Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Ψαλιδισμένος» κατά 14 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός του 2024 για το δήμο Ξάνθης

«Ψαλιδισμένος» κατά 14 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός του 2024 για το δήμο Ξάνθης

0

Συστάθηκε  Αναπτυξιακός Οργανισμός δήμων Ξάνθης – Μύκης – Αβδήρων


Απομένει η ενεργοποίησή του από την νέα δημοτική αρχή


Προϋπολογισμό έργων και δράσεων 44.653.635 ευρώ για το 2024 παραδίδει η αποχωρούσα δημοτική αρχή για να υλοποιήσει η νέα. Έναν προϋπολογισμό ισοσκελισμένο σε έσοδα και έξοδα ο οποίος περιλαμβάνει και το τεχνικό πρόγραμμα ύψους 9,5 εκ. ευρώ. Το Σχέδιο του προϋπολογισμού πήρε το «πράσινο» φως από την Οικονομική Επιτροπή χωρίς να συζητηθεί ιδιαιτέρως δεδομένου ότι απουσίαζε η αντιπολίτευση κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου στις 9.30 το πρωί.

14 εκ. ευρώ μικρότερος ο προϋπολογισμός του 2024 από το 2023

«Πραγματικό, ρεαλιστικό και με αναπτυξιακό χαρακτήρα», χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μανώλης Φανουράκης, διευκρινίζοντας πως αυτός ο προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) το οποίο ανέρχεται σε 16 εκ. ευρώ και το οποίο καλείται η νέα δημοτική αρχή να εντάξει σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα αλλά περιλαμβάνει κάποιες μελέτες έργων του ΒΑΑ. «Παραδίδουμε έναν προϋπολογισμό ρεαλιστικό και πραγματικό με αναπτυξιακό χαρακτήρα και ευελπιστούμε η νέα δημοτική αρχή να τον υλοποιήσει. Μεγάλο στοίχημα το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης από το οποίο υπάρχουν κάποιες μελέτες στον προϋπολογισμό». Ο κ. Φανουράκης διευκρίνισε επίσης πως ο προϋπολογισμός συντάχθηκε με τα δεδομένα του Οκτωβρίου και όπως γίνεται κάθε χρονιά τα στοιχεία των υπολοίπων δύο μηνών εντάσσονται στην πρώτη τροποποίηση του Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζουμε πως ο προϋπολογισμός για το έτος 2023 ανήλθε στα 58 εκ. ευρώ και ήταν μειωμένος κατά 1 εκ. ευρώ από του 2022. Η διαφορά των 14 εκ ευρώ είναι σημαντική και αποδίδεται στο πρόγραμμα ΤΕΒΑ  που ήταν στο προϋπολογισμό του 2023.

Συστάθηκε  Αναπτυξιακός Οργανισμός δήμων Ξάνθης – Μύκης – Αβδήρων – Απομένει η ενεργοποίησή του

Ένα θέμα που επισημάνθηκε από τον δήμαρχο Ξάνθης Μανώλη Τσέπελη στο πλαίσιο της παρουσίασης του προϋπολογισμού είναι πως  η νέα δημοτική αρχή θα έχει στα χέρια της ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που θα την βοηθήσει να έχει ευέλικτη λειτουργία ιδιαίτερα τώρα που καταργούνται τα ΝΠΔΔ. Πρόκειται για τον νέο Αναπτυξιακό Οργανισμό που έχει συσταθεί με εταίρους τους δήμους Μύκης και Αβδήρων και ο δήμος Ξάνθης συμμετέχει με μετοχικό κεφάλαιο 200.000 ευρώ κατέχοντας το 80% των μετοχών. Όπως είπε είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια των δήμων για να κάνουν μελέτες, φέροντας ως παράδειγμα τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Κομοτηνής «Καραθεοδωρή» στον οποίο ο δήμος Ξάνθης είχε αναθέσει πολλές μελέτες.


Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxathopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…