Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2023

0

Θα συνεχίσουν οι δικηγόροι
Εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους οι δικηγόροι όλης της χώρας. Προς το παρόν, ισχύει η αποχή τους μέχρι 5 Ιανουαρίου από τις ποινικές δίκες, από την έκδοση διαταγών πληρωμής και πράξεων εκτελέσεως από τις τράπεζες. Επίσης απέχουν από τα διοικητικά δικαστήρια τα οποία έχουν σε εκκρεμότητα τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν αυτή τη στιγμή ορκωμοσίες δημάρχων.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων οι δικηγορικοί σύλλογοι που θα συζητήσουν στις 5 Ιανουαρίου, αναμένεται ν’ αποφασίσουν τη συνέχιση της αποχής και μάλιστα από κάθε δικάσιμο.
-Γίνεται ως εκ τούτου αντιληπτό ότι τα πράγματα σκληραίνουν και όπως συνήθως συμβαίνει, τη νύφη (το κόστος), το πληρώνουν άλλοι χωρίς να φταίνε.
Γ.Δ.


Τα ρούχα «μαϊμού»
Φίλος γνωστός κι αγαπητός μου τηλεφώνησε πρωί-πρωί. Ήταν εκνευρισμένος και θυμωμένος με την είδηση που διάβασε για το εργαστήριο σε σπίτι που κατά χιλιάδες προωθούσε μαϊμού ρούχα στην αγορά.
«Έχω βγει από τα ρούχα μου», είπε «μ’ αυτά τα μαϊμού ρούχα, παπούτσια και άλλα αντικείμενα που έχουν γεμίσει την αγορά. Αγοράζεις ένα επώνυμο ρούχο, το ακριβοπληρώνεις και δεν γνωρίζεις τελικά αν αγόρασες γνήσιο ή σου πούλησαν μαϊμού. Πώς αλήθεια μπορώ να προφυλαχτώ από την απάτη αυτή
Ιδού η ιστορία αλλά και η απορία. Μια απάντηση είναι να επιλέγει ο αγοραστής αξιόπιστο, σοβαρό, γνωστό κατάστημα, ν’ αποφεύγει τα εισαγόμενα τούρκικα και βουλγάρικα και γενικώς μη αξιόπιστες πιάτσες πωλήσεων και γενικά «να την ψάχνει» την οποιαδήποτε αγορά.
Γ.Δ.


«Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή»
«Ανεβαίνει σκαρφαλώνοντας το ΠΑΣΟΚ, αργά αλλά σίγουρα», μου έλεγε φίλος, παλιό κομματικό στέλεχος που δεν κρύβει την επιθυμία του να δει το πρώην κραταιό κόμμα ν’ ανέβει κι άλλο, να γίνει υπολογίσιμη πολιτική δύναμη.
Για να τον πειράξω λίγο, του απάντησα με τον γνωστό στίχο «Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή».
Χαμογέλασε βεβαίως και συμφώνησε.
Όντως, χρειάζεται προσπάθεια από την πλευρά του Ανδρουλάκη και των υπόλοιπων στελεχών. Ήδη δημοσκοπικά κατέλαβε την δεύτερη θέση και σταδιακά θα αυξάνει τις δυνάμεις του. Όχι με άλματα. Βήματα μικρά και σταθερά.
Γ.Δ.


Ιστορική μεταρρύθμιση
Η χώρα μας άνοιξε την πόρτα στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Κι άργησε πολύ. Το θέμα αυτό ήταν ταμπού και ήταν ένα αριστερίστικο ιδεοληπτικό κατάλοιπο του περασμένου αιώνα. Πλέον και στην χώρα μας θα λειτουργήσουν παραρτήματα των μεγαλύτερων ξένων πανεπιστημίων και θα αξιοποιηθεί και το ελληνικό δυναμικό που δυστυχώς φεύγει για διδακτορική καριέρα στα ξένα. Ήδη υπάρχει ένα πλαίσιο με  όρους και προϋποθέσεις για τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων.  Επιτέλους να ξεφύγουμε από την στενή αντίληψη για την μετάδοση της γνώσης και από τις παθογένειες που δημιουργήθηκαν από την κρατικοδίαιτη εκπαίδευση με αιώνιους καθηγητές που κρατούν έδρες γι αυτούς και τα παιδιά τους και αιώνιους φοιτητές που σαρανταρίζουν μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια!
Μ.Ξ.


