Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

0

Αναμονή για κάτι νέο
Είναι γεγονός η εκλογή του Χριστόδουλου Τοψίδη πως δημιούργησε ένα αίσθημα αναμονής και ελπίδας. Αναμονής διότι πολλοί περιμένουν από αυτόν να δείξει ένα άλλο πρόσωπο, εξωστρεφές, δημιουργικό, νεωτερικό και (μη το ξεχνάμε αυτό) με το να καλλιεργεί και προωθεί την περιφερειακή ιδέα και συνείδηση.
Ο Τοψίδης είναι γεγονός πως θα ξεκινήσει έχοντας δίπλα του τους παραγωγικούς φορείς κάθε νομού, τα βιοτεχνικά και βιομηχανικά Επιμελητήρια, τους ανθρώπους της δημιουργίας και της παραγωγής· με δυο λόγια. Βέβαια, ήδη, δείχνει μια άλλη εικόνα, κινείται και βρίσκεται εκεί που πρέπει, τα λέει με τους συνεργάτες του, ένας δε εξ’ αυτών είναι και ο δικός μας Στέλιος Μωραΐτης.
Και κάτι τελευταίο. Σας θυμίζω την δήλωσή του πως όλοι οι σύμβουλοι θα δοκιμαστούν σε θέση ευθύνης.
Γ.Δ.


Κι ένα ευχέλαιο
Ανθρώπινη αντίδραση για τον τραυματισμό του νεαρού αστυνομικού Γιώργου για να γίνει καλά και επιστρέψει στο σπίτι του.
Την Κυριακή λοιπόν, στις 5 η ώρα το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία, στον οικισμό της Μάντρας, θα πραγματοποιηθεί ευχέλαιο για την θεραπεία του αστυνομικού που τραυματίστηκε σοβαρά από κροτίδα στον μηρό με αποτέλεσμα να του έχει κοπεί το πόδι του διότι κινδύνευε η ζωή του.
Γ.Δ.


Απόλυτη σιωπή
Κλειστά κρατάνε τα χαρτιά τους οι δήμαρχοι ως προς τις επιλογές στα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις διάφορες θέσεις.
Από την άλλη, κάποιοι σύμβουλοι έχουν ήδη δεχτεί τηλεφώνημα που τους ανακοινώθηκε η επιλογή και η θέση αλλά μάλλον θα έχουν δεσμευτεί να μην μιλήσουν σε κανέναν για το θέμα.
Όλη αυτή η εχεμύθεια τηρείται για τυπικούς λόγους, να κάνει τη σχετική αναφορά ο ίδιος ο δήμαρχος με κάποιον τρόπο πλέον επίσημο.
Τέλος πάντων, σε λίγες ημέρες τα ονόματα των επιλεγέντων θα γίνουν γνωστά. Τότε, θα φανεί με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή.
Δηλαδή εάν επικράτησαν αξιολογικά κριτήρια ως προς τις γνωστικές δυνατότητες ή απλώς εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των σταυρών που έφεραν στον συνδυασμό.
-Θα δείξει, που λένε οι νέοι.
Γ.Δ.


Οι επιλογές
Το θέμα της επιλογής κάποιων εξαιτίας του αριθμού ψήφων, κρύβει κινδύνους διότι άλλο πράγμα είναι να ψαρεύεις ψήφους κι άλλο να ψαρεύεις ψάρια.
Το κάθε αξίωμα απαιτεί γνώσεις και πείρα, χρόνο και διάθεση προσφοράς, δηλαδή σοβαρή αξιολόγηση από τον επικεφαλής.
Οι οποίοι, μεταξύ μας τώρα, περισσότερο ενδιαφέρονται και αξιολογούν για τα αξιώματα αυτούς που έφεραν τις ψήφους.
Από την άλλη βέβαια, η πενταετής θητεία δίνει την ευχέρεια στους δημάρχους να δοκιμάσουν πολλούς συμβούλους. Βέβαια, υπάρχει μια δυσκολία στο θέμα αυτό διότι θα είναι λιγότερες οι θέσεις από το 2024 εξαιτίας κατάργησης δημοτικών επιχειρήσεων και οργανισμών. Εδώ ίσως αλλάξει το σύστημα και εφαρμοστούν περισσότερες αντιδημαρχίες.
Γ.Δ.


