Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στο «κόκκινο» τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ – Δάνειο 250.000 ευρώ από Κασσελάκη

Στο «κόκκινο» τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ – Δάνειο 250.000 ευρώ από Κασσελάκη

0

Δάνειο περίπου 250.000 ευρώ από Κασσελάκη για να πληρωθούν εκκρεμότητες


ΟΣΥΡΙΖΑ με το 31,5% του 2019 έπαιρνε επιχορήγηση που έφτανε περίπου τα 7 εκατ. ευρώ την προηγούμενη τετραετία. Πλέον, με το 17,8% τα λεφτά που θα μπουν στο ταμείο του θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, γύρω στα 4 εκατ. ευρώ. Με τρία εκατομμύρια λιγότερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλείται να αντεπεξέλθει σε έναν πολύ μεγάλο όγκο υποχρεώσεων που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη μισθοδοσία του προσωπικού, τις περιοδείες προέδρου – στελεχών, τις δομές σε όλη την Ελλάδα και βέβαια το βαρύ φορτίο των κομματικών μέσων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης δάνεισε στον ΣΥΡΙΖΑ ένα αρκετά μεγάλο ποσό, φέρεται να είναι περίπου 250.000 ευρώ, προκειμένου να πληρωθούν οι οικονομικές εκκρεμότητες του κόμματος και να μην κλείσει το 2023 με αρνητικό πρόσημο. Καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν πως οι υποχρεώσεις ήταν ιδιαιτέρως αυξημένες από το καλοκαίρι και μετά: Το διαρκές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου (απαιτούσε πολλές μετακινήσεις που έπρεπε να καλυφθούν) και κυρίως οι δύο γύροι των εσωκομματικών εκλογών δεν άφησαν σχεδόν τίποτα στα ταμεία. Τα δύο ευρώ που καταβάλλονταν ως αντίτιμο με την κάθε ψήφο κατευθύνθηκαν κυρίως στις νομαρχιακές επιτροπές για να καλύψουν τις ανάγκες τους (ενοίκια, λειτουργικά έξοδα κ.λπ.). Είχαν προηγηθεί και οι δύσκολες εθνικές κάλπες του καλοκαιριού που απαιτούσαν πολυέξοδες καμπάνιες. Το να βάλει πλάτη ο Στέφανος Κασσελάκης, μέσω δανεισμού του κόμματός του, εκτιμήθηκε από τον ίδιο πως ήταν μονόδρομος. Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, δεν επιτρέπεται δωρεά πάνω από 20.000 ευρώ. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πρόσφατα στο Kontra είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα αναλάβει πρωτοβουλία, τονίζοντας πως είχε δουλέψει προσωπικά για την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων.

Το βάρος στην εξυγίανση

Στην εξυγίανση των κομματικών μέσων αναμένεται να δώσει μεγάλο βάρος ο Στέφανος Κασσελάκης με την επιστροφή του από τις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται πως και ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιχειρήσει να μειώσει τις δαπάνες τους όταν οι οικονομικές δυνατότητες του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πιο αυξημένες. Πρέπει να υπολογιστεί επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πλέον στη διάθεσή του 86 βουλευτές όπως τέσσερα χρόνια πριν, αλλά μόλις 36 μετά και την αποχώρηση των 11 της Νέας Αριστεράς. Και τα έσοδα, λοιπόν, σε σχέση με πριν από το καλοκαίρι είναι μειωμένα κατά πολλές χιλιάδες ευρώ, καθώς συνεχίζουν οι βουλευτές της Κουμουνδούρου να καταβάλλουν το 20% του μισθού τους στο κόμμα και το 20% για κοινωνικές δράσεις.

Οι πρώην γραμματείς

Αφήνεται επίσης να εννοηθεί για τους πρώην γραμματείς Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Τζανακόπουλο πως δεν κατέβαλαν στις θητείες τους τις απαιτούμενες προσπάθειες για τον εξορθολογισμό των οικονομικών ή πιο απλά πως δεν «νοικοκύρεψαν την κατάσταση» στο κόμμα. Θα αποτελέσει αυτό την αφορμή για μια νέα σύγκρουση ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα με δεδομένο ότι και τα δύο στελέχη ανήκουν πλέον στις τάξεις της Νέας Αριστεράς; Από την πλευρά του Δημήτρη Τζανακόπουλου τονίζεται ότι το κόμμα δεν χρωστούσε ούτε μισό ευρώ όταν το παρέδωσε, συμπληρώνοντας πως τέτοιες αναφορές αποτελούν ευθεία βολή προς τον Αλέξη Τσίπρα, όχι προς τον ίδιο. Διετέλεσε γραμματέας από το 2020 έως το 2022.

Στην ίδια γραμμή από τον Πάνο Σκουρλέτη (2018-2020) διευκρινίζεται πως όχι μόνο υπήρχε εξορθολογισμός στην Κουμουνδούρου, αλλά επί των ημερών του εξοφλήθηκε και το χρέος του κόμματος στην Εθνική Τράπεζα, καταβάλλοντας μέρος της κρατικής χρηματοδότησης. Τονίζεται μάλιστα πως μειώθηκε και το μισθολόγιο του ΣΥΡΙΖΑ κατά 40%, με αρκετά πρόσωπα να περνούν πλέον στη θέση των συνεργατών των βουλευτών.

ΠΗΓΗ: Αντώνης Αντζολέτος/ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Σε ιδιώτες η διαχείριση των υδάτινων πόρων στη Θεσσαλία;

Ομαδικά πυρά εξαπέλυσε σύσσωμη η αντιπολίτευση στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ Επιμέλεια: Παύλος Μ…