Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

0

Ευρωπαϊκή ψήφος
Η ημερομηνία για τις Ευρωεκλογές έχει κλείσει διότι είναι δεδομένη. Τον προσεχή Ιούνιο ψηφίζουμε για την εκλογή των ευρωβουλευτών.
Μάλιστα, αποφασίστηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση η χώρα να θεωρηθεί ενιαία επικράτεια, να μην χωριστεί σε περιφέρειες όπως είχε συζητηθεί. Αποφασίστηκε μάλιστα η ψηφοφορία να γίνει με σταυρό προτίμησης κι όχι με λίστα. Ο πρωθυπουργός θεώρησε, και σωστά, ότι η επιλογή με σταυρό αποτελεί πιο δημοκρατικό σύστημα από τη λίστα που αποτελεί αποκλειστικά επιλογή του αρχηγού.
Γ.Δ.


Δικαίωση του δήμου Ξάνθης
Έμειναν οι φωνές και οι εντυπώσεις, ψεύτικες και μεθοδευμένες για δήθεν πολλές απευθείας αναθέσεις του δήμου Ξάνθης.
Τελικά, σύμφωνα με την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αψεγάδιαστος αποδίδεται ο δήμος μετά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε.
Οι ψευδείς όμως φωνασκίες και οι αντίστοιχες εντυπώσεις έμειναν στον αέρα της πόλης. Κουβέντα τώρα για τη δικαίωση του δήμου. Ούτε μια συγγνώμη θ’ ακουστεί βέβαια από τα γνωστά φερέφωνα. Εξάλλου το ρόλο και την αποστολή τους την εξετέλεσαν ψευδολογώντας και συκοφαντώντας.
Να όμως που  έχει ο καιρός γυρίσματα…
Γ.Δ.


Χρειάζονται φυλακές
Στο φύλλο της Τρίτης 28 Νοεμβρίου, στην ίδια στήλη και με τίτλο «Μία πρόταση» κατέθετα δημόσια πρόταση για την ίδρυση στο νομό μιας φυλακής.
Γιατί θα αναρωτηθείτε επανέρχομαι; Διότι στην εφημερίδα «Τα Νέα» στη σελίδα 2, της Πέμπτης, ο Στέφανος Κασιμάτης σχολιάζει το νομοσχέδιο του υπουργού Γιώργου Φλωρίδη.
Το οποίο ενώ βρίσκει απόλυτα σωστό και ρεαλιστικό, σημειώνει πως δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί διότι δεν υπάρχει ο ανάλογος αριθμός φυλακών για να εφαρμοστεί και υλοποιηθεί ο νόμος. Ο οποίος γίνεται πιο αυστηρός και οδηγεί στη φυλακή τους  παράνομους.
Ιδού λοιπόν, άμεση είναι πλέον η ανάγκη ίδρυσης νέων φυλακών, κι αυτή την έλλειψη και ευκαιρία παράλληλα, θα πρέπει να την εκμεταλλευθούμε ως νομός. Οι βουλευτές οφείλουν να κινηθούν, κυρίως ο κυβερνητικός για να προωθήσει το θέμα.
Γ.Δ.


Τιμή στον Καραθεοδωρή
Τιμή στον Θρακιώτη κορυφαίο Μαθηματικό Κωνσταντίνο, το γένος Καραθεοδωρή.
Παρουσιάστηκε το συλλεκτικό 2ευρω με τη μορφή του και κυκλοφορεί με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννησή του.
Σημειώνουμε πως το συλλεκτικό νόμισμα με τη μορφή του Κ.Καραθεοδωρή κυκλοφορεί σε 750.000 τεμάχια. Μάλιστα η Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών διοργάνωσαν ειδική εκδήλωση για τα 150 χρόνια από τη γέννησή του με παγκόσμια αναγνώριση μαθηματικού Καραθεοδωρή.
Το συλλεκτικό νόμισμα σχεδίασε ο γλύπτης Γιώργος Σταματόπουλος.
Γ.Δ.