Μεγάλες οι αλλαγές στην Παιδεία
Πέρα όμως από την ιστορική μεταρρύθμιση της ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα (την μοναδική χώρα στον πλανήτη που απαγορευόταν), ο υπουργός Παιδείας προανήγγειλε κι άλλες μεγάλες αλλαγές προκειμένου τα ΑΕΙ της χώρας να καταστούν πιο ανταγωνιστικά και να στελεχωθούν με νέο δυναμικό. Είναι ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας προκήρυξης, εκλογής και διορισμού διοικήσεων κάτι που θα είναι σπουδαίο αν επιτευχθεί. Το έχουν ανάγκη τα Δημόσια Πανεπιστήμια για να μπει φρέσκο αεράκι και να εξαλειφθεί η κομματοκρατία, οικογενειοκρατία και η δικτατορία των κολλητών στις διοικήσεις των ΑΕΙ.
Εξίσου σπουδαία η αναγγελία για καλύτερη αξιοποίηση της περιουσίας των ΑΕΙ και των ΕΛΚΕ, προκειμένου να αυξηθούν οι πόροι και να διοχετευθούν σε κοινωνικές δράσεις (υποτροφίες, σίτιση κ.λ.π.) και σε ερευνητικά προγράμματα.
Θα μπορούσαν ο Πιερρακάκης κι ο Μητσοτάκης να επισκεφτούν φοιτητικές εστίες να δουν μόνοι τους και να σκεφτούν αν αυτό αξίζει στα παιδιά μη εύπορων οικογενειών που δεν έχουν λεφτά για πανάκριβες γκαρσονιέρες και να χρηματοδοτήσουν την ανακατασκευή τους.
Είναι βέβαια τεράστιο το βάρος που σηκώνει ο υπουργός Παιδείας που έχει να εξαλείψει κακές επιλογές του παρελθόντος, βαθιά ριζωμένες δυσλειτουργίες πελατειακού κράτους, και μύρια ακόμα προβλήματα που έχουν καταστήσει τον τομέα της Παιδείας ανεπαρκή, όπως φαίνεται και από τις επιδόσεις των μαθητών μας σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Ι.Σ.


Γνώστης στο τιμόνι του Τουρισμού


Πληροφορίες από τη γειτονική Καβάλα μου μετέφεραν ότι η επιλογή του Παναγιώτη Αρχοντή ως Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού στην Περιφέρειά μας είναι η μεγαλύτερη δυνατή. Είναι Θασίτης ο Παν.Αρχοντής, γνωρίζει τα τουριστικά θέματα κι αυτό είναι το βασικότερο όλων.
Διατηρούμε ως εκ τούτου βάσιμες ελπίδες ότι ο τομέας αυτός, σημαντικός οπωσδήποτε, ότι βρίσκεται σε ικανά χέρια και το μέλλον θα είναι θετικό για  ολόκληρη την περιφέρεια.
Γ.Δ.


