Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πρόσωπα και σύλλογοι που έλαμψαν το 2023

Πρόσωπα και σύλλογοι που έλαμψαν το 2023

0

Μια επιλογή με κριτήριο το αποτύπωμά τους στο πολιτικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι


Όλοι όσοι έγραψαν «ιστορία» στον τόπο μας την χρονιά που φεύγει


Συντάκτες: Μαριάννα Ξανθοπούλου, Χρύσα Κιατίπη


Στράτος Κοντός, Δήμαρχος Ξάνθης: Αδιαμφισβήτητα είναι το πρόσωπο της χρονιάς για την Ξάνθη. Ένας νέος άνθρωπος με συγκεκριμένες πολιτικές καταβολές και παρακαταθήκη από τον πατέρα του πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, Αλέξανδρο Κοντό αλλά χωρίς προσωπική πολιτική παρουσία, μπήκε αιφνίδια στον στίβο της διεκδίκησης του δήμου Ξάνθης. Κράτησε χαμηλούς τόνους καθ’ όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και κατέλαβε την δεύτερη θέση στον α’ γύρο. Στον β’ γύρο των εκλογών στην μονομαχία του με τον Μανώλη Τσέπελη, τερμάτισε πρώτος με μια διαφορά της τάξης του 11%. Η αναστροφή του κλίματος οφείλεται αφ’ ενός στο γεγονός ότι είχε ένα συνδυασμό με πολλά νέα πρόσωπα με αποδοχή στην κοινωνία και αφ’ ετέρου στην στήριξη άλλοτε φανερή και άλλοτε με μισόλογα από τις υπόλοιπες παρατάξεις που συσπειρώθηκαν μαζί του με φανερή στόχευση να αλλάξει χέρια ο δήμος Ξάνθης. Σε πρόσφατη ομιλία του κατά την ορκωμοσία εμφανίστηκε ενωτικός και ανοιχτός σε συνεργασίες.

Μ.Ξ.  


Γιώργος Τσιτιρίδης, Δήμαρχος Αβδήρων: Σταθερή αξία για τον δήμο Αβδήρων αποδεικνύεται ο Γιώργος Τσιτιρίδης. Εκλέχθηκε για τρίτη θητεία από την πρώτη Κυριακή κι αυτό καταδεικνύει τον βαθμό αποδοχής που έχει ο ίδιος, ο συνδυασμός του αλλά και το έργο του από τους δημότες των Αβδήρων.  Η προεκλογική περίοδος δεν ήταν εύκολη γιατί δέχτηκε λυσσαλέα αντιπολίτευση από τον συνυποψήφιό του Αθανάσιο Κριτσίνη. Ο ίδιος δεν διολίσθησε στον λαϊκισμό και τον ρεβανσισμό,  κράτησε χαμηλούς τόνους απαντώντας στις επιθέσεις με θεσμικό τρόπο επιδεικνύοντας πολιτικό πολιτισμό, επιλογή που επιβραβεύτηκε.

Μ.Ξ.   


 

Θωμάς Μίχογλου, Δήμαρχος Τοπείρου: Τρίτη θητεία και για τον Θωμά Μίχογλου στον δήμο Τοπείρου. Αυτή την φορά …έπαιζε μόνος του καθώς δεν υπήρχε αντίπαλος. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι δεν κατάφεραν να συνεννοηθούν και να καταρτίσουν συνδυασμό στερώντας τους δημότες τους μια άλλη επιλογή.

Μ.Ξ.   

 Κιουρτ Αχμέτ, Δήμαρχος Μύκης: Τηρήθηκε και σ’ αυτές τις εκλογές στον δήμο Μύκης η εθιμική πλέον διαδικασία να αλλάζουν δήμαρχο  κάθε που γίνονται εκλογές και ουδείς τα τελευταία χρόνια να έχει εξασφαλίσει δεύτερη θητεία. Αυτό μπορεί να εκληφθεί ότι οι δημότες είτε….κουράζονται εύκολα και θέλουν να δώσουν την ευκαιρία και σ’ άλλους υποψήφιους είτε ότι αλλάζει το πολιτικό ρεύμα κάθε φορά! Ευνοούμενος αυτή τη φορά ο Κιουρτ Αχμέτ, ένας νέος άνθρωπος με αυτοδιοιηκητική εμπειρία και επαγγελματική καταξίωση.

Μ.Ξ.

 

Χριστόδουλος Τοψίδης , Περιφερειάρχης: Το αρχαίο ρητό «Ο τολμών νικά» βρήκε εφαρμογή στον Χριστόδουλο Τοψίδη. Πολιτεύτηκε αντίθετα με το ρεύμα αν και προερχόμενος από την ίδια πολιτική δεξαμενή με τον Χρήστο Μέτιο και κατάφερε να επικρατήσει στον β’ γύρο καταρρίπτοντας όλα τα προγνωστικά. Η νίκη Τοψίδη όπως και η νίκη Κοντού ήταν οι δύο μεγάλες εκπλήξεις και ανατροπές που συνέβησαν σ’ αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές στο δήμο και στην περιφέρειά μας.