Δημοσκοπικό
Ήταν αναμενόμενη από όλους πλέον η αύξηση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ μετά από τα τελευταία γεγονότα διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή βάση της τελευταίας δημοσκόπησης της Metron Analysis για το Mega πανελλαδικά.
Λοιπόν, η Ν.Δ. εμφανίζεται να κερδίζει 38,2% σήμερα, έναντι του 40,6 των βουλευτικών του 2023, ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει ποσοστό 12,7 σήμερα έναντι του 17,8 του 2023. Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ φτάνει στο 15,3 στη δημοσκόπηση έναντι 11,8. Το ΚΚΕ φτάνει στο 11,5 έναντι 7,7 των πρόσφατων εκλογών, οι Σπαρτιάτες 3,8 έναντι 4,7, η Ελληνική Λύση 5,7 έναντι 4,4, η ΝΙΚΗ 3,3 έναντι 3,7, η Πλεύση Ελευθερίας 3,4 έναντι 3,2 και το ΜέΡΑ25 2,8 έναντι 2,5 στις εκλογές.
Στους χαμένους με 2,4 μονάδες είναι ο ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ με 5,1 μονάδες, οι Σπαρτιάτες κοντά στη μονάδα, το ίδιο και η ΝΙΚΗ.
Στους κερδισμένους είναι το ΠΑΣΟΚ με 3,5 μονάδες, το ΚΚΕ με 3,8 μονάδες, η Ελληνική Λύση με 1,3 μονάδες και με ελάχιστες προς τα πάνω διαφορές Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25.
Συμπέρασμα: η Ν.Δ. αλλά και η εικόνα του πρωθυπουργού είναι εδραιωμένα, το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε στη δεύτερη θέση όπου και θα παραμείνει, ενώ ανεβαίνει και το ΚΚΕ διεκδικώντας την τρίτη θέση.
Γ.Δ.


Μέγας ντόρος
Όλοι είχαν να πουν κάτι για την συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού ο οποίος ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή τους γιατί ο Μητσοτάκης έκανε αναφορά στα γλυπτά που έκλεψε ο Έλγιν από τον Παρθενώνα.
Εν ολίγοις το διπλωματικό επεισόδιο και η απρέπεια του Βρετανού πρωθυπουργού προσέδωσαν δημοσιότητα στα γλυπτά του Παρθενώνα ανά τον κόσμο. Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, η συνεργασία – διαβούλευση της ελληνικής κυβέρνησης με τη διεύθυνση του Βρετανικού Μουσείου προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς.
Συμπέρασμα; Προσοχή μεγάλη κυρίως από τα δημόσια πρόσωπα πριν μιλήσουν και πριν πάρουν κάποια απόφαση. Αντί για καλό, τους βγαίνει τελείως αρνητικό, και τότε όμως είναι αργά, το κακό έχει γίνει.
Γ.Δ.


Μια συνάντηση
Πρόσφατα, η πνευματική Ελλάδα έχασε έναν εμβληματικό της τέκνο. Τον Βασίλη Βασιλικό. Στην σελίδα 4 «Πολιτισμός» θα διαβάσετε αρκετές πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του.
Εγώ θα αναφερθώ στην γνωριμία μαζί του, τελείως τυχαία, στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος.
Τον είδα στην αίθουσα αναμονής, τον αναγνώρισα αμέσως και με χαρά πήγα, τον χαιρέτισα, του συστήθηκα και μετά απόλαυσα τη συζήτηση μαζί του. Του είπα πως διατηρώ το πρώτο του βιβλίο την γνωστή Τριλογία (Το Φύλλο, Το Πηγάδι, Τ΄αγγέλιασμα) για το οποίο και βραβεύτηκε.
Ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική συνάντηση, πριν 10 χρόνια περίπου που θα θυμάμαι για πάντα.
-Καλό ταξίδι, ταξιδευτή.
Γ.Δ.


Επιστολική ψήφος
Πρώτη σωστή κίνηση της κυβέρνησης στη σκακιέρα των εκλογών.
Από τις ευρωεκλογές αρχής γενομένης, οι εντός της χώρας αλλά κυρίως και οι εκτός, θα μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο.
Σημαντικό; Σημαντικότατο διότι κάνουμε βήματα μπροστά, επιτέλους, σε κάτι που χρόνια εφαρμόζεται σε άλλες χώρες.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, ας την γνωρίσουν οι ψηφοφόροι και σιγά-σιγά θα πάμε κι άλλα βήματα μπροστά στο θέμα του τρόπου ψηφοφορίας που θα είναι η κατάργηση των ψηφοδελτίων όπως σήμερα γνωρίζουμε. Θα υπάρχει το ηλεκτρονικό ψηφοδέλτιο που σίγουρα θα’ρθει και σε μας εδώ στα νότια των Βαλκανίων.
Γ.Δ.