Μια αγωνία και απορία την έχουμε
Ακούω πολλά, κρατάω λίγα και όσα προέρχονται από σοβαρούς ανθρώπους και εκτός καφενείων όπου κυκλοφορούν τα πλέον απίθανα.
Λοιπόν, ναι, μια αγωνία διαπίστωσα πως υπάρχει στην πόλη της Ξάνθης. Αφορμή και αιτία της απορίας τα πρόσωπα που θα αναλάβουν διάφορες θέσεις και αξιώματα στο νέο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ξάνθης. Δηλαδή, το ποιοι θα είναι οι εκλεκτοί του Στρ.Κοντού για να στελεχώσουν τις διάφορες θέσεις.
Ακούω και πιστεύω πως κάπως έτσι θα γίνει, ότι θ’ αξιοποιηθούν παλιά στελέχη με γνώσεις και παράλληλα θα ξεκινήσει η φουρνιά των νέων δημοτικών συμβούλων που θα αποκτήσουν εμπειρία σταδιακά και θ’ αποτελέσουν τη διάδοχη κατάσταση.
Ένας συγκερασμός παλαιών και νέων έτσι ώστε να ρολάρει το δημοτικό όργανο.
-Εν αναμονή λοιπόν, οι μέρες ελάχιστες, τα πρόσωπα θα βγουν στο προσκήνιο και φυσικά θα κριθούν για το έργο τους.
Γ.Δ.


Είκοσι δύο οι δήμοι της Περιφέρειας
Οι δημοτικές ορκωμοσίες τελείωσαν, το ίδιο και η περιφερειακή και όλα κύλησαν τυπικά και αναμενόμενα. Μάλιστα στην περιφέρειά μας δεν έχουμε καμία εκκρεμότητα στο εκλογοδικείο, διότι αλλού υπάρχει και δύσκολα θα λυθεί το ποιος είναι τελικά νικητής διότι απέχουν οι δικηγόροι.
Τέλος πάντων, τέλος καλό όλα καλά όπως είπε ο ποιητής και πλέον σε λίγες ημέρες οι νικητές των εκλογών, οι νέοι βεβαίως, θα περάσουν την πόρτα του δημοτικού μεγάρου για ν’ αναλάβουν και επίσημα τα καθήκοντά τους.
Συνολικά, στην περιφέρειά μας έχουμε είκοσι δύο δήμους στους πέντε νομούς. Οι πέντε μητροπολιτικοί και οι υπόλοιποι με μικρότερο και ανάλογο πληθυσμό. Ο νομός μας έχει τους λιγότερους δήμους, τέσσερις συνολικά και ο Έβρος τους περισσότερους.
Γ.Δ.


Τα ίδια και χειρότερα…
Αυτή η περίπτωση  με την Παθολογική του νοσοκομείου μας τείνει να γίνει …ανίατη! Τόσο καιρό, τόσες …τονωτικές ενέσεις με άλλους γιατρούς από τα γειτονικά νοσοκομεία και δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα.
Ως και γιατρό έστειλε για 3 μήνες το υπουργείο και πάλι η κατάσταση δεν σώζεται. Όλα ξεκινούν από το γεγονός ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς να έλθουν και να δουλέψουν στο νοσοκομείο μας γιατί δεν είναι καλές οι εργασιακές συνθήκες καθώς λόγω της υποστελέχωσης επιβαρύνονται με πολλές εφημερίες. Πώς μπορεί ν’ αλλάξει το κλίμα; Το βέβαιο είναι ότι με την γκρίνια και τις ατελέσφορες συζητήσεις και κινητοποιήσεις όχι μόνο δεν υπάρχει αποτέλεσμα αλλά έχουν και το αντίθετο αποτέλεσμα. Και να σκεφτεί κανείς ότι αν γινόταν μια καλή αρχή και ερχόταν 1 – 2 γιατροί μόνιμοι θα ακολουθούσαν κι άλλοι και η κατάσταση αυτόματα θα άλλαζε. Αλλά οι ίδιοι οι γιατροί απαξιώνουν το νοσοκομείο μας και από πάνω φωνάζουν…
Η εμπορευματοποίηση της υγείας στο μεγαλείο της.!
Μ.Ξ.


Μία κάρτα


Μου στάλθηκε από χωριό του νομού μας. Με συγκίνησε και με προβλημάτισε. Ιδού η κάρτα:
Γ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…