι τοπικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ για να συζητήσουν τις θέσεις των μελών της Ξάνθης για το συνέδριο.
Αν όχι, γιατί; Μήπως δεν υπάρχουν μέλη; Και οι χίλιοι που είχαν εγγραφεί πού πήγαν; Τι έγιναν; Εξαερώθηκαν; Διότι ούτε στις δημοτικές ψήφισαν.
Μήπως ήταν μιας χρήσης;
Γ.Δ.


Το βήμα σημειωτόν είναι γενικό
Ας δούμε όμως τα δεδομένα με σοβαρότητα.
Δεν είναι μόνον η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ οργανωτικά. Και στα άλλα «μεγάλα» κόμματα τα πράγματα είναι δύσκολα. Απλά στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν απρόοπτα γεγονότα που έφεραν τα πάνω-κάτω και η εσωστρέφεια συνεχίζεται αμείωτη και το μέλλον του ως πολιτική παράταξη θα κριθεί στις ευρωεκλογές.
Αν δούμε όμως τι γίνεται στη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και στο ΚΚΕ, θα διαπιστώσουμε μια ησυχία, ηρεμία, αγρανάπαυση. Οι συνεδριάσεις λίγες, οι αποφάσεις λιγότερες. Εξάλλου για όλα αποφασίζουν τα κεντρικά που στέλνουν τα ραπόρτα τους δίνοντας εντολές.
Κινητικότητα, οργανωτική δουλειά, επαφές και δράση, ελάχιστα πράγματα έως καθόλου. Τα «μαγαζιά» θα κινηθούν σίγουρα για να υποδεχτούν τους υποψήφιους ευρωβουλευτές. Μέχρις εκεί.
Γ.Δ.


Phishing με δόλωμα το gov.gr
Αδίστακτοι είναι οι διαδικτυακοί απατεώνες και συνεχώς εφευρίσκουν «δολώματα» για να εξασκούν το σπορ τους το λεγόμενο phishing, να υφαρπάζουν κωδικούς και να αδειάζουν λογαριασμούς. Τώρα το νέο τους δόλωμα είναι μηνύματα που στέλνουν δήθεν από το gov.gr, την αξιόπιστη κρατική πλατφόρμα. Ειδικότερα, αποστέλλονται ψευδή μηνύματα σε χρήστες του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τα οποία προσομοιώνουν αίτημα από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη του Δημοσίου, Gov.gr, και τους καλούν να δουν έγγραφο που δήθεν έχει αναρτηθεί στην προσωπική τους θυρίδα. Οι κυβερνοαπατεώνες δελεάζουν θύματα με ψεύτικους διαγωνισμούς.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή και δεν πρέπει να πέσει κανείς στην παγίδα και ν’ ανοίξει το email και να ακολουθήσει τις οδηγίες γιατί θα δει τις οικονομίες του να κάνουν φτερά!
Οι τράπεζες παίρνουν μέτρα προστασίας των λογαριασμών αλλά και οι απατεώνες συνεχίζουν να βρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους για να βρίσκουν θύματα. Εκατομμύρια έχουν κλαπεί μ’ αυτόν τον τρόπο.
Μ.Ξ.


Εικόνες από την Ξάνθη με τον Τάσο Δούση
Ο δημοσιογράφος Τάσος Δούσης παρουσιαστής της ταξιδιωτικής εκπομπής του Open «Εικόνες» αυτές τις μέρες ήταν στην Ξάνθη κάνοντας ένα αφιέρωμα στην πόλη και στο νομό. Επισκέφτηκε το Οινοποιείο Βουρβουκέλη, το Βυζάντιο και μίλησε με τον ιδιοκτήτη του Σάκη Νικολαΐδη, πήγε στον Νέστο και σ’ άλλα σημεία του νομού μας. Προφανώς θα αναδείξει τις φυσικές ομορφιές του τόπου μας και την γαστρονομία μας. Μάλιστα σε μια ανάρτησή του ανέφερε ότι η Ξάνθη είναι ένας ανεξερεύνητος παράδεισος. Έτσι είναι πραγματικά …ανεξερεύνητος παράδεισος εικόνων, χρωμάτων, γεύσεων! Μόνο που δεν το έχουμε καταλάβει ούτε εμείς ότι ζούμε σ’ ένα τόπο που έχει πολυμορφία  και αναξιοποίητο πλούτο!
Μ.Ξ.