Η ιστορία της Δημοτικής Αστυνομίας
Δεν έχασε το …τρένο της Δημοτικής αστυνομία ο δήμος Ξάνθης. Κι αυτό γιατί το τρένο είχε καθυστέρηση ένα χρόνο! Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι πέρσι τέτοια εποχή έγινε μεγάλος ντόρος στο δημοτικό συμβουλίου όταν ήρθε το θέμα της τροποποίησης  του Οργανισμού Εσωτερικής Λειτουργίας του δήμου προκειμένου να επανιδρυθεί η Διεύθυνση για την Δημοτική Αστυνομία που είχε καταργηθεί με απόφαση δημοτικού συμβουλίου επί Δημαρχόπουλου. Αυτό ήταν προαπαιτούμενο για να αιτηθεί ο δήμος μας έγκριση θέσεων για την επανασύσταση της Δημοτική Αστυνομίας. Ωστόσο δεν πρόλαβαν τις ημερομηνίες και έτσι πέρσι ο δήμος μας δεν συμπεριλήφθηκε στους δήμους που θα συστήσουν σε πρώτη φάση δημοτική αστυνομία. Το γεγονός όμως προκάλεσε όπως είναι εύλογο σφοδρές επικρίσεις από την αντιπολίτευση. Όμως ο αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκη είπε τότε ότι ο δήμος θα προλάβει και θα συστήσει δημοτική αστυνομία γιατί η προκήρυξη θα αργήσει. Προφανώς και είχε εσωτερική πληροφόρηση.  Έτσι και έγινε. Ένα χρόνο τώρα δεν βγήκε γιατί μεσολάβησαν και οι εκλογές και έτσι εγκρίθηκαν και στο δήμο μας 12 θέσεις από τις 19 που αιτήθηκε. Η προκήρυξη αναμένεται το επόμενο διάστημα.
Μ.Ξ.


Η ατμόσφαιρα του δημοτικού συμβουλίου
Με το ζόρι κρατιούνται στο δημοτικό συμβούλιο να μη κοντραριστούν αλλά δεν τα καταφέρνουν ούτε τώρα που είναι από τα τελευταία μ’ αυτή την σύνθεση. Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και ως γνωστόν το κλίμα φάνηκε από την αρχή στο δημοτικό συμβούλιο. Ο Σάββας Μελισσόπουλος κράτησε ήπιους γενικά τόνους αν και δεν έλειψαν τα «καρφιά» εναντίον του δημάρχου Μανώλη Τσέπελη όταν ανέφερε μία προς μία τις προεκλογικές δεσμεύσεις του που δεν υλοποιήθηκαν απαντώντας στον Αντιδήμαρχο κ. Τσακιρίδη που τον αποκάλεσε λαϊκιστή και μηδενιστή. Παρόλα αυτά ο κ, Μελισσόπουλος έδειχνε παραιτημένος και κουρασμένος και απογοητευμένος. Και είναι κατανοητό. Αντίθετα ο Μανώλης Τσέπελης φάνηκε ότι διαχειρίζεται πολύ καλά την ήττα του, την αποδέχτηκε και ότι έχει βούληση να ασκήσει τα καθήκοντα της αντιπολίτευσης σεβόμενος την κρίση του λαού της Ξάνθης. Ο κ. Χατζηθεοδώρου είναι άφαντος προφανώς γιατί προέχουν γι’ αυτόν τα ζητήματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ακλόνητος ο κ. Βογιατζής που απολαμβάνει όπως είπε τις τελευταίες συνεδριάσεις μιας και δεν θα είναι στο επόμενο συμβούλιο. Αυτός που ίσως ξάφνιασε ήταν ο κ. Τσακιρίδης που στην προσπάθειά του να στηρίξει το έργο της δημοτικής αρχής έγινε περισσότερο του δέοντος οξύς.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…