Καθαριότητα. Ναι μεν αλλά
Μεγάλο πρόβλημα της Ξάνθης, γενικά, η καθαριότητα, τα σκουπίδια.
Αρχίζοντας από την πόλη η εικόνα θα πρέπει ν’ αλλάξει. Προφανώς γνωρίζω πως δεν είναι εύκολο και δεν θα γίνει γρήγορα η αλλαγή της εικόνας. Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνούν οι της παράταξης Κοντού ότι μέρος της κριτικής τους στηρίχτηκε σ’ αυτό το θέμα. Οι δημότες το θυμούνται αυτό.
Από την άλλη, ισχύει το οξύμωρο, την καθαριότητα στην πόλη όλοι την θέλουμε μεν, αλλά λίγοι την εφαρμόζουμε δε. Διότι τα σκουπίδια δεν εμφανίζονται μόνα τους στους δρόμους…
Και κάτι τελευταίο. Οι άνθρωποι που έχουν την ευθύνη, οι οδοκαθαριστές, τι γίνεται, πού είναι, πόσοι είναι; Ζώντας στο κέντρο, ομολογώ, πως δύσκολα συναντώ τους ανθρώπους αυτούς. Είναι λοιπόν τόσο λίγοι ή συμβαίνει κάτι άλλο;
Γ.Δ.


Συνέντευξη με την Αμίκα, το πιο εξελιγμένο ρομπότ Α.Ι.
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ και χρόνια στη ζωή μας και συνεχώς γίνονται άλματα. Ο καθηγητής του ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης όταν ήρθε στην Ξάνθη τον Ιανουάριο του 2020 είχε πει πως τα ρομπότ είναι πια στη ζωή μας και πως οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να γινόμαστε καλύτεροι ενώ επεσήμανε ότι δεν έχουμε φτάσει τεχνολογικά στο επίπεδο να υπάρχει άμεσος κίνδυνος να μας επιτεθούν οι μηχανές.
Στην εκπομπή «ΑΡΕΝΑ» του ΑΝΤ1 την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου η παρουσιάστρια Μαρία Αναστασοπούλου πήρε συνέντευξη από την Αμίκα, το πιο εξελιγμένο ρομπότ Α.Ι. Το θέμα της εκπομπής ήταν  για το πόσο κοντά στην ανθρώπινη συμπεριφορά μπορεί να προσεγγίσει ένα ψηφιακό ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης. Η Αμίκα εντυπωσίασε με τις απαντήσεις της και τις εκφράσεις της και στη συνέχεια έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις εφαρμογές, τους κινδύνους αλλά και τι θα δούμε σε όχι και τόσο μακρινό μέλλον.
Μ.Ξ.


Δεν χάνει ευκαιρία η Σαμπιχά
Δεν μπορώ να μην παραδεχτώ αυτήν την αεικίνητη συμπεριφορά της γνωστής κυρίας Σαμπιχά Σουλεϊμάν από το Δροσερό. Πρόκειται ως γνωστόν για την πρόεδρο του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Ρομά Δροσερού Ξάνθης.
Η οποία Σαμπιχά (όπως την γνωρίζουμε οι Ξανθιώτες και οι φίλοι της) προσκλήθηκε και συμμετείχε στην 16η Σύνοδο του Φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για θέματα μειονοτήτων το οποίο διεξήχθη στη Γενεύη πριν λίγες ημέρες. Εκεί λοιπόν μίλησε η Σαμπιχά και αναφέρθηκε στο σημαντικό θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών Ρομά στην ελληνική γλώσσα.
Γ.Δ.