Ο πρωθυπουργός για το γάμο των ομοφύλων
Με τη συνέντευξη του στην ΕΡΤ ο Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε κάποια στοιχεία κι έδωσε το στίγμα της πολιτικής του επιδίωξης. Όπως είπε:
-Στόχος είναι να επιτραπεί δια νόμου ο πολιτικός γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.
-Να λυθούν τα θέματα των δικαιωμάτων των παιδιών με το να επιτραπεί η υιοθεσία ή η αναγνώριση από έναν σύντροφο του τέκνου του άλλου.
-Δεν θα επιτραπεί η παρένθετη μητρότητα για ομόφυλα ζευγάρια ή και για μόνους άνδρες.
-Δεν θα τεθεί κομματική πειθαρχία για τους βουλευτές, όμως μένει να αποφασιστεί τι ακριβώς και με ποια διευθέτηση θα ισχύσει για τους υπουργούς.
Το κλειδί των όσων είπε πάντως ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στη τοποθέτηση του, μέσω της οποίας ενθάρρυνε την επιλογή της αποχής για όσους επιθυμούν να εκφράσουν τη διαφωνία τους, δίχως να καταψηφίσουν μία πρόταση νόμου της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Με τον τρόπο αυτό αφενός μεν παρέχει έναν αυξημένο βαθμό ελευθερίας και μία διέξοδο στους βουλευτές αφετέρου δε διευκολύνει την επίτευξη πλειοψηφίας για την ψήφιση του νομοσχεδίου (καταμετράται βάσει της πλειοψηφίας των παρόντων), ακόμη και αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιδιώξουν για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας να προκαλέσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση…
Τ.Β.


Μπορούμε να γίνουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα; Ένας τόπος;
Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σοβαρή ερώτηση. Την έχω απευθύνει σε φίλους, γνωστούς, επαΐοντες ή απλούς πολίτες.
Οι απαντήσεις ποικίλουν και οι περισσότερες έχουν θετικό πρόσημο. Η εκτίμησή μου είναι πως αυτές οι απαντήσεις περιλαμβάνουν μια επιθυμία θετική μεν, αλλά κάπου υπάρχει και η αμφιβολία για την ιδιοσυγκρασία του Έλληνα που δεν διακρίνεται για την λογική του αλλά για τον συναισθηματισμό του.
Προσωπικά, βγάζοντας το γενικό συμπέρασμα από τις συζητήσεις με αφορμή το παραπάνω ερώτημα, κατέληξα στο ότι υπάρχει μια έντονη επιθυμία μετάβασης σε πραγματικά σύγχρονη χώρα σε όλους τους τομείς.
Βέβαια, υπάρχει και μια σημαντική μερίδα του  λαού που δεν κατανοεί πλήρως τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν. Υπάρχει δε ο φόβος τους πως θα μείνουν πίσω από αυτήν την νέα πορεία της χώρας και του τόπου ακόμη.
Ένα άλλο κεφάλαιο πληθυσμιακό που δεν μπορεί να κατανοήσει απόλυτα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά δεδομένα είναι οι δύο μειονοτικές ομάδες. Η θρησκευτική των Μουσουλμάνων και των Αθιγγάνων (Ρομά). Βρίσκονται στην δεύτερη σειρά λόγω επιλογής το πρώτο και της θρησκευτικής διαφοράς, ενώ αυτό των Αθιγγάνων είναι από μόνο του μια ξεχωριστή μικρή πληθυσμιακή ομάδα αντιθέσεων και μειονεκτημάτων.
Η διαπίστωση είναι ότι ένα πόδι μας ακόμη ακουμπάει στην Ανατολή, το άλλο τη Δύση και το βλέμμα μας είναι στραμμένο προς την Ευρώπη.
Γ.Δ.


Παραπολιτικό
Τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θα το έχετε πληροφορηθεί, πρώην βουλευτές (και βολευτές να τους πείτε μέσα είστε όταν διαβάσετε στη συνέχεια τα ονόματά τους), συνυπέγραψαν μανιφέστο. Ναι, μανιφέστο για τη δημιουργία ισχυρού κεντροαριστερού πόλου ως αντίβαρο στην παντοκρατορία Μητσοτάκη και της Ν.Δ. φυσικά.
Οι τρεις πρώην με την παρέμβασή τους είναι οι : Ζαχαριάδης, Θεοχαρόπουλος, Ραγκούσης και διευκρινίζουν τα παλικάρια, η αρχή της συνεργασίας να γίνει από τις ευρωεκλογές.
Περιττό να σας πω ότι το μανιφέστο των τριών αγνοήθηκε από Νέα Αριστερά, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις.
-Ξέχασαν οι τρεις ότι η εποχή των μανιφέστων πως πέρασε ανεπιστρεπτή.
Γ.Δ.