Μ.Ξ.  

Χορευτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Αβδηριτών: Η χρονιά κλείνει με πολύ θετικό πρόσημο για τον Χορευτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Αβδηριτών. Διοργάνωσε με επιτυχία πλήθος πολιτιστικές δράσεις για ενήλικες και παιδιά και κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον για συμμετοχή και να ενεργοποιήσει τις πολιτιστικές δυνάμεις του τόπου, αυξάνοντας την επισκεψιμότητα στο Λαογραφικό Μουσείο όπου είναι η έδρα του και γενικότερα στον οικισμό των Αβδήρων. Υποδέχτηκε πολλά σχολεία από την χώρα και το εξωτερικό, έκανε ξεναγήσεις στα αξιοθέατα του οικισμού,  είχε ισχυρό αποτύπωμα με διάφορες πολιτιστικές και χορευτικές δράσεις στον κορυφαίο θεσμό του δήμου τα Δημοκρίτεια. Παράλληλα υλοποιεί ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, όπως μαθήματα ζωγραφικής για παιδιά και ενήλικες, ομάδα τραγουδιού και μάθημα καποέρα. Ο σύλλογος επίσης πραγματοποίησε αναβίωση τοπικών εθίμων, τοπικών παιχνιδιών και παραμυθιών με στόχο να μη χαθούν στο πέρασμα του χρόνου αλλά να περάσουν στις επόμενες γενιές.

Μ.Ξ.   

Πολιτιστικός σύλλογος Μάνδρας: Ξεχώρισε φέτος με τις ευφάνταστες και καλαίσθητες δράσεις του που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Ιδιαίτερα το φεστιβάλ του Ιουλίου με τη συναυλία πλάι στο κύμα προκάλεσε θαυμασμό και ενθουσιασμό και είχε τεράστια συμμετοχή.  Επίσης διοργάνωσε μουσικές εκδηλώσεις, οικολογικού περιεχομένου δράσεις και δραστηριότητες για παιδιά. Άφησε μια πολιτιστική παρακαταθήκη που πατά με σεβασμό στην παράδοση και τροφοδοτεί με έμπνευση και δημιουργικότητα τις νέες γενιές.

Μ.Ξ.

Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης(ΛΕΞ): Αναντίρρητα, το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης «έλαμψε» και το 2023 μέσα από ένα «πλούσιο» πρόγραμμα δράσεων. Ξεκινώντας από την μουσικοχορευτική παράσταση «Οι χοροί καλά κρατούν» θέλω να τονίσω πως η εικόνα του κατάμεστου Δημοτικού Αμφιθέατρου όπου έλαβε χώρα η εκδήλωση «μιλά» από μόνη της…Έπειτα, θα ήταν μεγάλη παράλειψη, αν δεν μνημονεύσω τις εκδηλώσεις που φιλοξένησε η αίθουσα, όπως επίσης και τα Τμήματα-Εργαστήρια που θα συνεχίσουν και το 2024. Θέματα όπως ο καρκίνος του μαστού, η κλιματική αλλαγή είναι κάποια που απασχόλησαν, συζητήθηκαν το 2023. Τέλος, κλείνω αυτή τη σύντομη αναφορά με τις επισκέψεις άλλων γειτονικών Λυκείων στον χώρο που «ανοίγει τον δρόμο» για νέες συνεργασίες, όπως επίσης και για αμοιβαία ανταλλαγή «φρέσκων ιδεών».

Χ.Κ.

Σύλλογος Διαβητικών Ξάνθης «Ο ΑΡΕΤΑΙΟΣ»: «Άνοιξε τις πόρτες του» και επίσημα ο Σύλλογος Διαβητικών Ξάνθης «Ο ΑΡΕΤΑΙΟΣ» την Κυριακή 05/11, ο οποίος στεγάζεται επί της Οδού Γεωργίου Σταύρου 20 & Κονίτσης (Πεζόδρομος Εθνικής Τράπεζας).Η εν λόγω κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο έμπρακτης στήριξης των συνανθρώπων μας με σακχαρώδη διαβήτη. Άλλωστε, είναι επιτακτικό η κοινή γνώμη να ακούσει τους ανθρώπους αυτούς, τις ανάγκες τους, όπως επίσης και προτεραιότητες- «τα θέλω». Καλή πορεία, λοιπόν, με την ίδια διάθεση, με αστείρευτο μεράκι και το 2024!

Χ.Κ.

Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Ξάνθης, παραΜΕΝΟΝΤΑΣ ΖΩΗροί: Με bazaar και εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης «έκλεισε» το 2023 για τον Σύλλογο Καρκινοπαθών και Φίλων Ν. Ξάνθης, παραΜΕΝΟΝΤΑΣ ΖΩΗροί. Επιπροσθέτως, τόσο το 2023, όσο και τα προηγούμενα χρόνια ο Σύλλογος οργανώνει συμβολική πορεία στο κέντρο της πόλης με αφετηρία την κεντρική πλατεία τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου του Μαστού και Καρκίνου του Προστάτη, αντίστοιχα. Το «ζεστό αγκάλιασμα» των δράσεων από τους συμπολίτες μας στην πορεία όλων αυτών των χρόνων δρα ως κινητήριος δύναμη για τα μέλη του, τους δίνει το βήμα να συνεχίσουν ΔΥΝΑΜΙΚΑ!

Χ.Κ.

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός-Περιφερειακό Τμήμα Ξάνθης: Το πρόγραμμα της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στις χώρες που βρίσκονται σε ανάγκη, τήρησε πιστά και το 2023 ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Χαρακτηριστικά, επέδειξε ετοιμότητα στηρίζοντας τους σεισμόπληκτους της Τουρκίας και της Συρίας, άμεσα, έμπρακτα, ουσιαστικά. Επιπλέον, μέσω άρτια οργανωμένων δράσεων συμμετείχε σε σεμινάρια πρώτων βοηθειών σε περίπτωση που συμπολίτες μας έρθουν αντιμέτωποι με ένα επείγον περιστατικό. Καταληκτικά, επισημαίνω την συμπλήρωση των 146χρόνων εθελοντικής προσφοράς του Ερυθρού Σταυρού τα οποία γιορτάστηκαν στην πλατεία από εθελοντές του παραρτήματος Ξάνθης. Βέβαια, δεν παρέλειψαν να παρουσιάσουν το ευρύ φάσμα εξειδίκευσης, αλλά και δυνατοτήτων παρέμβασης που έχει ο Ερυθρός Σταυρός.

Χ.Κ.

Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης «Η ΑΓΑΠΗ»: Συνεχίστηκαν οι εθελοντικές αιμοδοσίες του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης «Η ΑΓΑΠΗ» και το 2023.Μάλιστα η ανταπόκριση των εθελοντών ήταν μεγάλη και για αυτή την χρονιά, μιας και τις δράσεις στήριξε η τοπική  κοινωνία, οι πολίτες έδωσαν αίμα και τελικά έσωσαν ζωές.

Χ.Κ.

Τοπικά Μουσικά Συγκροτήματα–UNDERHILL WEST & ΛΑΧΝΣΜΑ: Οι Underhill West «έκλεψαν» τις εντυπώσεις το 2023 μέσα από τις συναυλίες αλληλεγγύης, αφού χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η στήριξη που πρόσφεραν στον 9χρονο Μαχήρ, ένα παιδάκι που βρέθηκε αντιμέτωπο με ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Συνεπώς, μαζί με τον πολιτιστικό σύλλογο «ΒΑΤΡΑΧΟΙ» συγκέντρωσαν ένα ικανοποιητικό ποσό στο πλαίσιο της συναυλίας τους στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης. Άλλωστε, ως επισφράγισμα της αναγνώρισής τους στάθηκε το αφιέρωμα για το έργο και την πορεία τους που επιμελήθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε οπτικοακουστικό υλικό του συγκροτήματος στην Οικία Μάνου Χατζιδάκι.

Εν συνεχεία, οι Λάχνισμα πριν λίγους μήνες κυκλοφόρησαν το νέο τους τραγούδι με τίτλο  «Ενοχές», ένα live single που μπορεί να βρει κανείς στο YouTube. Επίσης, δυνατό παλμό έδωσαν και στις Γιορτές Παλιάς Πόλης ως μία «φρέσκια» σύνθεση με γνώμονα να επικοινωνήσει τα μουσικά κομμάτια της σε όλες τις ηλικίες δίνει τη δεύτερη εμφάνισή της. Δεν χωρά αμφιβολία πως είναι όμορφο να φαίνονται νέοι μουσικοί, να ανανεώνουν τις μουσικές επιλογές, να παράγουν νέα μουσικά ακούσματα.

Χ.Κ.

Φιλοζωικός Σύλλογος Αδέσποτοι Φίλοι Ξάνθης: Με γιορτές υιοθεσίας, bazaar και συμμετοχή σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι Αδέσποτοι Φίλοι Ξάνθης τίμησαν το 2023. Η βάση των δράσεων βέβαια ήταν η κεντρική πλατεία ως επί το πλείστον όπου τα μέλη απηύθυναν κάλεσμα σύσσωμα με σκοπό οι πολίτες να ανταποκριθούν άμεσα, να στηρίξουν οικονομικά και πρακτικά τον Σύλλογο, ώστε να συνεχίσει να υπάρχει ως «ζωντανή» παρουσία και τα επόμενα χρόνια.

Χ.Κ.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…