Ελληνική παθογένεια
Με την ευκαιρία της συμμετοχής της Σαμπιχά στην 16η Σύνοδο Φόρουμ μειονοτήτων, θυμήθηκα μια μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια στην Θράκη και την οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, άμα της ανάληψης της εξουσίας, σταμάτησε.
Θυμίζω ότι επρόκειτο για το πρόγραμμα «Εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε Μουσουλμανόπαιδα» μέσω καινοτόμων προγραμμάτων των κυριών Φραγκουδάκη και Δραγώνα, καθηγητριών Πανεπιστημίου Αθηνών. Δεν θα επεκταθώ στο πρόγραμμα που το γνωρίζω πολύ καλά. Όχι. Θα μείνω μόνον σε ένα πράγμα. Στην ελληνική παθογένεια που διακατέχει τις κυβερνήσεις. Οι οποίες δυστυχώς, αντί να συνεχίζουν ένα πετυχημένο πρόγραμμα που ξεκίνησε πριν χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση, το σταματούν!
Πάγια αντίληψη, λανθασμένη πέρα για πέρα, παράλογη και αντιπαραγωγική που ακυρώνει όλον τον προηγούμενο σχεδιασμό και επιτυχία που είχε το πρόγραμμα τα προηγούμενα χρόνια εφαρμογής.
Γ.Δ.


Έγινε η επιλογή και ενημερώθηκαν

Σήμερα σας έχω ένα νέο που έχει σχέση με την Περιφέρειά μας και ειδικότερα με την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.
Λοιπόν, ο Χριστόδουλος Τοψίδης έχει ολοκληρώσει τις επιλογές του για τις διάφορες θέσεις-αξιώματα στις πέντε περιφερειακές ενότητες που αποτελούν την περιφέρειά μας.
Βέβαια οι επιλεγέντες έχουν δεσμευτεί να μην πουν απολύτως τίποτε, σε κανέναν· για την επιλογή ανάληψης των θέσεών τους.
Δηλαδή, έχουν ήδη ενημερωθεί, μετά από προσωπικές συναντήσεις. Ιδιαίτερα στο νομό μας επικράτησε η άποψη, μετά από σοβαρή σκέψη και συζήτηση,  να τηρηθεί μια ισορροπία ως προς το πρόσωπο που θα κληθεί να υλοποιήσει τις πολιτικές περιφερειακές αποφάσεις.
Κατά την προσωπική μου εκτίμηση, και αναλύοντας ορισμένα δεδομένα ως προς τους εκλεγέντες συμβούλους και την πληθυσμιακή σύνθεση του νομού, κατέληξα στο πρόσωπο της γιατρού Πολυξένης Μπρίκα ως αντιπεριφερειάρχου Ξάνθης.
Αρχή με γυναίκα στο πόστο αυτό για πρώτη φορά μάλιστα.
Γ.Δ.


Οινοτουρισμός
Αδιαμφισβήτητα σαν νομός υστερούμε έναντι των γειτονικών μας Καβάλας και Δράμας στο θέμα της ανάδειξης και της προβολής των δικών μας οίνων. Ενώ έχουμε αρκετούς οινοποιούς που παράγουν ιδιαίτερα εύγεστα κρασιά που έχουν κατακτήσει βραβεία και έχουν πιστοποίηση γεωγραφικής ένδειξης, υστερούμε στην προβολή τους που είναι το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη του οινοτουρισμού. Μιας ιδιαίτερα δυναμικής μορφής εναλλακτικού τουρισμού που έχει πολλούς funs. Για να γίνει αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι η οινοποίηση να γίνεται στο οινοποιείο και να είναι επισκέψιμο. Να υπάρχει δηλαδή ένας χώρος που θα μπορεί να δεχτεί κόσμο για γευσιγνωσία και άλλες δράσεις. Αυτή τη στιγμή στο νομό μας αυτές τις προϋποθέσεις πληροί μόνο  το Κτήμα Βουρβουκέλη. Πληροφορηθήκαμε μάλιστα από τον οινοποιό Οδυσσέα Βουρβουκέλη ότι του προτάθηκε από 15 οινοποιούς της Ανατολής Θράκης της Τουρκίας και αντίστοιχα της νότιας  Βουλγαρίας, να ενταχθεί στη σύμπραξη που έχουν συστήσει για να υλοποιήσουν δράσεις προβολής και ανταλλαγής προωθώντας το brand name των οίνων της Θράκης. Μια πολύ θετική πρωτοβουλία και καλό είναι να ξεκινήσει απ’ εδώ η προσπάθεια ανάπτυξης του οινοτουρισμού και στον νομό μας.
Μ.Ξ. 


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…