Απορία συμπολίτη
Μεταφέρω μια απορία συμπολίτη με αφορμή την είδηση κατά την οποία μεθυσμένος έκανε άνω κάτω το Νοσοκομείο μας.
Το άτομο αυτό προκάλεσε όπως είναι γνωστό φθορές σε πόρτα και στη συνέχεια με το αυτοκίνητό του στο φυλάκιο του  ιδρύματος, προξενώντας εκεί ζημιά.
Ο συμπολίτης μας ρωτά να πληροφορηθεί εάν ο άνθρωπος αυτός θα πληρώσει το κόστος των ζημιών που προξένησε.
Ποιος αλήθεια μπορεί ν’ απαντήσει; Και γιατί να μην πληρώσει αλήθεια τις ζημιές που προξένησε; Τι μήνυμα στέλνει η Πολιτεία στους πολίτες της; Την αδιαφορία για τις ευθύνες και υποχρεώσεις που έχει ο κάθε πολίτης για τις πράξεις του;
-Αν όντως συμβαίνει αυτό τότε τίποτε δεν πρόκειται ν’ αλλάξει στον τόπο αυτόν.
Γ.Δ.


Νέα κόλπα με γέρικο σκυλί;
Μου αποδίδουν καχυποψία, ότι κρατώ μικρό καλάθι στις διάφορες εξαγγελίες υπουργών και λοιπών παραγόντων χρόνια τώρα. Όμως βρε αδελφέ πολλά είδαν τα μάτια μου, πολλά άκουσαν τ’ αυτιά μου από τους κατά καιρούς άρχοντες τόσο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όσο και από τους κυβερνήτες της χώρας και διάφορους -εκατοντάδες- υπουργούς.
Λόγια, πολλά λόγια, έργα λίγα. Διαβάστε και θα καταλάβετε.
«Νέο ΟΣΕ» δημιουργεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών γι’ αυτό προωθεί τη συγχώνευση και αναδιοργάνωση ενός νέου σύγχρονου δημόσιου φορέα με πυρήνα τον ΟΣΕ («Νέος ΟΣΕ») που θα αναλάβει πλήρως τον ρόλο, τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες του Διαχειριστή της Σιδηροδρομικής Υποδομής. Στη νέα εταιρεία θα ενταχθούν επιπλέον του σημερινού ΟΣΕ όπως ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε. και β. η ΓΑΙΟΣΕ Α.Ε.
Θυμίζω ότι πριν λίγα χρόνια ο ΟΣΕ ήταν ενιαίος και τον μοίρασαν για να γίνει πιο λειτουργικός. Τώρα τον ενώνουν πάλι, αλλά χαΐρι και προκοπή δεν θα δουν αν δεν αλλάξει η νοοτροπία των εργαζομένων. Ισχύει αυτό που λέει ο λαός μας «σε γέρικο σκυλί νέα κόλπα δεν μαθαίνεις».
-Λυπάμαι που το  λέω, αλλά πάλι σωστά τρένα δεν θα έχουμε.
Γ.Δ.


Εδώ είναι Βαλκάνια
Ζούμε σ’ ένα αναξιόπιστο κράτος, αυτό είναι αποδεκτό απ’ όλους. Κάθε χρόνο αλλάζει το φορολογικό σύστημα, αλλάζουν νόμοι και αποφάσεις, άλλες φανερά και άλλες κρυφές, ο πολίτης για να τελειώσει μια δουλειά χρειάζεται μηχανικό, δικηγόρο, δικαστή, λογιστή και τέλος γιατρό για να μην πάθει εγκεφαλικό.
Βγάζει ένας υπουργός μια απόφαση, έρχεται ο νέος, την καταργεί ή την αλλάζει. Κομφούζιο μοναδικό με το τι ακριβώς ισχύει.
Ναι. Είμαστε η χώρα του «όλα ισχύουν αλλά και τίποτε δεν ισχύει».
Μας κοροϊδεύουν, τους κοροϊδεύουμε και συνεχίζεται η αλληλοκοροϊδία. Τρελοκομείο.
Θυμάμαι τον αείμνηστο Θόδωρο Πάγκαλο που είπε την γνωστή και παρεξηγημένη φράση «Μαζί τα φάγαμε». Πόσο δίκιο είχε αλήθεια…
Σας θυμίζω την κωμωδία που συνεχίζεται χρόνια τώρα με την Τροχαία η οποία παραμονές γιορτών επιστρέφει τις πινακίδες στους παραβάτες.
Αλήθεια, πώς περιμένουν οι κυβερνώντες να τους πάρουμε στα σοβαρά όταν διαγράφουν πρόστιμα; Όπως αυτό στους ανεμβολίαστους;
-Βαλκάνια φίλοι μου, βαλκάνια.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…